فناوری اطلاعات

October 14, 2023
9:45 شنبه، 22ام مهرماه 1402
کد خبر: 150445

یک جوان ۲۱ ساله با استفاده از هوش مصنوعی یک طومار باستانی سوخته و بازنشده را رمزگشایی کرد

لوک فریتور برای کشف اولین کلمه از یک دنیای جدید برنده جایزه ۴۰٬۰۰۰ دلاری شده است.
 
 
 
کوه وِزوویوس، آتشفشان فعال در نزدیکی ناپل ایتالیا، به‌علت فوران تاریخی‌اش در سال ۷۹ میلادی که باعث نابودی شهرهای پمپئی و هرکولانیوم شد، مشهور است. هزاران نفر جان خود را از دست دادند و صدها طومار و دست‌نوشته باستانی هرکولانیوم سوخته و دفن شدند. تمام آن‌ها برای دو هزاره زیر ۲۰ متر خاکستر آتشفشانی مدفون بودند، پیش از آن که در اوایل قرن ۱۸ حفاری شوند.
 
اما این طومارها چنان ظریف بودند که با کوچک‌ترین اشتباهی تبدیل به خاکستر می‌شدند. به این ترتیب نمی‌شد آن‌ها را خواند. دانشمندان پیش‌تر توانسته بودند تعدادی حرف یونانی و نماد را روی این طومارها تشخیص دهند و حتی الگوریتم‌های یادگیری ماشینی برای خواندن جوهر هرکولانیوم توسعه داده بودند.
 
در ماه مارس امسال، «نت فریدمن» (Nat Friedman) و «دنیل گروس» (Daniel Gross)، دو کارآفرین تکنولوژی، یک مسابقه ۷۰۰٬۰۰۰ دلاری و جوایزی کوچک‌تر را برای استفاده از تکنولوژی برای خواندن مجموعه طومار هرکولانیوم اعلام کردند.
 
حالا «لوک فریتور» (Luke Farritor)، دانشجوی ۲۱ ساله و کارآموز سابق اسپیس‌ایکس، یک کلمه را از داخل یک طومار بازنشده رمزگشایی کرده است. او با این دستاورد جایزه ۴۰٬۰۰۰ دلاری اولین حروف را به‌خود اختصاص داد.
 
«یوسف نادر» (Youssef Nader) نیز توانست هم‌زمان همین حروف را کشف کند و جایزه دوم را به‌ارزش ۱۰٬۰۰۰ دلار ببرد.
 
 
تصویری که لوک فریتور با الگوریتم یادگیری ماشین خود موفق به تولید آن شد.
 
رمزگشایی از طومار هرکولانیوم
فریتور و نادر برای کشف خود از دستاوردهای «کیسی هندمر» (Casey Handmer) الهام گرفتند که توانسته بود یک «الگوی شکستگی» مشابه جوهر پیدا کند. هندمر با سی‌تی اسکن طومارهای سوخته یک حرف پیدا کرده بود.
 
فریتور یک مدل یادگیری ماشینی براساس الگوی شکستگی کیسی هندمر تمرین داد. او چند جای جوهر دیگر و حروف بیشتری پیدا کرد و از آن‌ها به‌عنوان داده‌های تمرین استفاده کرد. مدل او حروف و چیزهایی شبیه به کلمه کشف کرد که برای خودش نامرئی بودند.
 
بعد از این که او یافته‌های خود را به مسئولان جایزه ارائه داد، گروهی از پاپیروس‌شناسان ۱۳ حرف رو تشخیص دادند که کلمه Porphyras به‌معنی بنفش را شکل می‌دادند. این کلمه که در متون باستانی تا حدی نادر است.
 
این کلمه می‌تواند یک اسم باشد که به رنگ بنفش یا پارچه‌های بنفش اشاره دارد، یا یک صفت باشد. به‌علت ناشناخته بودن باقی متن، امکان تشخیص این مورد وجود ندارد.
 
مجموعه طومار سوخته هرکولانیوم در قرن ۱۸ در خرابه‌های یک ویلای لوکس کشف شد. این ویلا احتمالاً متعلق به خانواده پدرزن ژولیوس سزار بوده است. اولین‌بار «برنت سیلز» (Brent Seales)، استاد علوم کامپیوتر دانشگاه کنتاکی، سی‌تی اسکن‌های طومارها را که داده‌های بنیادی دانشمندان هستند، تهیه کرد.
 
کشف اولین حروف نشان می‌دهد که بردن جایزه اصلی غیرممکن نیست. جایزه ۷۰۰٬۰۰۰ دلاری به کسی تعلق خواهد گرفت که بتواند چهار عبارت را از این طومارها بخواند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.