تفاهمنامه همکاری میان سازمان فضایی ایران و سازمان منطقه آزاد قشم با هدف ایجاد طرح منطقه گردشگری فضایی (پارک موضوعی فضا پایه) در جزیره قشم امضا شد.
این تفاهمنامه با رویکرد ایجاد طرح منطقه گردشگری فضایی و به عنوان نخستین پارک فضایی کشور در قشم با حضور مرتضی براری رییس سازمان فضایی ایران و حمیدرضا مومنی رییس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم در تهران امضا شد.
بر اساس این تفاهمنامه، از ظرفیتهای گردشگری منطقه آزاد قشم اعم از ظرفیتهای طبیعی موجود در دره ستارگان و آسمان مناسب این جزیره در هنگام شب برای مقصد گردشگری داخلی و خارجی و منطقه گردشگری فضایی، در سه فاز، تعریف، جانمایی و برنامهریزی میشود.
طبق این تفاهمنامه، دو طرف در زمینه طراحی کلان و راهبردی تدوین برنامه گردشگری فضایی، مطالعات پیش امکانسنجی و ارائه تجربیات کشورهای دیگر به متقاضیان سرمایهگذاری این طرح در جزیره قشم کمک خواهند کرد.
برگزاری برنامههای کارشناسی و تعیین محتوای علمی با توجه به جذابیت حوزه فضا برای گردشگر و تورهای تخصصی و همچنین حضور کارشناسان علمی و استقرار تلسکوپ در مکانهایی مانند دره ستارگان بهویژه در موقعیتهای زمانی خاص هم از دیگر مفاد این تفاهمنامه است.
جزیره قشم ظرفیتهای بسیار زیادی در حوزههای مختلف دارد و موقعیت مکانی این منطقه در کشور موجب شده تا یکی از مراکز فضایی کشور در این جزیره استراتژیک خلیج فارس ایجاد شود.
جزیره قشم دارای پتانسیلهای بسیاری است که میتوان با استفاده از همین ظرفیتها به رشد و شکوفایی هرچه بیشتر آن کمک کرد و سازمان فضایی ایران نیز بر اساس قابلیتهای جغرافیایی این منطقه، این جزیره زیبا در جنوب کشور را برای ایجاد یکی از مراکز فضایی خود انتخاب کرده است.
مرتضی براری، رئیس سازمان فضایی ایران در مراسم امضای این تفاهمنامه اظهار کرد: پارکهای فضاپایه فرصتی است برای رونق گردشگری در حوزه توریسم و بستری را برای تحقیقات علمی محققان فراهم خواهد کرد که پیشرفت در هر دو ظرفیت بالقوه پارکهای فضاپایه، موجب پیشرفت اقتصادی کشور خواهد شد.
براری افزود: به دلیل جذابیتهایی که در فضا وجود دارد، همواره مورد توجه جامعه و مردم است، به طوری که چند دهه گذشته مردم تلاش میکنند با اسرار خلقت و جذابیتهای آسمان آشنا شوند. امروزه گردشگری با تم فضایی مورد توجه اکثر کشورهای در حال توسعه قرار گرفته و کشور ما به واسطه آسمان پاک و جذابش و به دلیل برخی زیرساختهای موجود مانند دره ستارگان قشم، ظرفیت این را دارد که به عنوان منطقهای برای جذب گردشگر و توریستهای خاص نجوم انتخاب شود. امیدواریم با همکاری یکدیگر بتوانیم این بسترسازی را برای جذب توریست و علاقهمندان به آسمان و نجوم فراهم کنید تا فرصتی برای رونق اقتصادی و گردشگری ایجاد شود.
رییس سازمان فضایی ایران افزود: ذکر بیش از ۲۲۰ آیه در قرآن کریم در خصوص اهمیت شناخت اسرار و عظمت آفرینش نشاندهنده اهمیت این مساله است و در بند اول از فصل پنجم سند جامع توسعه هوافضای ایران نیز بر شناخت عظمت و نظم حاکم بر جهان و آسمان و پی بردن به حکمت و قدرت خالق جهانیان از طریق گسترش و ترویج علوم و فناوریهای فضایی تاکید شده است.
وی ادامه داد: بر همین اساس و در راستای ارتقای ترویج و آموزش این مبانی، در سری برنامههای هفتهجهانی فضا، تفاهمنامه همکاری با سازمان منطقه آزاد قشم به امضا رسید تا با ارائه مشاورههای علمی و تخصصی و بهرهمندی از مناطق بکر و منحصر به فرد این جزیره بتوانیم گامی اجرایی در این مسیر برداریم.
براری گفت: پارکهای موضوعی و گردشگاههای فضایی از یک طرف میتواند فرصت و بستر مناسبی برای آشنایی هر چه بیشتر با عظمت و اسرار خلقت و معرفی فناوری فضایی و از طرفی دیگر ایجاد رونق اقتصادی منطقه باشد، این پارکها با ارائه مشاوره تخصصی و کارشناسی سازمان فضایی و همکاری منطقه آزاد قشم و جذب سرمایهگذاری بخش خصوصی احداث خواهد شد.
حمیدرضا مومنی، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم نیز اظهار کرد: از سوی سازمان فضایی به ما پیشنهاد شد تا در قشم اقداماتی در حوزه گردشگری فضاپایه انجام شود. کارهای اجرایی و توافقات اولیه انجام شده است و امروز برای نهایی کردن این تفاهمنامه دور هم جمع شدهایم.
وی افزود: ژئوپارکهای ما توریست های قابل توجهی دارند و در سبد ما این تکامل اتفاق میافتد و میتوانیم ادعا کنیم در حوزه گردشگری علمی و تحقیقاتی بتواند برای کشورهای اطراف منشاء اثر شود.
مومنی خاطرنشان کرد: پیشبینی کردیم طی یک سال به نتیجه برسیم. فاز اول کارهای عمرانی است و بخش دوم به تجهیزات و امکانات مورد نیاز بر میگردد. سرمایهگذاری اولیه با بودجه ۱۰ میلیارد تومانی از سوی منطقه آزاد قشم تامین شده و برای فاز بعدی به بودجه تا سقف ۸۰ میلیارد تومان نیاز است که از توان بخش خصوصی استفاده خواهیم کرد. مذاکرات اولیه انجام شده و به نتیجه خواهد رسید.