لبه تکنولوژی

September 17, 2021
13:41 جمعه، 26ام شهریورماه 1400
کد خبر: 128573

کلیه مصنوعی جایگزینی برای دیالیز و پیوند عضو

بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی باید به طور منظم دیالیز انجام دهند که یک درمان تهاجمی و خطرناک است. اما اکنون محققان دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو با موفقیت نمونه اولیه یک کلیه مصنوعی زیستی را تولید کردند که می توان آن را بدون نیاز به دارو در بدن فرد بیمار قرار داد.
 
به گزارش ایسنا و به نقل از نیواطلس، کلیه عملکردهای حیاتی مختلفی در بدن انجام می‌دهد که مهم‌ترین آن‌ تصفیه کردن خون از سموم و مواد زائد است و همچنین فشار خون، غلظت الکترولیت‌ها و سایر مایعات بدن را تنظیم می‌کند.
 
بنابراین زمانی که این عضو بدن از کار می‌افتد جایگزین کردن این فرآیندها کار دشواری است. بیماران به طور معمول دیالیز را آغاز می‌کنند اما این درمان زمان‌بر بوده و راحت نیز نیست. روش دیگر پیوند عضو است که می‌تواند کیفیت زندگی را بالاتر ببرد اما این روش نیز عوارض جانبی خطرناکی دارد و برای جلوگیری از پس زده شدن بافت پیوندی باید داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف شود.
 
در این پروژه محققان دست به ساخت یک کلیه مصنوعی زده‌اند که می‌توان آن را بدون نیاز به داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی درون بدن بیمار قرار داد تا عملکرد کلیه طبیعی را انجام دهد.
 
این دستگاه از دو بخش اصلی تشکیل شده است. بخش هموفیلتر از سیلیکون نیمه هادی ساخته شده که مواد زائد خون را تصفیه می‌کند. بخش دیگر بیوراکتور است که دارای سلول‌های لوله‌ای کلیوی است و میزان آب، تعادل الکترولیت‌ها و سایر عملکردهای متابولیک را تنظیم می‌کند. غشا آن نیز از این دستگاه در برابر حمله سلول‌های ایمنی محافظت می‌کند.
 
 
 در آزمایش‌های قبلی محققان هر یک از این بخش‌ها را به طور مجزا مورد بررسی قرار داده بودند اما این اولین باری است که همه‌ی اجزا با یکدیگر در یک دستگاه مورد آزمایش قرار می‌گیرند.
 
این کلیه مصنوعی به دو شریان اصلی در بیمار متصل می‌شود. یکی از شریان‌ها خون را برای تصفیه شدن به دستگاه منتقل می‌کند و شریان دیگر خون تصفیه شده را به اعضای بدن از جمله مثانه می‌رساند. محققان اکنون نشان دادند که این کلیه مصنوعی می‌تواند بدون نیاز به پمپ یا منبع نیروی خارجی تنها با فشار خون کار کند.
 
 
"شوو روی" (Shuvo Roy)، محقق اصلی این پروژه می‌گوید: گروه ما این کلیه را به گونه‌ای ساخت که سیستم ایمنی بدن نسبت به آن واکنش نشان ندهد و اکنون که توانستیم دو بخش هموفیلتر و بیوراکتور را با یکدیگر ترکیب کنیم، می‌توانیم بر روی ارتقاء این فناوری برای آزمایش‌های پیش‌بالینی و بالینی تمرکز کنیم.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.