اپلیکیشن

بانکداری و پرداخت الکترونیک

تلفن همراه

March 5, 2023
15:47 یکشنبه، 14ام اسفندماه 1401
کد خبر: 143688

بررسی امنیت پیام‌رسان‌ها

امنیت پیام‌رسان به زبان ساده، یعنی کسی از اطلاعاتی که شما در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارید، باخبر نشود و دسترسی به اطلاعات شخصی تنها توسط مخاطبی که می‌خواهید، ممکن باشد.
 
 
تجارتی را تصور کنید که هرروز، دادوستدهای متفاوت و بسیاری را تجربه می‌کند. کسب‌وکاری که دنیای اقتصادی آن با گردش‌های متعدد مالی، شماره حساب و رقم‌های متعددی سروکار دارد. مشتریان و شرکت‌های متفاوت از کسب‌وکار مورد نظر، خدمات و محصول دریافت و در ازای آن مبالغی بسته به نوع خدمت دریافت‌شده به شرکت مورد نظر واریز می‌کنند. پول در جریان، روح یک تجارت را تشکیل می‌دهد و طبیعی است که امنیت مبالغ و اطلاعات حساب‌ها برای صاحبان کسب‌وکار اهمیت بسیاری داشته باشد.   
 
اما کار وقتی دشوارتر می‏شود که پای نقل و انتقالات مجازی به میان می‏آید. سرعت بالای فعالیت‏های تجاری در روزگار ما، حتی مجالی برای مکالمه‌های تلفنی و توضیح مبادلات بانکی یا ارائه سند‌های مالی باقی نمی‏گذارد. فعالیت‏هایی که تماما می‏بایست با اتصال به اینترنت و از طریق اپلیکیشن‏ها صورت گیرد، سبب شده تا مسئله امنیت و عدم دسترسی هکرها به حساب‌های مالی به مهمترین دغدغه صاحبان سرمایه یا مدیران کسب‌وکارهای بزرگ و خرد بدل شود.  
 
همین موضوع سبب رقابتی تنگاتنگ میان پلتفرم‏ها شده؛ بسترهایی که می‏کوشند با ارائه امن‏ترین خدمات توجه مشتریان بیشتری را به خود جلب کنند. موضوعی که در میان پیام‌رسان‌ها نیز اهمیت بسیاری دارد؛ چراکه امروزه اغلب روابط ما به جهت سهولت و سرعت، با پیام‌رسان‌ها انجام می‌شود. پیام‌رسان‌ها رسالت مهمی برای جلب اعتماد مخاطبان خود دارند زیرا از عکس‌های شخصی گرفته تا اطلاعات مهم حساب بانکی اشخاص حقیقی و حقوقی در این پلتفرم‌ها منتقل می‌شود.
 
در ادامه همراه ما باشید تا امنیت فضاهای سایبری و به‏ویژه پیام‌رسان‌ها را باهم بیشتر بررسی کنیم.
 
امنیت پیام‌رسان به زبان ساده
امنیت پیام‌رسان به زبان ساده، یعنی کسی از اطلاعاتی که شما در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارید، باخبر نشود و دسترسی به اطلاعات شخصی تنها توسط مخاطبی که می‌خواهید، ممکن باشد. افراد سودجو می‌توانند سازمان‌، شرکت‌، هکر، رسانه یا تمام ارگان‌هایی باشد که اطلاعات شما برای آن‌ها منفعتی دارد. اطلاعات شما نیز تمام چیزی است که درون پیام‌رسان‌ها و چت‌های خود وارد می‌کنید. این موارد شامل عکس، پیام، شماره تلفن، ایمیل، آدرس، موقعیت مکانی، نام کاربری، اطلاعات هویتی و تمام مواردی است که با مخاطبان خود ردوبدل می‌کنید.
 
