۹ بانک ایرانی تا پایان تابستان ۱۴۰۲ به شرکتهای فناوری اطلاعات زیرمجموعه خود، نزدیک ۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات و تعهدات پرداخت کردهاند.
بانک مرکزی براساس جزء ۱-۱ بند «ط» تبصره ۱۶ قانون بودجه سال جاری، اطلاعات تسهیلات و تعهدات کلان شبکه بانکی را در پایان هر فصل منتشر میکند. براساس اطلاعاتی که بانک مرکزی منتشر کرده است تا پایان تابستان، ۹ بانک در مجموع نزدیک ۵ هزار میلیارد تومان در اختیار شرکتهای ICT زیرمجموعه خود قرار دادهاند که بیش از ۴۴۰۰ میلیارد تومان آن در قالب تسهیلات بوده است.
بیشترین میزان پرداختی در بین بانکها را بانک پاسارگاد به دو شرکت فناپ و فناپ تلکام داشته است که در مجموع به بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان میرسد
۴ همت تسهیلات
از میان بانکهایی که فهرست تسهیلات و تعهدات خود را تا پایان تابستان ۱۴۰۲ در اختیار بانک مرکزی قرار دادهاند، ۹ بانک را میتوان یافت که به شرکتها فناوری اطلاعات زیرمجموعه خود تسهیلات دادهاند یا تعهداتی را پذیرفتهاند که رقم تسهیلات به بیش از ۴ هزار و ۴۴۱ میلیارد تومان میرسد.
بیشترین میزان دریافت تسهیلات را فناپ تلکام از بانک پاسارگاد دارد که نزدیک هزار میلیارد تومان است. فناپ تلکام این روزها سرگرم اجرای برنامه توسعه فیبر نوری در کشور است. این شرکت ۳ وام در قابل عقد مرابحه با سود ۲۳ درصد از بانک پاسارگاد دریافت کرده است که براساس اطلاعات بانک مرکزی، نزدیک ۳ هزار میلیارد تومان وثیقه نزد بانک پاسارگاد گذاشته و بلندمدتترین دوره بازپرداخت این وامها، ۸ ماه است.
شرکت فناپ هم ۳ مورد وام از بانک پاسارگاد دریافت کرده که مجموع آنها بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان است.
تسهیلات بانکها به شرکتهای فناوری اطلاعات زیرمجموعه
پس از این دو شرکت و بانک پاسارگاد، شرکت توسعه اعتماد مبین و بانک سینا قرار دارند. توسعه اعتماد مبین، سهامدار اصلی شرکت مخابرات ایران است و ۴ مورد تسهیلات از بانک سینا دریافت کرده است که مجموع آنها به بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان میرسد. یک مورد از این تسهیلات مربوط به حسابهای بین این دو سازمان است و یک مورد نیز به عنوان معوقه بانکی به ثبت رسیده است.
بانک ملت نیز به سه شرکت ICT زیرمجموعه خود در مجموع بیش از ۸۵۰ میلیارد تومان تسهیلات داده است که بزرگترین آنها به ارزش بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان متعلق به هلدینگ بهسازان فردا است که با عنوان «پرداخت علی الحساب، تملیک سرمایهگذاری، رد دیون دولت» به ثبت رسیده است.
مورد جالب توجه دیگر در جدول، حضور کیشسل پارس است. این شرکت به عنوان یکی از اپراتورهای مجازی تلفن همراه (MVNO) فعالیت میکند و ۴ مورد تسهیلات در مجموع به ارزش بیش از ۱۳۰ میلیارد تومان دریافت کرده است.
تعهدات خالص و ناخالص
بانکها در کنار تسهیلات، تعهداتی را هم نسبت به شرکتهای زیرمجموعه خود پذیرفتهاند که در این بین پنج بانک به شرکتها ICT خود تعهد دادهاند. این تعهدات در دو بخش ناخالص و خالص دستهبندی شده است که فاصلهای حدود ۳۸۵ میلیارد تومانی دارند. عمده این فاصله برای دو شرکت تجارت الکترونیک پارسیان (زیرمجموعه بانک پارسیان) و تندرنور (زیرمجموعه بانک سامان) است.
تعهدات بانکها به شرکتهای فناوری اطلاعات زیرمجموعه
بیشترین تعهدات خالص در میان این شرکتها مربوط به بهپرداخت ملت است به بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان میرسد. بهپرداخت، PSP بانک ملت است.
در این جدول، نام کیش سل پارس مجددا دیده میشود که بانک سامان نسبت به آن تعهداتی را پذیرفته است. همچنین دادهپردازی ایران، متعلق به بانک رفاه کارگران و دو شرکت زیرمجموعه بانک شهر نیز حضور دارند که تنها شرکتهایی هستند که میزان تعهدات ناخالص و خالص آنها برابر است.
در مجموع بانکها بیش از ۵۴۶ میلیارد تومان تعهدات نسبت به شرکتهای فناوری اطلاعات زیرمجموعه خود پذیرفتهاند.