استارتآپهای حوزه رزرو آنلاین اقامتگاه دراعتراض به تعلیق بخش اقامتگاه سایتهای خود به دلیل عرضه مکانهایی که مجوز «خانه مسافر» را دریافت نکردهاند با صدور بیانیهای به این اقدام وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری اعتراض کرده و این اقدام را موجب دامن زدن به انحصار و محروم کردن مردم از ارزشافزوده حاصل از پیادهسازی اقتصاد مشارکتی میدانند.
در این بیانیه که به امضای استارتآپهای جاباما، جاجیگا، مکانچی و اتاقک به عنوان فعالترین استارتآپهای حوزه رزرو آنلاین اقامتگاه رسیده است اعلام شده که به زودی «کمیته تخصصی اقامتگاههای مردمی اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی» طرحی برای برطرف کردن این مشکل را به این وزارتخانه اعلام خواهد کرد.
مرداد ماه گذشته (۱۴۰۰)مجوز بخش اقامتگاهها جاباما، به دلیل تبلیغ اماکن غیرمجاز اقامتی به مدت یک ماه تعلیق شد. طبق آنچه عنوان شده بود اقامتگاهها باید مجوز خانه مسافر را دریافت کنند این در حالی است که دریافت مجوز از خانه مسافر را فعالان این حوزه مصداق بارز انحصار یک شرکت عنوان میکنند. ۴ استارتآپ بزرگ حوزه رزرو آنلاین اقامتگاه در بیاینهای اعتراضی اعلام کردهاند که چنین اقداماتی موجب یاس و ناامیدی فعالانی میشود که طی سالهای گذشته اقدام به ایجاد بسترهای فعالیت در حوزههای مختلف کردهاند.
در این بیانیه تاکید شده است: «تلاش پلتفرمها برای تعامل و همفکری با مسئولان سازمان میراث فرهنگی سابق و وزارت کنونی میراث فرهنگی و گردشگری به منظور رفع دغدغههای موجود و تدوین سازوکاری که همه از آن منتفع شوند به نتیجه نرسیده است و در سالهای اخیر اقدامی جز ادامه مسیر بدون ضابطه و فسادآلود کنونی با سپردن انحصاری فرایند صدور مجوز در سازوکاری بنام «خانه مسافر» به یک شرکت شناختهشده که از زیرمجموعههای وزارتخانه مطبوع بوده مشاهده نشده است. این موضوع حتی در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نیز بهوضوح موردتوجه قرارگرفته و عنوانشده که وزارت گردشگری به دلیل مداخلات غیرموثر شرکت دارای انحصار «هم از توانمندی و امکان اجرایی کافی برای این امر برخوردار نبوده و هم ورودش به این موضوع از نظر قانونی دارای ابهام و اشکال است».
مرکز پژوهشهای مجلس، تیرماه ۹۹ درگزارشی با عنوان «بررسی وضعیت خانه مسافر در صنعت گردشگری» به وضعیت اقامتگاهها و عملکرد وزارت میراث فرهنگی پرداخت. در بخشی از این گزارش آمده است: «اجرای دستورالعمل صدور مجوز برای فعالیت خانهمسافرها با مدیریت شرکت مادرتخصصی ایرانگردی و جهانگردی است. شرکتی که در لیست واگذاری سازمان خصوصیسازی برمبنای اصل چهل و چهارم قانون اساسی و سیاستهای کلی آن است که هم از توانمندی و امکان اجرایی کافی برای این امر برخوردار نبوده و هم ورود این شرکت به این موضوع از نظر قانونی دارای ابهام و اشکال است. نکته مهمتر اینکه ورود وزارتخانه به موضوع از این زاویه فسادزا بوده و میتواند باعث بروز چالشهای دیگری شود.»
در این بیانیه با اشاره به نقش خانههای مسافرپذیر در رشد گردشگری آمده است: « وجود حدود ۳۰۰ هزار خانه مسافرپذیر مردمی در سراسر ایران از ظرفیتهای چشمگیر اما پنهان کشور است که با توجه به پتانسیلها و مزیتهای فراوان ایران، میتواند با ساماندهی صحیح زمینهساز شکوفایی و شتاب صنعت گردشگری کشور باشد. »
مدیران پلتفرمهای جاباما، اتاقک، جاجیگا ومانچی معتقدند که متأسفانه استفاده از ظرفیت مردمی برای رونق گردشگری در کشورمان همچنان با چالشها و مسائل فراوانی روبهرو است که عمدتاً مربوط به دخالت غیر سازنده «وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» و همچنین تعارض منافع بین ذینفعان است. این در حالی است که تقریباً تمامی کشورهای دنیا پس از کسب تجارب بسیار توانستهاند به نحوی مطلوب، متناسب با شرایط فرهنگی-اجتماعی خود از این شرایط عبور کرده و به توسعه صنعت گردشگریشان بپردازند.