تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

May 10, 2021
11:58 دوشنبه، 20ام اردیبهشتماه 1400
کد خبر: 123927

کتابخانه ملی می‌خواهد نسخه خطی مردم را به NFT تبدیل کند

 
کتابخانه ملی ایران با همکاری ققنوس برای نسخ خطی توکن NFT صادر می‌کند.
 
به گزارش روابط عمومی ققنوس، توکن‌های NFT یا توکن‌های غیر قابل تعویض، گواهی مالکیت مادی یا معنوی یک دارایی یکتا هستند و خریدار توکن می‌تواند توکن خود را به فردی دیگر فروخته یا در صورت امکان، توکن خود را تحویل داده اصل دارایی را دریافت کند. کتابخانه ملی ایران در نظر دارد با اجرای طرح گنج‌مان صاحبان نسخ خطی را تشویق کند تا با ارائه نسخ خطی به کتابخانه ملی ضمن صدور شناسنامه دیجیتال برای اثر، نسبت به ارزش‌گذاری آن اقدام کنند تا توکن NFT برای اثر آنها صادر شود.
 
توکن‌های NFT در حوزه میراث مستند برای نخستین بار در ایران، در طرح گنج‌مان و بر بستر شبکه ققنوس، با همکاری شرکت ققنوس و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر می‌شود.
 
طرح گنج‌مان طرحی مشترک میان سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران و پلتفرم‌های تامین مالی جمعی است که با نظارت بنیاد حامیان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران، از آغاز سال ۱۴۰۰، برای تامین مالی جمعی جهت خرید نسخ خطی کشور به راه افتاده است. این برنامه به‌دنبال آن است تا در گام نخست با مشارکت شرکت یکتا ققنوس پارس، زیرساخت مشارکت مردم در امر خرید جمعی نسخ خطی فراهم کند تا تحولی بزرگ در زمینه حمایت از میراث مستند با ابزارهای فناورانه ایجاد شود.
 
از آنجایی که نگهداری و تحویل دارایی پشتوانه توکن‌های NFT امری دشوار بوده و بازار آن NFT را محدود به یک جغرافیای کوچک می‌کند، توکن‌های NFT در جهان غالبا در حوزه هنرهای دیجیتال مانند تصویر یک تابلو مورد استفاده قرار می‌گیرند تا بتوان فارغ از پشتوانه فیزیکی اثر، نسبت به خرید و انتقال آن اقدام کرد. برای رفع این دسته چالش‌ها در یک پلتفرم NFT مبتنی بر پشتوانه واقعی، نیاز است تا در کنار یک شبکه بلاک‌چینی که امکان تعریف و انتقال توکن‌های NFT  را فراهم می‌آورد، نهادی برای احراز اصالت، ارزش‌گذاری دارایی و تضمین وجود پشتوانه هر توکن در کنار پلتفرم قرار گیرد؛ از همین رو باید یک بازار دائمی برای خرید و فروش توکن‌ها و نیز تحویل پشتوانه به دارنده هر توکن ایجاد شود.
 
صدور شناسنامه دیجیتال برای میراث مستند با توکن‌های NFT
میراث مستند شامل نسخ خطی گنجینه ملی و گران‌بهای هر کشور هستند که همواره از سوی سازمان‌های دولتی و غیرانتفاعی تلاش می‌شود تا از تخریب و جعل در امان باشند. یکی از ظرفیت‌های ایجاد توکن‌های NFT، نسخ خطی به شمار می‌روند که از ارزش مادی و معنوی بالایی برخوردار هستند اما عموماً در کتابخانه افراد نگهداری می‌شود؛ در واقع، با استفاده از فناوری دفترکل توزیع‌شده می‌توان با صدور شناسنامه دیجیتال، نسخ خطی را وارد دنیای دیجیتال کرد تا ضمن ایجاد قابلیت اصالت‌سنجی و رهگیری، بستر مبادله این دارایی‌های دیجیتال را فراهم کرد.
 
به منظور ایجاد مقدمات انتشار توکن‌های NFT بر بستر شبکه ققنوس، در اولین گام شرکت ققنوس با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تفاهم‌نامه همکاری امضاء کرده تا ضمن ایجاد شناسنامه دیجیتال برای نسخ خطی و میراث مستند، توکن NFT این آثار برای نخستین‌بار بر بستر شبکه ققنوس منتشر کند. شرکت یکتا ققنوس پارس به‌عنوان میزبان توکن NFT در شبکه ققنوس مسئول تعریف و انتقال توکن بر بستر شبکه ققنوس را برعهده دارد و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز به‌عنوان ناشر توکن NFT بر بستر شبکه ققنوس مسئولیت احراز اصالت، ارزش‌گذاری صحیح و حفظ و نگهداری از نسخ خطی را بر عهده گرفته است.
 
از جمله ویژگی‌های توکن‌های NFT مبتنی بر شبکه ققنوس باید به کمیابی، اصالت، یکتایی، حفظ حق مالکیت، غیرقابل‌تقسیم بودن و وجود پشتوانه اصیل، کارشناسی شده و ارزشگذاری شده برای هر توکن اشاره داشت که باعث شده تا صاحب توکن از امنیت و غیر قابل جعل بودن دارایی دیجیتال مطمئن شود.
 
منتظر اعلام رسمی فراخوان کتابخانه ملی ایران باشید
طرح گنج‌مان به‌دنبال جذب مشارکت‌های مردمی از طریق اجرای برنامه‌ جمع‌سپاری تأمین مالی برای اسناد و نسخ خطی است.
 
نسخی که در طرح گنج‌مان معرفی و در معرض تامین مالی خرید قرار می‌گیرند، ابتدا توسط مالک به کتابخانه‌ ملی ارائه می‌شوند و سپس در کمیته‌ای متشکل از هفت نسخه‌شناس خبره مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. این ارزیابی شامل سنجش اصالت و قدمت نسخه، شناسایی ویژگی‌های برجسته‌ی فیزیک و نسخه شناسی اثر، و در نهایت قیمت‌گذاری، است.
 
بر همین اساس، صاحبان نسخ خطی علاقه‌مند به مشارکت می‌توانند پس از اعلام رسمی فراخوان کتابخانه ملی ایران با ارائه نسخ خطی به کتابخانه ملی ضمن صدور شناسنامه دیجیتال، برای اثر نسبت به ارزش‌گذاری اقدام کنند تا توکن NFT برای اثر آن‌ها صادر شود؛ از سویی دیگر، صاحبان نسخ خطی با انجام این فرایند می‌توانند نسخه فیزیکی نسخه خطی را به‌صورت شخصی نگهداری یا نزد کتابخانه ملی ایران جهت نگهداری با استانداردهای لازم به امانت بسپارند. همچنین، پس از رونمایی از بازار تبادل NFT ققنوس، صاحبان توکن‌های NFT می‌توانند نسبت به خرید و فروش توکن NFT آثار خود اقدام کنند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.