تولید موبایل ملی، نماد استقلال کشورها
تولید موبایل داخلی یکی از نمادهای استقلال و توسعه یافتگی کشورها تلقی میشود. در چند سال اخیر بنا بر اقتضائات سیاسی و اقتصادی بعضی از کشورها، چند کشور به جمع تولیدکنندگان موبایل پیوستند و عدهای از واردکنندگان نیز، با الگوبرداری از آن کشورها سعی در ملی نشان دادن تولیدات در کشورشان داشتند.
به گزارش پیوست، تولید داخلی تلفن همراه به دلیل فشار دولتها، سیاستهای حاکمیت و البته افزایش سواد فناورانه مردم در چند سال اخیر رشد بیشتری داشت. طرحهایی مانند طرح تشویقی مرتبط با تولید در چند سال اخیر کشورها را به سمتی برد که تولید موبایل را جدیتر بگیرند.
ایران یکی از کشورهایی است که در چند سال اخیر، تلاش برای نشان دادن استقلال در این زمینه میکند، اما به نظر میرسد هنوز به تولید موبایل حتی نزدیک هم نشده است. این در شرایطی است که دولت تعرفه واردات را افزایش داده است که به این واسطه، از تولید داخل حمایت کند.
از بین ۲۰۵ کشور در جهان ، حدود ۵۰ کشور در جهان موبایل داخلی تولید میکنند. مهمترین کشورها در این حوزه چین، هند، ویتنام، ایالات متحده و کره جنوبی است. این کشورها بهدلیل جمعیت زیادی که دارند، تولید موبایل داخلی، میتواند نتیجهبخش باشد.
چین با تولید بیش از ۸۰ درصد از کل تلفنهای همراه، بزرگترین تولیدکننده تلفن همراه در جهان است. شرکتهای چینی مانند هوآوی، شیائومی، اوپو، ویوو و لنوو از جمله پیشتازان تولید تلفن همراه در جهان و هند با تولید بیش از ۱۰ درصد از کل تلفنهای همراه جهان، دومین تولیدکننده بزرگ تلفن همراه در جهان است. شرکتهای هندی مانند سامسونگ، موتورولا، الجی و ریلمی از جمله تولیدکنندگان مهم تلفن همراه در هند هستند.
ویتنام با تولید بیش از ۵ درصد از کل تلفنهای همراه جهان، سومین تولیدکننده بزرگ تلفن همراه در جهان است. شرکتهای ویتنامی مانند ویوو، شیائومی و اپل از جمله تولیدکنندگان مهم تلفن همراه در ویتنام هستند. کشور بعدی ایالات متحده با تولید بیش از ۴ درصد از کل تلفنهای همراه جهان، چهارمین تولیدکننده بزرگ تلفن همراه در جهان است. شرکتهای آمریکایی مانند اپل، سامسونگ و موتورولا از جمله تولیدکنندگان مهم تلفن همراه در ایالات متحده هستند.
کره جنوبی با تولید بیش از ۳ درصد از کل تلفنهای همراه جهان، پنجمین تولیدکننده بزرگ تلفن همراه در جهان است. شرکتهای کرهای مانند سامسونگ، ال جی و پاناسونیک از جمله تولیدکنندگان مهم تلفن همراه در کره جنوبی هستند.
سایر کشورهایی که تولیدکننده تلفن همراه هستند، اندونزی، برزیل، پاکستان، آلمان، ژاپن، مکزیک، تایلند و ترکیه است که این کشورها سهم زیادی از بازار جهانی را ندارند.
آیا تولید داخل در همه کشورها مهم است؟
بهنظر میرسد تولید داخل در بعضی از کشورها مهم است و جزو چالش هایی سیاسی و اقتصادی بهحساب میآید اما در بسیاری از کشورها این موضوع اهمیتی ندارد و اولویت تلاش دولت برای حفظ قدرت خرید مردم است.
