متولی ICT باید خود دانش ICT داشته باشد
هموطن- تغییر نام وزارت پست، تلگراف و تلفن به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، صرفا کارساز نیست، بلکه باید نیروی انسانی این وزارتخانه نیز به انسان های متخصص ICT تبدیل شود. به عبارتی متولی ICT باید خود مسلط به دانش ICT باشد.
دکترحبیبی، رئیس انجمن کامپیوتر ایران در گفتوگو با خبرنگار «هموطن سلام» با بیان مطلب فوق و با اشاره به مشکل پراکندگی در حوزه ICT و نبود متولی واحد برای آن تاکید کرد: وزارت ICT به نوعی میخواهد طبق ساختار جدید، چارچوب اداره ICT را در درون خود ایجاد کند؛ اما هم اکنون شوراهای گوناگونی به صورت موازی و پراکنده به مدیریت ICT میپردازند که این خود مشکل ساز است.
وی افزود: اما با توجه به تهیه سند ملی دولت الکترونیکی و تصویب آن در هیات دولت، امیدواریم جایگاه اصلی متولی ICT مشخص شود که ظاهرا به وزارت ICT میرسد.
مسئول پروژه IT وزارت امور اقتصادی و دارایی، افزود : تجارت الکترونیکی نیز به عنوان حلقهای از دولت الکترونیکی محسوب میشود. در بحث تجارت الکترونیکی نیاز به زیرساختهایی از جمله بانکداری الکترونیکی، گمرک الکترونیکی و پرداخت الکترونیکی احساس میشود.
دکتر جعفر حبیبی در ادامه افزود: از جمله فعالیتها و پروژههای IT در وزارت اقتصاد، پروژه خزانه است که تا به حال فاز طراحی و پیاده سازی آن را پشت سر گذاشتیم و کلیه عملیات مالی وزارت اقتصاد را نه تنها در وزارتخانه، بلکه در سطح تبادلات و ارتباطات خارج از وزارتخانه نیز مکانیزه کرده ایم .
وی افزود: در پروژه گمرک الکترونیکی نیز هم اکنون اطلاعات بارنامهها به صورت web Based (الکترونیکی) تکمیل شده و اطلاعات به صورت الکترونیکی تکمیل میشود.
وی در ادامه عنوان داشت: همه این پروژهها به نوعی با یکدیگر مرتبط هستند، مثلا بیمه یکی از پارامترهایی است که نیاز به تجارت الکترونیکی دارد، به عبارتی همه اتفاقاتی که در محیط سنتی به وقوع میپیوندد، در دنیای الکترونیکی هم وجود دارد. تفاوت تنها در نوع انجام عملیات است که به صورت الکترونیکی تغییر چهره داده است.
حبیبی در ادامه تصریح کرد: خوشبختانه با مجموع رخدادهای مجزایی که در نقاط مختلف کشور اتفاق افتاده، این نوع کنفرانسها میتواند در ایجاد تبادل بین مجموعهها و دستگاهها بسیار موفق باشد.
وی در ادامه به فعالیتهای انجمن کامپیوتر ایران اشاره کرد و گفت: هر ساله کنفرانسهای متعددی توسط انجمن در خصوص بحثهای ICT ارائه می شود. یکی از بحثهایی که امسال به آن پرداخته شد، بحث تجارت الکترونیک و شاخههای دولت الکترونیکی بود که سعی کردیم مقالات و علوم مربوطه را از سوی اساتید و دانشجویان جمع آوری و در اختیار سایر افراد قرار دهیم.
حبیبی درخصوص زیرساختهای لازم برای تحقق تجارت الکترونیکی اظهار داشت: یکی از زیرساختهای اساسی، بحث فرهنگ سازی است که خوشبختانه با توجه به برنامههای طرح تکفا ظرف یکی دو سال اخیر، تا حدودی پیش رفته است. مقوله دیگر مربوط به شبکههای مخابراتی و زیرساختهای فنی و ارتباطاتی است که با وجود اهمیت و پیشرفت ها زیادی در آن ، هنوز آمادگی خوب و مناسبی در این زمینه نداریم.
وی ادامه داد: از دیگر زیرساختها میتوان به قوانین و مقررات اشاره کرد که با وجود گذشت زمان از تصویب قانون تجارت الکترونیک، هنوز بحث گواهی دیجیتال و امضای دیجیتال و ایجاد مراکز صدور این گواهی معوق مانده و فعال نشده است.
وی چهارمین زیرساخت مطرح را نیروی انسانی کرد و گفت: در این مورد وظیفه اصلی به عهده دانشگاههاست که البته مشکلاتی در رابطه با آن وجود دارد. اگر تجارت الکترونیکی و دولت الکترونیکی محقق شود، میزان نیاز به نیروی انسانی معادل 10 برابر تعداد فعلی است.
وی در ادامه به کلیات زیر ساخت های یاد شده و آینده روشن کشور اشاره کرد و گفت: با تمامی نواقص ، کار شروع شده و این حرکت مثبت است، زیرساختها به نوعی آماده است و اتفاقاتی که در جهت توسعه ICT در حال وقوع است، زیرساختها را به هم نزدیک میکند. آماده شدن همزمان سندهای ملی همچون تجارت الکترونیک و سند امنیت فضای تبادل اطلاعات نیز تکمیل کننده زیرساخت های یاد شده است.
وی افزود: همچنین سند ملی دولت الکترونیکی نیز توسط مرکز IT ریاست جمهوری تهیه و آماده شده است و قرار است در هفته آینده برای تصویب به هیات دولت فرستاده شود.
وی ادامه داد: پیوستن ایران به WTO میتواند موقعیت خوبی برای رسیدن ایران به جایگاه بالاتر باشد؛ اما باید الزاماتی برای تسریع در انجام فعالیت در توسعه ICT وجود داشته باشد.
حبیبی در پایان درخصوص اجلاس جامعه اطلاعاتی تهران اظهار داشت: این اجلاس بسیار مهم است، علت آن این است که باید جایگاه ایران در جهان مشخص شود. در حال حاضر با توجه به رشد شبکه جهانی اینترنت باید ایران هم سهمی در این خصوص داشته و حرفی برای گفتن داشته باشید.