رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات با اشاره به طرح گرنت جوانه اظهار کرد: بسیاری از پایاننامهها و رسالههای پژوهشی در دانشگاهها میتوانند با قابلیت تجاریسازی تعریف شوند و اجرای برنامه گرنت جوانه و حمایت مالی از این تحقیقات میتواند زمینهساز شکلگیری شرکتهای نوپا و ارتقا سطح آمادگی فناوری این یافتههای علمی شود.
طی چند دهه اخیر جهتگیریهای عمومی اقتصاد کشور از اتکا بر منابع طبیعی بهویژه نفت به اقتصاد دانشبنیان تغییر کرده است. بهعبارتی کسب درآمد از علم و بهبود زنجیرههای ارزش در اقتصاد کشور بسیار مورد توجه قرار گرفته و نیاز بخشهای مختلف اقتصادی به ایدههای نوآورانه و دانش فنی کارآمد را چند برابر کرده است.
در این راستا جعفر صدیق -مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: گسترش پیوند اقتصاد و علم از یک سو مستلزم ایجاد نهادهای جدید مانند پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد و مراکز نوآوری و از سوی دیگر نیازمند اجرای برنامههای حمایتی و پیشران در این حوزه است. در طول سالهای گذشته مراکز آموزش عالی و توسعه فناوری در کشور، برنامههای متعدد و متنوعی مانند طرح جوانه، رویش، شکوفایی، پیش رشد و امثال آن را جهت حمایت از ایدههای بازارگرا و فناورانه طراحی و به اجرا در آوردهاند.
وی ادامه داد: این برنامهها با هدف توانمندسازی و حمایت از هستههای نوآور در اکوسیستم نوآوری کشور اجرا شده و میشوند، زیرا هر ایده بازارمحور در مراحل اولیه رشد خود نیازمند مراقبت و سرمایهگذاری بهویژه از سوی نهادهای دولتی و حمایتی بخش خصوصی است. یکی از این برنامهها طرح گرنت جوانه است که توسط وزارت علوم، ارتباطات و فناوری با همکاری پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) آغاز شده است.
رئیس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات درباره جزئیات این طرح توضیح داد: بسیاری از پایاننامهها و رسالههای پژوهشی در دانشگاهها میتوانند با قابلیت تجاریسازی تعریف شوند و اجرای برنامه جوانه و اعطای گرنت (حمایت مالی) به این تحقیقات میتواند زمینهساز شکلگیری شرکتهای نوپا و ارتقا سطح آمادگی فناوری این یافتههای علمی شود. هدف از طرح گرنت جوانه، کمک به پایاننامههای دارای ایده بازارگرا است و با حمایت مالی از این پایاننامهها میتوان امیدوار بود که تحقیقات علمی به سمت پاسخگویی به نیازهای ملی متمایل شوند.
کدام پایاننامهها اعتبار مالی دریافت میکنند؟
صدیق درباره جامعه هدف طرح گرنت جوانه گفت: پایاننامههای کارشناسی ارشد و دکتری که دارای ایدههای بازارگرا هستند مخاطبان اصلی این طرح محسوب میشوند؛ در این طرح استاد راهنمای اول پایاننامه، مسئول هسته فناور و دریافتکننده اعتبار مذکور خواهد بود. فراخوان اول طرح در استانهای خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، مرکزی، فارس و سمنان اجرا شده و جمعا ۸۲ پایاننامه مشمول دریافت اعتبار شدهاند. در این زمینه اخیرا توافقنامههای لازم بین وزارت عتف، پارک فاوا و پارکهای استانی برای آغاز عملیاتی برنامه و شروع پرداخت اعتبارات به امضا رسیده است.
مشاور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین درباره مبلغ حمایت از طرحها توضیح داد: حداقل اعتبار دریافتی پایاننامههای کارشناسی ارشد هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و حداکثر آن ۲۶ میلیون تومان است. این اعتبار برای پایاننامههای دکتری بین ۱۵ میلیون تومان تا ۵۲ میلیون تومان است. تا کنون در مقطع ارشد ۸۲ درخواست و در مقطع دکتری ۳۰ درخواست برای حمایت داشتهایم که از این میان به ترتیب ۵۶ طرح در مقطع ارشد و ۲۶ طرح در مقطع دکتری مورد پذیرش قرار گرفتهاند.