تجزیه و تحلیل اطلاعات اپراتورها نشان میدهد سرعت نسل سوم اپراتور همراه اول از زمستان سال گذشته تا خرداد سال جاری حدود ۱۲ درصد کاهش و سرعت نسل چهارم این اپراتور حدود ۱۸ درصد افزایش داشته است، در عین حال سرعت نسل سوم اپراتور ایرانسل در این مدت حدود ۹ درصد افزایش و سرعت نسل چهارم این اپراتور حدود ۸ درصد افزایش داشته است.
وضعیت شبکه اپراتورها بهتازگی توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی منتشر شده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول) نشان میدهد که کل حجم مصرفی شبکه در فصل زمستان ۱۴۰۰ برابر یک میلیون و ۴۹۴ هزار و ۲۶۷ ترابایت و در فصل بهار ۱۴۰۱ برابر یک میلیون و ۵۷۱ هزار و ۷۲۵ ترابایت بوده است(حدود پنج درصد افزایش). حجم مصرفی ماهانه نیز بهطور میانگین در فصل زمستان ۱۴۰۰ برابر ۴۹۸ هزار و ۸۹ ترابایت و در فصل بهار ۱۴۰۱ برابر ۵۲۳ هزار و ۹۰۸ ترابایت است (حدود پنج درصد افزایش).
سرعت نسل سوم همراه اول در کل کشور در فصل زمستان ۱۴۰۰ از ۴.۷ مگابیتبرثانیه (متوسط سه ماهه) به ۴.۱ مگابیتبرثانیه (متوسط سه ماهه) در فصل بهار ۱۴۰۱ رسیده است (حدود ۱۲ درصد کاهش). سرعت نسل چهارم همراه اول در کل کشور در فصل زمستان ۱۴۰۰ از ۸.۲ مگابیتبر ثانیه (متوسط سه ماهه) به ۹.۷ مگابیتبرثانیه (متوسط سه ماهه) در فصل بهار ۱۴۰۱ رسیده است (حدود ۱۸ درصد افزایش).
اهم اقدامات انجامشده اپراتور در این مدت (طبق گزارش اخذشده از اپراتور)، شامل افزایش فرکانس نسل چهار به میزان پنج مگاهرتز، ارتقاء سختافزار در حدود ۱۷۰۰ سایت، ارتقاء تکنولوژی در حدود ۱۲۰۰ سایت، افزایش پهنای باند بینالملل و کاهش سطح تداخلات رادیویی توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی میشود.
همچنین تجزیه و تحلیل اطلاعات شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل نشان میدهد که کل حجم مصرفی شبکه در فصل زمستان ۱۴۰۰ برابر یک میلیون و ۳۴۲ هزار و ۱۳۸ ترابایت و در فصل بهار ۱۴۰۱ برابر یک میلیون و ۴۳۳ هزار و ۸۸۶ ترابایت بوده است (حدود پنج درصد افزایش)؛ حجم مصرفی ماهانه نیز بهطور میانگین در فصل زمستان ۱۴۰۰ برابر ۴۴۷ هزار و ۳۷۹ ترابایت و در فصل بهار ۱۴۰۱ برابر ۴۷۷ هزار و ۹۶۲ ترابایت است (حدود پنج درصد افزایش).
سرعت نسل سوم ایرانسل در کل کشور در فصل زمستان ۱۴۰۰ از ۲.۲ مگابیتبرثانیه (متوسط سه ماهه) به ۲.۴ مگابیتبرثانیه (متوسط سه ماهه) در فصل بهار ۱۴۰۱ رسیده است (حدود ۹ درصد افزایش)، سرعت نسل چهارم ایرانسل در کل کشور در فصل زمستان ۱۴۰۰ از ۱۱.۴ مگابیتبرثانیه (متوسط سه ماهه) به ۱۲.۳ مگابیتبرثانیه (متوسط سه ماهه) در فصل بهار ۱۴۰۱ رسیده است (حدود ۸ درصد افزایش).
اهم اقدامات انجامشده اپراتور در این مدت (مطابق گزارش اخذشده از اپراتور)، شامل طراحی، نصب و راهاندازی لایه فرکانسی جدید ۲۳۰۰ برای سایتهای با ترافیک بالا (۶۹۷ سایت)؛ ارتقای ۲۳۳۳ مورد در لایه جدید؛ بهینهسازی رادیوها در کلیه لایهها؛ افزایش ظرفیت ترافیک بینالملل و کاهش سطح تداخلات رادیویی توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی میشود.
جمعبندی تحلیل اطلاعات دو اپراتور نشان میدهد نرخ رشد ترافیک در هر دو اپراتور از ابتدای سال جدید با روند کاهشی روبهرو بوده است که میتواند به جهت بازگشایی مدارس و کاهش ترافیک سامانه شاد باشد. در عین حال، حلول ماه مبارک رمضان (از اواسط فروردین ماه تا اواسط اردیبهشت ماه) باعث کاهش مصرف اینترنت در اردیبهشتماه بوده است ولی با توجه به رایگان شدن برخی پلتفرمها و افزایش مصرف در ایام تعطیلات نوروز، شاهد روند کاهشی در حجم مصرفی ماهانه کابران در فروردین ماه نبودهایم.
افزایش نسبی سرعت هر دو اپراتور در شهرهای بزرگی نظیر مشهد، اصفهان و شیراز در فروردین ماه، نشان از تمهیدات اندیشیدهشده توسط ایشان دارد که در این میان ایرانسل وضعیت بهتری را برای کاربران در بخش سرعت دسترسی رقم زده است. در سوی دیگر نیز همراه اول سهم بیشتری از کاربران را در دایره ارائه سرویس خود قرار داده است. همچنین مهاجرت از نسل سه به چهار ارتباطی در هر دو اپراتور در حال انجام بوده و این موضوع با سرعت بیشتری توسط شرکت ایرانسل در حال پیگیری است.
یکی از مهمترین عوامل کاهش کیفیت استفاده غیرمجاز از دستگاههای تکرارکنندهای است که در برخی ساختمانها مورد استفاده قرار گرفته و باعث بروز تداخل شدید و کاهش شدید کیفیت در محیط اطراف ساختمان میشود. هر دو اپراتور به همراه سازمان، مستمرا در خصوص جمعآوری این تجهیزات و برخورد با استفادهکنندگان تلاش میکنند.
وابستگی تغییرات سرعت به تغییرات مصرف ترافیک در هر دو اپراتور نشان میدهد وضعیت پایداری در شبکه هر دو اپراتور وجود نداشته و این شرایط نیاز به توسعه و ارتقای شبکه را بیش از پیش به عنوان یک ضرورت نمایان ساخته است. از این رو، نصب و راهاندازی سایتهای جدید باند ۲۳۰۰ مگاهرتز میتواند گام مهمی در جهت رسیدن به شرایط پایدارتری باشد که امید است هر دو اپراتور علیالخصوص شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول) در این زمینه برنامهریزی منسجم و مستمری داشته باشد.
در انتها باتوجه به در پیش بودن ایام اربعین حسینی و پیشبینی افزایش چشمگیر حجم مصرفی در مسیرهای حرکت زائرین، ضروری است اپراتورها در این خصوص تمهیدات لازم را بهعمل آورند. سازمان تنظیم مقررات همچنین گزارشات مربوطه را از سطوح آمادگی اپراتورها در گزارشات بعدی برای بهرهبرداری ارائه خواهد کرد.