رئیس پلیس فتای کشور با بیان اینکه کلاهبرداری در حوزه رمزارز افزایش قابل توجهی داشته از رشد 6 تا 7 برابری آن در سال 1400 نسبت به سال 1399 خبر داد.
این موضوع در حالی است که یک گزارش تحقیقی که در اوایل بهمن ماه منتشر شد نیز بیانگر آن است که از ابتدای سال بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال از دارایی مردم توسط کلاهبرداران حوزه رمزارز به سرقت رفته است.
افزایش 7 برابری کلاهبرداری حوزه رمزارز
«وحید مجید» در توضیحات خود درباره کلاهبرداری حوزه رمزارز گفت: «در حوزه رمزارزها دو نکته وجود دارد؛ نکته اول اینکه رمزارز یک موضوع بین متعاملین است. دو طرف خارجی با هم به یک توافقی میرسند و بهعنوان ابزار پرداخت قانونی محسوب نمیشود. همچنین اینها بهعنوان ابزار قانونی در اسناد قانونی مورد استناد نیستند. در سال 1400 پروندههای کلاهبرداری در این حوزه به نسبت 99 تقریبا 7تا 6 برابر شده است.»
رئیس پلیس فتای کشور با اشاره به اینکه پلیس فتا در حال بررسی این حوزه است، گفت: «ولتهایی که برای افراد ایجاد میکنند، کیفپولها، رمزهایی که ایجاد میکنند یا توکنهای جعلی که به افراد سفارش میشود، همه در باب بحثهای کلاهبرداری است که یکی دیگر از بحثهای تاملبرانگیز در حوزه جرائم سایبری است.»
آموزش و رگولاتوری نیاز جدی امنیت در بازار رمزارز
اشاره رئیس پلیس فتا به افزایش 6 تا 7 برابری کلاهبرداری در حوزه رمزارز نسبت به سال 1399 البته در شرایطی است که این بازار مالی یا به عبارتی کلاس دارایی به تازگی در ایران به سمت عمومی شدن در سطح جامعه میرود.
البته افزایش میزان کلاهبرداری در حوزه رمزارز فقط مختص ایران نیست و این آمار در سال 2021 منجر به درآمد 14 میلیاردی از این بازار شده است. آمارها نشان دهنده آن است که مجموع سرقتهای رمزارزی در سال گذشته میلادی افزایشی 516 درصدی داشت و 72 درصد از این دزدیها در حوزه دیفای اتفاق افتاده است. در حالت کلی درآمد کلاهبرداری در 2021 نسبت به 2020 رشد 79 درصدی داشته است.
به همان میزان که آشنایی و علاقه جامعه به شکل فزایندهای نسبت به این بازار افزایش پیدا کند، نیاز مبرم و جدی به آگاهی رسانی، آموزش و البته رگولاتوری حوزه رمزارز نیز افزایش پیدا خواهد کرد. پیش از این نیز دیجیاتو در گزارشهایی جریان افزایش کلاهبرداری در این حوزه و البته لزوم آموزش را بررسی کرده بود.
ماهانه 50 هزار میلیارد دارایی دود میشود
البته با نگاهی گذرا به اخباری که در سال جاری از سوی پلیس فتا در رسانهها منعکس شده متوجه خواهیم شد که از ابتدای سال بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال از دارایی مردم توسط کلاهبرداران حوزه رمزارز به سرقت رفته است.
ضرورتهای فراموش شده دنیای نوین
به هر روی تب حضور در بازار سرمایه و در پی آن تب مردم برای حضور در بازار رمزارزها به حرکت دومینویی جامعه منجر میشود. به طور کلی صعود و نزول و رفتارهای گلهای بدون توجه به ارزش ذاتی دارایی معامله شده، ویژگی هر نوع بازار مالی اعم از بورس، سکه و رمزارزها است.
این در حالی است که دو تفاوت اساسی بازار رمزارزها نسبت به بورس، یکی ویژگی نقدشوندگی و عدم قفل شدن دارایی در زمان فروش است و دیگری بازههای کوتاهتر اصلاح و بازیابی است که یکی از دلایل آن عدم وجود دامنه نوسان است.
حالا در این شرایط تمرکز بر جریان آموزش گسترده به جای ممنوعیت گسترده و افزایش موانع قانونی و از طرفی دیگر باور به اهمیت رگولاتوری در همکاری با فعالان این حوزه بار دیگر مورد توجه قرار میگیرد.
تکنولوژی و نوآوری مسیر خود را با بیشترین سرعت طی خواهد کرد و حالا این آموزش و رگولاتوری است که از آن جامانده و در چنین شرایطی آسیب نهایی متوجه مردم و دارایی آنها خواهد شد.