خروج MTN از خاورمیانه با فروش اپراتوری یمن کلید خورد
برنامه عملی گروه MTN برای خروج از بازار خاورمیانه با فروش کسب و کار اپراتوری موبایل این گروه در کشور یمن کلید خورد.
این گروه اعلام کرده است عمده سهام خود در MTN یمن را به گروه سرمایهگذاری Emerald International Investment، یکی از شرکتهای عمانی وابسته به شرکت زبیر منتقل کرده است.
براساس آخرین گزارش سالانه منتشر شده، MTN در اپراتور یمنی ۸۳ درصد سهام را در اختیار داشته است.
رالف موپیتا، مدیرعامل گروه MTN در این باره گفت: تصمیم برای خروج از بازار یمن به منظور بهبود پورتفولیو و تمرکز منابع محدودمان روی استراتژی توسعه بازار آفریفا صورت گرفت.
هنوز درباره ارزش سهام واگذار شده صحبتی نشده است اما براساس ارزش داراییهای MTN که پیش از این منتشر شده بود، تحویل سهام کار دشواری نبوده است.
درحالیکه MTN یمن، در کل سال ۲۰۲۰ درآمد ثابتی داشته است اما در شرایط سخت جنگی، یک درصد درآمدهای گروه را به خود اختصاص داده بود. در نیمه نخست سال ۲۰۲۱ نیز مجموع درآمدهای MTN از بازار یمن حدود ۰.۳ درصد بوده است.
براساس اعلام MTN، ضریب نفوذ بازار موبایل در یمن ۴۳ درصد است و فرصت رشد بسیار خوبی در این کشور وجود دارد اما اگر فضای کلان اقتصادی و سیاسی این کشور مانع سرمایهگذاری حتی یک بازیگر بزرگ منطقهای تلفن همراه مانند MTN شود، درحال حاضر هیچ فرصت واقعی برای دیگران نیز وجود ندارد.
موپیتا با ابراز قدردانی از ۷۱۹ نیروی انسانی مشغول به کار در MTN یمن طی چند سال گذشته و اعتماد ۴.۷ میلیون مشترک به این برند، گفت: ما امیدواریم گروه Emerald نیز در فازهای بعدی توسعه بتواند به خوبی با تیمی که با MTN در سالهای گذشته کار کردند، شبکه را توسعه دهد.
گفتنی است، تصور فاز بعدی توسعه این اپراتور کار سختی است چراکه مهلت پروانه اپراتوری 2G آن نیز تا پایان سال میلادی به اتمام میرسد و برنامه شفافی برای عرضه سرویسهای موبایل در کل بازار این کشور وجود ندارد.
برای MTN خروج از بازار یمن بخشی از برنامه خروج از بازار خاورمیانه است که در آگوست سال ۲۰۲۰ اعلام شد و به معنی تغییر شرایط اپراتوری سایر واحدهای تجاری آن در این منطقه است.
تجارت رها شده سوریه
در همین حال، این گروه مخابراتی نتوانست فروش 75 درصدی سهام خود در MTN سوریه را نهایی کند که در نهایت در اوایل سال جاری تحت قیمومیت قضایی قرار گرفت و ارزش اپراتوری آن به صفر کاهش یافت. همین امر موجب شد تا چارهای جز دور شدن از این بازار برای MTN باقی نماند و همچنان نیز روی موضوع کنارهگیری از این بازار در حال کار است.
مذاکره با خریداران بینالمللی برای فروش اپراتوری افغانستان
اپراتوری MTN در خاورمیانه شامل مالکیت کامل MTN افغانستان نیز میشود که به طور کلی سهم کمی در این کسب و کار دارد. این گروه درحال ارزیابی گزینههای خروج از این بازار نیز است و شایعات رسانهای نیز مبنی بر برگزاری جلسات مذاکره فروش نیز وجود دارد. بطوریکه در ماه سپتامبر، بلومبرگ گزارش داد MTN درحال مذاکره با تعدادی از خریداران بینالمللی بالقوه برای فروش اپراتوری خود در افغانستان است.
آینده مبهم اپراتوری در ایران
شراکت ۴۹ درصدی MTN در سهام ایرانسل نیز بخش دیگری از کسب و کار این اپراتور آفریقایی در بازار خاورمیانه است اما تصمیمگیریهای آتی درباره آن هنوز روشن نیست. چراکه وضعیت کسب و کار این اپراتور در ایران مطلوب است و پس از اینکه MTN در سال گذشته برنامه خروج خود از خاورمیانه را اعلام کرد، فوری در بیانیهای جداگانه تصریح کرد که هیچ عجلهای برای ترک ایران ندارد.
MTN قصد دارد فعالیتهای اپراتوری خود در بازار تلفن همراه را بر بازار آفریقای جنوبی متمرکز کند که فرصتهای رشد بسیاری در آن بازار در انتظارش خواهد بود.