سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

July 2, 2022
18:17 شنبه، 11ام تیرماه 1401
کد خبر: 137187

آزمایشگاه علوم محیطی روی تراشه کامپیوتری

پژوهشگران ژاپنی در یک تحقیق جدید موفق به ساخت آزمایشگاه بسیار کوچکی با قابلیت سوار شدن روی تراشه های بسیار ریز شده اند. این کار پژوهشی می تواند فواید بسیاری در سنجش های محیطی بسیار دقیق داشته باشد.
محققان دانشگاه اوزاکای ژاپن، یک سیستم میکروسیال ابداع کرده‌اند که می‌تواند غلظت املاح کمیاب را در قطره‌های کوچک مایعات و با استفاده از تکنیکی به نام تابش تراهرتز اندازه‌گیری کند. این ابداع علمی می تواند منجر به تولید دستگاه‌های جدید آزمایشگاهی شود که روی یک تراشه قابل سوارکردن بوده و در نظارت بر کیفیت محیط استفاده شوند.
 
دانشمندان مؤسسه مهندسی لیزر در دانشگاه اوزاکا نمونه اولیه ای از یک سیستم طیف‌سنجی نوری تراهرتز را با ناحیه حسی معادل سطح مقطع فقط پنج تار موی انسان ایجاد کرده اند. 
 
این سیستم با اندازه‌گیری تغییر در طول موج عبوری منبع تابش تراهرتز، می‌تواند غلظت حتی بسیار کمی از آلاینده‌های محلول را در یک قطره کوچک آب اندازه‌گیری کند.به گزارش سیناپرس، این کار علمی در تولید حسگرهای قابل حمل برای کاربردهایی مانند تشخیص زودهنگام بیماری‌ها، تولید دارو و نظارت بر آلودگی آب استفاده خواهد شد.
 
فناوری «آزمایشگاه روی تراشه» یک حوزه تحقیقاتی هیجان انگیز است. توانایی آزمایش نمونه‌های بیمار در کنار بالین او یا نظارت بر کیفیت آب در مزرعه با یک دستگاه نظارت قابل حمل بسیار جذاب است. با این حال، دستیابی به حساسیت قوی نسبت به غلظت آنالیت های مورد نظر می تواند دشوار باشد، به خصوص زمانی که نمونه ها از حجم های بسیار ریز مایع تشکیل شده باشند.
 
اکنون، تیمی از محققان دانشگاه اوزاکا از یک منبع تشعشع اختصاصی تراهرتز در یک تراشه میکروسیال حاوی ساختار فراماده ای برای تعیین کمیت میزان آلودگی در آب استفاده کرده اند.
 
بنا بر اظهارات آن ها، با استفاده از این سیستم آزمایشگاه روی تراشه، ما می توانیم تغییرات جزئی در غلظت مقادیر کمی از اتانول، گلوکز یا مواد معدنی در آب را با اندازه گیری تغییر در فرکانس های تشدید تشخیص دهیم.به گزارش سیناپرس،  این ابداع جدید، که I-design نام گرفته، شامل یک نوار فلزی با یک شکاف به اندازه میکرومتر است که توسط نوارهای فلزی دیگر احاطه یا اصطلاحا ساندویچ شده است. 
 
این دستگاه، یک برنامه کاربردی از فناوری منبع نقطه تراهرتز است که قبلاً در دانشگاه اوزاکا توسعه یافته بود. در این فناوری، منبع کوچکی از نور تراهرتز، یک پرتو لیزر فمتوثانیه ای ایجاد می کند که یک حالت میدان الکتریکی کاملاً محدود را در مناطق شکاف به وجود می آورد.
 
مجریان این تحقیق در خصوص دقت بالای این سیستم در تشخیص مواد، این گونه می گویند: با این سیستم، ما موفق شدیم فقط 472 اتم املاح را در محلول‌هایی با حجم کمتر از 100 پیکولیتر شناسایی کنیم. این اتفاق، رکوردی بهتر و دقیق تر از تراشه‌های میکروسیال موجود به حساب می آید.
 
گفتنی است یافته های فوق را نشریه بین المللی Journal of Physics: Photonics منتشر کرده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.