تورم ۴۲ درصدی نقطهبه نقطه طی یک سال گذشته به صورت مستقیم روی ارزش تراکنشهای شاپرکی تاثیر گذار بوده است و با وجود اینکه تعداد تراکنشهای خرید در دیماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۲۶ درصد رشد کرده است ارزش تراکنشها، رشدی بیش از ۶۲ درصد را نشان میدهد.
گزارش دیماه شاپرک نشان میدهد که تعداد تراکنشهای شاپرکی در مقایسه با دیماه سال گذشته (۱۳۹۸)در حدود ۲۶/۶۹ درصد و مبلغ تراکنشها ۶۲/۱۵ درصد افزایش یافته است در این شرایط تعداد تراکنشها به ۲ میلیارد و ۷۹۷ میلیون و ۹۶۵ هزار عدد رسیده است که ارزشی برابر با ۴۵۶ هزار و ۲۴۵ میلیارد و ۹۷۸ میلیون تومان دارد.
فاصله میان افزایش تعداد تراکنشها با ارزش تراکنشها میتواند نشاندهنده تورم طی سال گذشته در کشور باشد. با این وجود گزارش شاپرک نشان میدهد که ارزش حقیقی تراکنشها نیز طی یک سال گذشته افزایش یافته است اما این افزایش ارزش کمتر از ۱۱ درصد بوده است.
افزایش چشمگیر قیمتها طی یکسال گذشته (از دیماه ۹۸ تا دیماه۹۹) موجب شده است که تفاوت معنا داری میان افزایش تعداد تراکنشهای انجام شده از طریق درگاههای پرداخت و ارزش این تراکنشها ایجاد شود. در اصل هر چند که با وجود گذر زمان استقبال شهروندان از خریدهای اینترنتی افزایش مییابد اما ارزش تراکنشهای انجام شده روی شاپرک بسیار بیشتر از تعداد تراکنشها رشد میکند.
طبق گزارش بانک مرکزی تورم نقطهبه نقطه از دیماه ۹۸ تا دیماه ۹۹ در حدود ۴۲ درصد بوده است. از همین رو ارزش تراکنشها بیشتر از تعداد تراکنشها رشد کرده است و حتی اگر تعداد تراکنشها نیز در این دوره زمانی ثابت میماند ارزش تراکنشها بیش از ۴۲ درصد رشد را تجربه میکرد.
مقایسه رشد حقیقی و اسمی نقطه به نقطه ارزش تراکنشهای شاپرک
استقبال از خرید اینترنتی و انجام تراکنشهای آنلاین فقط در تراکنشهای کارتی خلاصه نمیشود بلکه ابزار پذیرش اینترنتی نیز طی دوره زمانی یک ماه افزایش قابل توجهی داشته است نه تنها تعداد ابزارهای پذیرش اینترنتی ۳/۸۸ درصد رشد کرده است بلکه سهم از بازار این ابزار نیز از ۱۱.۷۵ درصد در أذر ماه به ۱۲/۰۴ درصد در دیماه ۹۹ رسیده است. این در حالی است که میزان رشد کارتخوان فروشگاهی با توجه به محبوب بودن آن در میان مخاطبان در این دوره زمانی ۱/۱۵ درصد رشد کرده او سهم از بازارش نیز به صورت نامحسوسی کاهش یافته است و از ۷۶/۶۳ درصد به ۷۶/۴۷ درصد رسیده است.
سهم از بازار ابزارهای پذیرش اینترنتی در دیماه سال ۹۸ در حدود ۱۰/۵۶ درصد اعلام شده بود. مقایسه گزارش سال گذشته با گزارش دیماه ۹۹ نشان میدهد که ابزارهای پذیرش اینترنتی رشدی با شیب ملایم را طی یک سال گذشته تجربه کردهاند.
مقایسه سهم تعدادی هر یک ابز ابزارهای پذیرش فعال سیستمی از کل ابزارهای بازار
سهم ابزارهای پذیرش اینترنتی از تراکنشهای انجام شده در شبکه شاپرک ۶.۶۲ درصد اعلام شده است و تعداد تراکنش به ازای هر ابزار تقریبا ۱۲۳ تراکنش بوده است. همچنین سهم کارتخوانهای فروشگاهی از کال تراکنشهای انجام شده ۸۹.۵۱ درصد اعلام شده است که در مجموع تعداد تراکنشهای انجام شده به ازای هر ابزار به ۲۲۳ تراکنش میرسد.
گزارش شاپرک نشان میدهد که بیشترین تعداد کارتخوانهای فروشگاهی درتهران فعال است. بر همین اساس تعداد کارتخوانهای فروشگاهی در استان تهران به یک میلیون و ۹۴۷ هزار و ۲۱۰ دستگاه میرسد و پس از تهران به ترتیب استانهای خراسان رضوی و اصفهان قرار میگیرند. البته فاصله این استانها با استان تهران چشمگیر است. تعداد کارتخوانهای فروشگاهی در خراسان رضوی ۷۳۳ هزار و ۷۲۰ دستگاه و در استان اصفهان ۶۶۹ هزار و ۲۸۰ دستگاه است. همچنین ایلام و کهگیلویه و بویر احمد و خراسان جنوبی نیز کمترین تعداد دستگاههای کارتخوان را به خود اختصاص دادهاند.
ایلام با ۶۸ هزار و ۸۸۸ دستگاه POS کمترین و پس از آن کهگیلویه و بویراحمد و خراسان جنوبی قرار میگیرند.
تعداد کارتخوان فروشگاهی فعال در هر استان- دی ماه ۹۹
تعداد ابزارهای پذیرش موبایلی و اینترنتی در استانهای مختلف و نسبت تعدادی آنها با یکدیگر قابل توجه است. هر چند امکان استفاده از ابزارهای پذیرش اینترنتی و موبایلی برای انجام عملیات پرداخت الکترونیکی بر خلاف کارتخوان فروشگاهی نیاز به حضور فیزیکی ندارد اما محل استقرار ثبت شده این درگاهها در استانهای مختلف نشان میدهد که به جز استانهای بزرگ هنوز ابزار موبایلی یعنی USSD برای کسب وکارها جذاب است.
تعداد ابزارهای پذیرش اینترنتی و موبایلی فعال سیستمی در استانهای کشور- دیماه ۹۹
به غیر از استان تهران که تفاوت تعداد ابزار پذیرش اینترنتی با ابزار پذیرش موبایلی یا USSD قابل توجه است در سایر استانها این فاصله کم میشود و در تعدادی از استانها این استقبال از ابزار پذیرش موبایلی بیشتر از ابزار پذیرش اینترنتی میشود. در استانهای ایلام، خراسان شمالی، کهگیلویه و بویراحمد ابزار پذیرش موبایلی بیشتر از ابزار پذیرش اینترنتی مورد استقبال قرار میگیرد.
میزان استفاده از ابزارهای پذیرش اینترنتی به صورت مستقیم با ضریب نفوذ اینترنت در استان درارتباط است. گزارش شاپرک نشان میدهد که استانهایی که ضریبنفوذ اینترنت بالاتری دارند میزان استفاده از ابزارهای پذیرش اینترنتیاشان نیز بیشتر است و در مقابل استانهایی که از ضریبنفوذ پایینتری برخوردار هستند ابزار پذیرش موبایلی بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد.