فناوری اطلاعات

April 4, 2023
17:23 سه شنبه، 15ام فروردینماه 1402
کد خبر: 144329

ریزرباتی که می‌تواند سلول‌ها را شناسایی کرده و بگیرد

محققان ربات کوچکی به اندازه‌ی یک سلول زیستی ایجاد کرده‌اند که با استفاده از میدان‌های الکتریکی و مغناطیس حرکت می‌کند و می‌تواند سلول‌ها را شناسایی کرده و آن‌ها را بگیرد.
 
به گزارش نیواطلس، محققان با الهام از «شناگران» زیستی مانند باکتری‌ها و اسپرم‌ها، یک ریزربات حدود ۱۰ میکرونی با توانایی حرکت در بدن به طور مستقل یا کنترل شده توسط اپراتور توسعه داده‌اند که می‌توانند کاربردهای بالقوه گسترده‌ای داشته باشند.
 
ربات‌هایی که از یک میدان مغناطیسی برای حرکت استفاده می‌کنند نیازی به سوخت یا تماس مستقیم بین آهن‌ربا و بافت‌های بدن ندارد و می‌تواند با دقت هدایت شوند و در طیف وسیعی از دماها و رسانایی‌ها فعالیت کنند.
 
 ریزربات‌هایی که از برق برای فعالیت استفاده می‌کردند قادر به حمل محموله و رهاسازی آن‌ها و همچنین استفاده از الکتریسیته برای تغییر شکل سلول‌ها بودند اما معایبی نیز داشتند.
 
گیلاد یوسیفون(Gilad Yossifon)، نویسنده مسئول این مطالعه، می‌گوید: ریزربات‌هایی که تاکنون بر اساس مکانیزم هدایت الکتریکی کار می‌کرده‌اند، در محیط‌های خاصی که رسانایی الکتریکی نسبتا بالایی دارند، مانند محیط‌های فیزیولوژیکی، موثر نبودند. اینجاست که مکانیسم مغناطیسی مکمل وارد عمل می‌شود که رسانایی الکتریکی محیط بر اثربخشی آن تاثیری نمی‌گذارد.
 
هنگامی که سیستم پیشرانه هیبریدی مونتاژ شد، محققان توانستند قابلیت‌های ریزربات‌ها را نشان دهند. آنها از این ربات‌های کوچک برای گرفتن یک گلبول قرمز، سلول‌های سرطانی و یک باکتری استفاده کردند و نشان دادند که این ریزربات‌ها می‌توانند بین سلول سالم و سلولی که توسط دارو آسیب دیده و سلولی که در حال مرگ است تمایز قائل شود. پس از گرفتن سلول ریزربات می‌تواند برای تجزیه و تحلیل بیشتر به یک ابزار خارجی منتقل شود.
 
اما، مزیت ریزربات‌های هیبریدی این است که می‌توانند سلول‌های برچسب‌نخورده را نیز بگیرند. این اولین مطالعه‌ای است که در آن سنجش سلول‌های در حال مرگ بدون برچسب زدن انجام می‌شود.
 
در حالی که آزمایش ریزربات‌ها در خارج از بدن انسان انجام شده است، محققان امیدوارند با توجه به پتانسیل گسترده آن، به زودی بتوان آن را در داخل بدن آزمایش کرد.
 
این فناوری از حوزه‌هایی همچون تشخیص پزشکی در سطح تک سلولی، ارائه دارو یا ژن به سلول‌ها، ویرایش ژنتیکی، حمل دارو به مقصد در داخل بدن، پاکسازی محیط از ذرات آلوده، توسعه دارو پشتیبانی می‌کند.
 
این مطالعه در مجله‌ی «Advanced Science» منتشر شده است.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.