امکان ارائه اطلاعات دستگاههای دولتی به پلتفرمهای انتشار آگهی آنلاین و احراز هویت کاربران در حوزه ملک و خودرو از سوی آنان فراهم شد.
بسترهای آگهی آنلاین برای ارائه سرویس بهتر به کاربران خود از سازمان ثبت اسناد درخواست کرده بودند تا دسترسی به اطلاعاتی مانند هویت مالک خودرو، اطلاعات خودرو (مانند سال ساخت، رنگ و…)، سوابق تصادف خودرو، سوابق معامله، سوابق بیمه و غیره برای پلتفرمها فراهم شود. این درخواستها به معاونت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ارائه شده و مشغول بررسی هستند که کدام از این موارد را با چه ظرفیتی میتوانند در اختیار پلتفرمها قرار دهند.
ارائه اطلاعات به پلتفرمهای ارائهدهنده خدمات خودرویی در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ پیشبینی شده بود، چندی پیش سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ضمن برگزاری جلسهای در این خصوص پیشقدم شده و مشغول آماده کردن زیرساختهای ارائه خدمات به پلتفرمها و استارتآپهای فعال در این حوزه است.
بر اساس آنچه پلتفرمهای حاضر در جلسه به پیوست گفتند، جلسات مشترک و مستمر مدتی است آغاز شده و به نظر میرسد در زمینه «خودرو» در حال رسیدن به نقاط مشترک اولیه هستند، اما در زمینه دسترسیهای مورد نیاز املاک همچنان راه زیادی باقی مانده است.
به گفته ستار هاشمی، معاون توسعه فناوری و خدمات الکترونیکی ثبتی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، در این جلسه مسئولان چهار پلتفرم از جمله دیوار، کارنامه، همراهمکانیک و شیپور حضور داشتند.
طبق اعلام روابط عمومی دیوار به عنوان یکی از پلتفرمهای حاضر در جلسه، مساله حفظ حریم خصوصی افراد و دریافت این اطلاعات به صورت وبسرویس یا API یکی از موضوعات قابل توجه در این جلسات بوده است. درخواست پلتفرمها این بوده که اطلاعات مورد نیاز پلتفرمها به گونهای ارائه شود که هیچ حریم خصوصی و قانونیای نقض نشود و امنیت کاربران مانند همیشه حفظ شود.
همچنین پلتفرمها برای املاک نیاز به صحتسنجی هویت مالک و ملک دارند تا از صحت آگهیهای منتشرشده مطلع شوند. همچنین امکان دسترسی به اطلاعاتی مانند متراژ، سال ساخت، تاریخچه معاملهها یا اجاره ملک سبب میشود کیفیت آگهیها افزایش پیدا کند و کاربران تجربه بهتری به دست آورند. بر اساس آنچه پلتفرمها اعلام کردند، درباره این درخواستها گفتوگوهایی صورت گرفته است.
اطلاعات جزیرهای منتقل نشود
مجید آنت، مدیر مالی شیپور، در خصوص پیگیریهای سازمان ثبت اسناد و املاک در رابطه با ارائه اطلاعات حوزه خودرویی به پلتفرمها گفت: در مورد تبصره ۱۰ قانون بودجه ۱۴۰۱ معاونت علمی از طریق پردیس نوآوریهای حقوقی و قضایی جلسهای را در تاریخ ۲۱ اردیبهشت برگزار کرد و از پلتفرمهای فعال در حوزه خودرو نیز دعوت شد.
او با اشاره به حضور برخی از نهادهای حکومتی و دولتی در این جلسه افزود: در آن جلسه آقای هاشمی از سازمان ثبت اسناد حضور داشتند و برای پیگیری اعلام آمادگی کردند و بلافاصله جلسهای در هفته بعد برگزار شد و مجموعهها شرکت کردند.
آنت گفت: شیپور نیاز خود به داده و تاثیری که در تسریع معامله مزیتی که دادهها برای تسهیل معاملات ایجاد میکند را در آن جلسه توضیح داد و کسبوکارها اطلاعاتی که مورد نیاز است را مطرح کردند.
مدیر مالی شیپور گفت: تاکید بر این بود که ساختار به گونهای باشد که این دسترسیها منجر به ایجاد سامانههای مجزا و جزیرهای نشود چراکه یکپارچه بودن قالب ارائه اطلاعات به پلتفرمها فضای بهتری برای کاربر ایجاد میکند.
او افزود: بنا شد معاونت فناوری سازمان ثبت اسناد به صورت دقیق بررسی کند که چه دادههایی در حوزه خودرو در اختیار سازمان ثبت اسناد است و چقدر از نظر زیرساخت فنی امکان دسترسی دادن به پلتفرمها وجود دارد و ملاحظاتی از قبیل حریم خصوصی که در سازمان ثبت وجود دارد نیز باید در این خصوص لحاظ شود. معاونت فناوری سازمان ثبت اسناد برای پیشبرد کار پیگیر موضوع است و هماهنگیهای لازم را با سایر نهادها، سازمان ثبت اسناد و سایر مجموعهها انجام میدهد.
پیش از این در اواخر سال گذشته مقرر شده بود کسبوکارهای آنلاین و پلتفرمها نیازهای خود مبنی بر استعلام مدارک مورد نیازشان را به امتا و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اعلام کنند تا این مرکز اقدام به پیادهسازی آنها و دریافت سرویسهای مورد نیازشان از سامانههای حاکمیتی کند.
امتا در حال حاضر به سرویسهای ثبت احوال، شاهکار، ثبت شرکتها، روزنامه رسمی، نظام وظیفه و غیره متصل است.