مثلا هیچ یک از شرکتهای بزرگ فناوری گوشیهای هوشمند در ایالات متحده تولید نمیکنند. Purism تنها شرکت آمریکایی است که گوشی هوشمندی با مهر «ساخت ایالات متحده آمریکا» تولید میکند.
اولین قدم توسط برند چینی هوآوی حدود ۱۰ سال پیش با یک مرکز تحقیق و توسعه (R&D) برداشته شد. شیائومی، OPPO، سامسونگ، TECNO Mobile و TCL از این روند پیروی کردند.
شیائومی که سومین تولیدکننده بزرگ تلفن همراه در جهان است، ترکیه را به عنوان چهارمین پایگاه تولید این شرکت در سطح جهان انتخاب کرد. این شرکت کارخانه استانبول خود را با سرمایه گذاری ۳۰ میلیون دلاری افتتاح کرد و دو هزار شغل ایجاد کرد. این موضوع نشاندهنده این است، یکی از عواملی که موضوع تولید داخل را تسهیل کند، نبود تحریم است. طبیعتا در کشورهایی مانند ایران به دلیل تحریمها برند موبایل خارجی حاضر به تولید در داخل نمیشود و همین موضوع روند کار را کند یا نشدنی میکند.
اوپو هم کارخانه خود را در استانبول افتتاح کرد. برخی از مدل های تلفن همراه سامسونگ در ترکیه توسط یک شرکت فناوری ترکیهای سانی تولید میشود.
یکی دیگر از شرکت های چینی TECNO با سرمایه گذاری ۳۵ میلیون دلاری در ترکیه شروع به تولید کرد.
هند چگونه به دومین تولیدکننده موبایل تبدیل شد؟
یکی از کشورهایی که در چند سال اخیر رشد قابل توجهی در تولید موبایل داخلی داشته، هند است. درحال حاضر بعد از چین، هند به دومین کشور بزرگ تولیدکننده تلفن همراه در جهان تبدیل شده است. گوشیهای تولید داخل طی سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ به بیش از دو میلیارد رسیده است و قرار است تولید داخلی در سال جاری میلادی به ۲۷۰ میلیون دستگاه برسد.
اپل ۲۵درصد از ارزش کل گوشیهای داخلی را در سال ۲۰۲۲ به خود اختصاص داده است که از ۱۲ درصد در سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است. حجم تولید این شرکت نسبت به سال قبل ۶۵ درصد رشد داشته است، در حالی که از نظر ارزش، ۱۶۲ درصد در سال افزایش یافته است.
بر اساس دادههایی که توسط انجمن تلفن همراه و الکترونیک هند منتشر شده است، هند در سال ۲۰۲۲ حدود ۳.۵ میلیون روپیه تلفن همراه تولید کرده است.
چین با تولید چهار برابر بیشتر از هند در سال ۲۰۲۲، بزرگترین کشور تولیدکننده موبایل است و هند ۱.۸ برابر بیشتر از ویتنام، سومین تولیدکننده بزرگ گوشی است. با این حال، از نظر صادرات، هند پس از چین و ویتنام رتبه سوم را به خود اختصاص داد، زیرا بیشتر تولیدات ویتنام صادر میشود زیرا مصرف محلی در آنجا زیاد نیست.
آیا تولید داخلی در همه کشورها منجربه اشتغالزایی میشود؟
شرکت دیکسون در حال حاضر بزرگترین شرکت تولیدکننده لوازم الکترونیکی هند، با گردش مالی بیش از ۱۲ هزار کرور روپیه در سال، ۲۳ و ۲۱ کارخانه دارد که بیش از ۲۵ هزار نفر را استخدام میکند.
در چند سال اخیر، هند در حال آماده شدن برای پر کردن شکاف دیجیتال شهری و روستایی و همچنین تبدیل شدن به یک نیروگاه صادرکننده موبایل است و به همین دلیل تواسته است اشتغالزایی در این حوزه ایجاد کند.
اما آیا تولید موبایل داخلی بعضی از کشورها، بهمعنی موفقیت تولید موبایل ملی در تمامی کشورهاست و این موضوع نشان از استقال کشورها دارد.