طریقه برنامه‌نویسی مهم است
اصلی‌ترین عامل یا به نوعی روش برای امن‌‌تر کردن یک پلتفرم، رمزگذاری سرتاسری آن و استفاده از زبان برنامه‌نویسی مناسب و ایمن برای ارائه بستری مناسب است. رمزگذاری سرتاسری که به آن END TO END می‌گویند، به این معنی است که پیام از سرور فرستنده رمزگذاری و توسط سرور گیرنده رمزگشایی می‌شود. با این روش اطلاعات به صورت خصوصی، در اختیار دو کاربر یا گروه‌ها و سوپرگروه‌ها قرار می‌گیرد. پیام‌رسان‌های دارای طراحی رمز‌گذاری شده، مزیت نسبی بیشتری نسبت به دیگر رقبای خود دارند زیرا اقبال به سوی آن‌ها بیشتر است. پیام‌رسان‌هایی همچون تلگرام، واتساپ، اینستاگرام و پیام‌رسان‌های داخلی همچون روبیکا از این شیوه رمزگذاری استفاده می‌کنند.
 
به عبارت دیگر، رمزگذاری فرآیندی است که طی آن محتوای داده‌های شما، به‌طور نامنظم در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند؛ در واقع پازلی تشکیل می‌شود که تنها فرد دریافت‌کننده می‌تواند آن را تکمیل و به متن قابل خواندن تبدیل کند. به طور کلی نوع رمزگذاری تعیین می‌کند که چه کسی می‌تواند کلید رمزگشایی متن ناخوانای غیرقابل فهم را در اختیار داشته باشد.
 
هکرها از کجا اطلاعات را می‌دزدند؟ 
برای ورود به هر پیام‌رسانی، لازم است اطلاعات شخصی از جمله نام، ایمیل، شماره تلفن همراه و برخی اطلاعات دیگر را نیز وارد کنید. در واقع کاربران حاضر در پلتفرم مورد نظر، شما را با نام کاربری که مختص به خودتان است می‌شناسند. علاوه بر آن در این قبیل پیام‌رسان‌ها همانطور که گفته شد، اطلاعات مهمی از جمله عکس‌های خصوصی، اطلاعات حساب بانکی و مبادلات تجاری و بسیاری از اطلاعات محرمانه دیگر نیز ردوبدل می‌شود.
 
تمام عکس‌ها، پیام‌ها، ایمیل‌ها، شماره تلفن‌ها و به طور کلی اطلاعاتی که به این سرویس‌ها می‌دهید، در محلی ذخیره می‌شوند. به عنوان مثال، زمانی که با تلفن همراه فرد دیگری یا سیستم شخصی خود در محل کارتان، به حساب کاربری‏تان در پیام‌رسان‌های متفاوت وارد می‌شوید، تمامی چت‌ها، گروه‌ها و کانال‌هایی را، که روی گوشی موبایلتان بوده، می‌توانید دوباره ببینید. این موضوع نشان می‌دهد که همه اطلاعات روی دیتابیس و سروری ذخیره می‏شود که اگر شرکت طراح پیام‌رسان، آن را رمزگذاری سرتاسری نکرده باشد، دسترسی به داده‌ محرمانه کاربران برای هکرها مثل آب خوردن است!
 
کلام آخر
پیام‌رسان‌های بین‌المللی و داخلی بسیاری وجود دارند که از امنیت بالایی برخوردارند. بسیاری از پلتفرم‌های مطرح و مشهور بین‌المللی، رمزگذاری سرتاسری را از ابتدا اعمال و اعتماد مخاطبان خود را جلب کرده‌اند. بسیاری از برنامه‌نویسان پیام‌رسان‌های داخلی نیز علاوه بر ایجاد جذابیت محتوایی و بصری، راه امن و حریم خصوصی را برای کاربران خود ایجاد کرده‌اند. متخصصان امنیت سایبری معیارهای متفاوتی برای یک پلتفرم امن دارند که آیتم‌های مختلفی را شامل می‌شود. با این اوصاف فراهم کردن فضایی که کاربر بدون دغدغه بتواند اطلاعات خود را بارگذاری کند، مهم‌ترین و شاید دشوارترین وظیفه یک پیام‌رسان است. 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.