لبه تکنولوژی

October 25, 2019
12:47 جمعه، 3ام آبانماه 1398
کد خبر: 105175

ابداع روشی جدید برای جداسازی دی اکسید کربن از هوا

 
دانشمندان آمریکایی باتری جدیدی ساختند که می‌تواند حتی غلظت‌های بسیار کم از دی اکسید کربن را نیز از جریان هوا یا هر گاز دیگری جداسازی کند.
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی موسسه فناوری ماساچوست (MIT)، ابداع یک روش جدید برای جداسازی دی اکسید کربن از جریان هوا می‌تواند ابزار مهمی در مبارزه علیه تغییرات اقلیمی فراهم کند.
 
این سیستم جدید که به دست محققان دانشگاه ام-آی-تی طراحی شده امکان جذب و جداسازی هر غلظتی از دی اکسید کربن حتی غلظت‌های پایینی چون ۴۰۰ بخش در میلیون (ppm) که در جو زمین یافت می‌شوند، را نیز دارد.
 
در بیشتر روش‌های جداسازی دی اکسید کربن از جریان هوا به غلظت‌های بالاتری نیاز است. چندین روش ابداع شده‌اند که می‌توان از آن‌ها برای کار بر روی غلظت‌های پایین دی اکسید کربن موجود در هوا استفاده کرد اما به گفته محققان این روش جدید هم مقرون به صرفه‌تر است و هم انرژی کمتری استفاده می‌کند.
 
در این تکنیک جدید هوا از میان صفحاتی از سلول‌های الکتروشیمیایی عبور داده می‌شود.
 
این دستگاه در واقع یک باتری بزرگ مخصوص است که همزمان با شارژ شدن دی اکسید کربن را از هوا یا دیگر جریان‌های گازی که از الکترودهای آن عبور می‌کنند، جذب کرده و سپس همزمان با دشارژ این گاز را در حالت خالص آزاد می‌کند. در این عملیات، با ورود هوای تازه یا گاز دمیده شده به سیستم، این دستگاه دائما بین شارژ شدن و دِشارژ تغییر وضعیت داده و به این ترتیب کربن دی اکسید را از گاز ورودی جدا می‌کند.   
 
در مرحله شارژ باتری واکنشی الکتروشیمیایی در سطح هر دسته از الکترودها اتفاق می‌افتد. این توده‌های الکترودی با ترکیبی موسوم به پلی آنتراکوئینون اندوده شده‌اند که با نانولوله‌های کربنی ترکیب شده است. این الکترودها یک کشش طبیعی به دی اکسید کربن دارند و بی‌درنگ با این مولکول‌ها موجود در هوا یا گاز وارد شده، واکنش می‌دهند، حتی اگر غلظتشان خیلی پایین باشد.
 
واکنش برگشت همزمان با دِشارژ باتری اتفاق می‌افتد. در این مرحله دستگاه بخشی از توان مورد نیاز برای کل سیستم را تامین می‌کند و در این فرآیند جریانی از دی اکسید کربن خالص را خارج می‌کند.
 
این سیستم در دمای اتاق و در فشار عادی هوا کار می‌کند.
 
محققان راه‌اندازی شرکتی به نام ورداکس (Verdox) را برای تجاری سازی این طرح ترتیب داده‌اند.      
 
مقاله‌ای مشروح از جزئیات این پروژه در مجله Energy and Environmental Science منتشر شده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.