اینترنت و شبکه

سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

December 6, 2023
7:56 چهارشنبه، 15ام آذرماه 1402
کد خبر: 153561

رایانش کوانتومی به کسب‌وکارها می‌رسد

دنیای اقتصاد : روز گذشته رایانش کوانتومی یک جهش کوانتومی دیگر کرد؛ اتفاقی که در همایش آی‌بی‌ام کوانتوم امسال و با رونمایی از یک پردازنده، سیستم و به‌روزرسانی نرم‌افزاری جدید رخ داد. این غول تکنولوژی که در سال‌های اخیر تمرکز بیشتری بر حوزه رایانش کوانتومی کرده است، در این رویداد از پردازنده‌های کوانتومی جدید خود در مقیاس کاربردی‌تر رونمایی کرد. مهندسی معماری پردازنده‌های جدید کوانتوم هِرون (Quantum Heron) بیش از چهار سال طول کشیده است و طبق ادعای آی‌بی‌ام این پردازنده‌ها بالاترین عملکرد و کمترین خطا را خواهند داشت.

پردازنده کوانتوم هِرون با قدرت پردازشی ۱۳۳ کیوبیت ارتقای چشمگیری در کیفیت پردازش کوانتومی و کاهش نرخ خطا را در مقایسه با پردازنده‌های کوانتومی دیگر به همراه می‌آورد. کارشناسان معتقدند که این پردازنده کوانتومی جدید می‌تواند به عنوان بلوک‌های زیرساختی سیستم‌های بسیار بزرگ‌تر و سریع‌تر از کامپیوترهای سیلیکونی قدیمی به‌کار برده شود. پردازنده کوانتومی قبلی آی‌بی‌ام با نام ایگل (Eagle)، قدرتمندترین سیستم فعال را با قدرت پردازش ۱۲۷ کوانتومی به نمایش می‌گذاشت. کیوبیت واحد پردازش کوانتومی است و هر چه میزان آن بیشتر باشد، نشان از عملکرد بهتر دارد. پیش از آن هم آی‌بی‌ام پردازنده قدرتمند کوندور (Condor) را رونمایی کرده بود که امکان پردازش هزار و ۱۲۱ کیوبیتی را روی یک تراشه فراهم می‌کرد.

در رویداد چهارم دسامبر امسال، آی‌بی‌ام علاوه بر پردازنده کوانتومی هِرون، از معماری سیستم کوانتومی دوم خود هم رونمایی کرد که مبتنی بر سه پردازنده کوانتوم هِرون این شرکت است. نخستین ماشین مبتنی بر معماری سیستم کوانتومی دوم آی‌بی‌ام هم در مرکز پردازش کوانتومی این شرکت در ارتفاعات یورک‌تاون در نیویورک نصب شده است.

آی‌بی‌ام همچنین برای بهره‌گیری بیشتر محققان و کسب‌و‌کارها از سیستم‌های پردازش کوانتومی، جزئیاتی از نوآوری‌های به‌کار رفته در نرم‌افزار برنامه‌نویسی کوانتومی کوئیسکیت (Qiskit) خود را ارائه کرده است که از هوش مصنوعی مولد بهره می‌برد. «جی گامبتا» معاون ارشد مرکز کوانتوم آی‌بی‌ام در این رویداد درباره نرم‌افزار Qiskit این شرکت توضیح داد: «توان کامل بهره‌گیری از رایانش کوانتومی به کمک هوش مصنوعی مولد به دست می‌آید تا به سهولت کار و تجربه توسعه‌دهندگان نرم‌افزار کمک کند.» برنامه‌ریزی یک سیستم کوانتومی نیازمند نرم‌افزاری متفاوت از یک سیستم کامپیوتری کلاسیک است. این درست همان جایی است که محصول زیرساختی Qiskit برای برنامه‌ریزی به کار می‌آید.

شرکت آی‌بی‌ام در رویداد کوانتومی امسال خود به تشریح قابلیت‌های مجموعه نرم‌افزاری Qiskit۱.۰ پرداخت که از اوایل سال آینده میلادی در دسترس خواهد بود. معاون ارشد مرکز کوانتوم آی‌بی‌ام در این رویداد درباره این مجموعه نرم‌افزاری تاکید کرد که مهم‌ترین بخش آن، مربوط به مفهوم الگوهای Qiskit است. او همچنین گفت که توسعه‌دهندگان بدون داشتن دانشی درباره مدار کوانتومی امکان کار با این مجموعه نرم‌افزاری را نخواهند داشت. شرکت آی‌بی‌ام از هوش مصنوعی برای بهبود عملکرد مدارهای کوانتومی هم بهره گرفته است. معاون مرکز کوانتوم آی‌بی‌ام پیش‌بینی کرد که ادغام هوش مصنوعی با رایانش کوانتومی در آینده‌ای نه چندان دور پیشرفت بزرگی در این صنعت ایجاد خواهد کرد و کاربردهای جدید و بیشتری را به همراه خواهد آورد.

آی‌بی‌ام در این رویداد تمام تلاش خود را کرد تا نشان دهد که رایانش کوانتومی تنها مختص فعالیت‌های پژوهشی و تحقیقاتی نیست و کمک قابل‌توجهی به روندها و عملیات کسب‌و‌کارها هم می‌کند. «جی گامبتا» در این مورد گفت: «اگرچه تصور غالب این است که رایانش کوانتومی به کاربردهای بسیار پیشرفته در تحقیقات مربوط می‌شود، اما این صنعت کاربردهای متنوعی در بنگاه‌های تجاری و کسب‌و‌کارها هم خواهد داشت. ما در حال حاضر با کسب‌و‌کارهای زیادی در این زمینه همکاری می‌کنیم. به عقیده من، ما حالا در جالب‌ترین دوره از تکنولوژی قرار داریم؛ جایی که فرآیندهای پژوهشی و تجاری‌سازی، نزدیک‌تر از همیشه به یکدیگر هستند.»

معاون ارشد مرکز کوانتوم آی‌بی‌ام در این رویداد اعلام کرد: «این شرکت در حال حاضر بیش از ۱۶۰ مشتری صنعتی دارد که از کاربردهای رایانش کوانتومی در کسب‌وکارهای خود بهره می‌گیرند. آنها بخش چشم‌گیری از فرآیندها و عملیات خود‌ را بر بستر سیستم‌های رایانش کوانتومی انجام می‌دهند. حالا باید بگویم که امروزه در جایی قرار داریم که کسب‌وکارها به دنبال راهکارهای سرمایه‌گذاری در رایانش کوانتومی هستند و تصمیم دارند که از مرحله آمادگی برای پذیرش این سیستم‌ها، به استفاده عملی از نمونه‌های اولیه روی بیاورند.» او در ادامه به یک نمونه عملی هم اشاره و اعلام کرد که شرکت هیوندای در حال حاضر از یک سیستم رایانش کوانتومی برای فرآیندهای عیب‌یابی و حل مشکلات و خطاهای احتمالی در خط تولید محصولاتش بهره گرفته است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.