لبه تکنولوژی

February 14, 2023
9:09 سه شنبه، 25ام بهمنماه 1401
کد خبر: 143110

ماهواره آیات برای پیش‌بینی زلزله ساخته می‌شود

سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی در حال ساخت "ماهواره آیات" به منظور پیش‌بینی زلزله هستند.
اوایل شهریورماه سال جاری بود که «محمدحسن نامی»؛ رئیس سازمان مدیریت بحران کشور اظهار کرد: ماهواره آیات در آینده نزدیک به فضا پرتاب می‌شود و این ماهواره قرار است در مدار زمین قرار بگیرد و در ارتباط با حوادثی از جمله سیل، زلزله و رانش زمین اطلاعات را در اختیار ما قرار دهد.
 
حالا بعد از گذشت چند ماه، «حسن زمانیان»، رئیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران با اشاره به اینکه ماهواره آیات با هدف پیش‌بینی زلزله در حال ساخت است، اعلام کرد که تفاهم‌نامه همکاری ساخت این ماهواره، که با هدف پیش‌بینی زلزله و تخمین زیان و آسیب آن طراحی شده، بین سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران و پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی امضا شده است.
 
رئیس سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، با یادآوری اینکه اولین ماهواره کشور در سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ساخته و دانش فنی آن بومی شده، گفت: «در حال ساخت ماهواره آیات با هدف پیش بینی زلزله هستیم و این سازمان در مرز دانش حرکت می‌کند.»
 
وی با بیان اینکه سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران، سیر تکاملی در تولید دانش را طی کرده است، توضیح داد: ما توانستیم ماهواره "مصباح" را بسازیم. فعالیت‌ها محدود به ساخت این ماهواره نیست و همچنان ادامه دارد.
 
ساخت ماهواره آیات با حضور متخصصان داخلی
«مهدی زارع»، معاون پژوهشی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، نیز درباره ماهواره آیات توضیح داده و با بیان این که «آیات» توسط متخصصان داخلی طراحی و ساخته می‌شود، گفت: تلاش محققان و متخصصان داخلی این است که یک ماهواره بومی با هدف پیش‌بینی زلزله، شناسایی مناطق لرزه‌خیز و مطالعه بر روی این مناطق در کشور طراحی و ساخته شود.
 
به گفته وی، «هدف از ساخت این ماهواره بررسی لرزه‌خیزی منطقه و به ویژه مناطق کشور بر اساس داده‌های علمی و ماهواره‌ای است.» زارع در ادامه به نحوه استفاده از اطلاعات ماهواره‌ها نیز اشاره کرد: «متخصصان پژوهشگاه زلزله‌شناسی، علاوه بر مشارکت در طراحی علمی این ماهواره، اطلاعات و داده‌های رسیده از آن را جمع‌آوری و دریافت کرده و در ادامه، آن‌ها را تجزیه و تحلیل می کنند.»
 
وی همچنین با اشاره به اینکه در حال حاضر ایران توانایی و فناوری ساخت ماهواره و پرتاب آن به فضا را دارد و تاکنون ماهواره‌های زیادی توسط متخصصان داخلی ساخته و پرتاب شده است، گفت: «زمانی که ماهواره به فضا پرتاب می شود سنسورهای نصب شده در آن به جمع آوری اطلاعات از زمین و دسته بندی آنها اقدام می کنند که حساسیت و دقیق بودن این سنسورها بسیار مهم است.»
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.