سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

December 8, 2023
15:59 جمعه، 17ام آذرماه 1402
کد خبر: 153660

چین از سریع‌ترین ابررایانه ملی خود رونمایی کرد

اگرچه هیچ مشخصاتی از این ابررایانه فاش نشده است، اما مقامات چینی ادعا کرده‌اند که این ابررایانه جدید توانایی‌هایی فراتر از ابررایانه معروف تیانهه-۲ (Tianhe-۲) دارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از آی‌ای، مرکز ملی ابررایانه(NSC) در گوانگژو چین، یک ابررایانه ملی به نام «Tianhe Xingyi» را در یک رویداد صنعتی در استان گوانگدونگ رونمایی کرد. مرکز ملی ابررایانه سازمان مادری است که ابررایانه تیانهه-۲ نیز تحت هدایت آن ساخته شد.

ابررایانه‌ها اجزاء حیاتی در پیشرفت یک کشور هستند زیرا در حل پیچیده‌ترین و فنی‌ترین مشکلات کمک می‌کنند. ایالات متحده به طور معمول در میزبانی از سریع‌ترین ابررایانه‌ها، همانطور که در فهرست ۵۰۰ مورد برتر (TOP500) ثبت شده است، در جهان پیشتاز است.

قدرت محاسباتی بالای ابررایانه‌ها می‌تواند برای انجام شبیه‌سازی برای درک تغییرات آب و هوا، انجام تحقیقات مواد، اکتشافات فضایی و یافتن درمان برای بیماری‌های مختلف مورد استفاده قرار گیرد. به تازگی، ابررایانه‌ها برای توسعه مدل‌های هوش مصنوعی اهمیت پیدا کرده‌اند و دسترسی به ابررایانه‌های پیشرفته می‌تواند در تعیین اینکه چه کسی در مرزهای بعدی فناوری اطلاعات رهبری را به دست می‌گیرد، بسیار مهم باشد.

تلاش چین با ابررایانه‌ها در دهه ۱۹۸۰ آغاز شد، اما دو دهه طول کشید تا این کشور آسیایی پیشرفت قابل توجهی داشته باشد. تا پایان دهه اول این قرن، چین با توسعه ابررایانه تیانهه-۱ به شهرت جهانی دست یافت. سه سال بعد، دانشگاه ملی فناوری دفاعی تحت هدایت مرکز ملی ابررایانه، از ابررایانه تیانهه-۲ رونمایی کرد که در لیست TOP500 به رتبه اول رسید.

تسلط چین در این زمینه زمانی آشکار شد که تیانهه-۲ برای سه سال شکست ناپذیر باقی ماند تا اینکه دولت ایالات متحده این دانشگاه را در لیست سیاه قرار داد و دسترسی به فرآیندهای حیاتی اینتل را که در تیانهه-۲ استفاده می شد قطع کرد. این ابر رایانه شاید رتبه اول را از دست داده باشد اما همچنان در بین ۱۰ ابر رایانه برتر جهان باقی مانده است.

برتری این ابرقدرت آسیایی در سال ۲۰۱۹ به اوج خود رسید، زمانی که با ۲۲۸ ابر رایانه در لیست ۵۰۰ مورد برتر، ایالات متحده را شکست داد. پس از این، چین در جایگاه دوم رقابت‌ها قرار گرفت و به ایالات متحده اجازه داد تا بر رتبه بندی تسلط یابد، حرکتی که بسیاری از کارشناسان را شگفت‌زده کرد.

ساخت فناوری ملی

اکنون به نظر می‌رسد که چین سال‌های بعدی کار خود را صرف ساخت فناوری ملی برای حمایت از توسعه ابر رایانه‌ها کرده است. Tianhe Xingyi با استفاده از سازوکار ملی ساخته شده است.

اگرچه مشخصات دقیق این ابرکامپیوتر مخفی شده است، لو یوتونگ(Lu Yutong)، مدیر مرکز ملی ابررایانه می‌گوید که آخرین ابررایانه از قابلیت‌های تیانهه-۲ در زمینه‌هایی مانند قدرت محاسباتی CPU و کارایی شبکه، ظرفیت ذخیره‌سازی و عملکرد پیشی گرفته است. این امر به طور مؤثری این ابررایانه را در میان ۱۰ ابررایانه برتر جهان قرار می‌دهد، که مستقل از فناوری‌های وابسته به ایالات متحده ساخته شده است.

چین توجه خود را بر توسعه پردازنده‌هایی مانند Loongson و اتصالات لازم برای ساخت ابررایانه‌های در مواجهه با محدودیت‌های صادراتی و عدم قطعیت زنجیره تامین متمرکز کرده است. تصمیم ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد و چین را در مسیر استقلال فناوری در این زمینه سوق دهد.

با این سرعت، چین در موقعیت خوبی قرار دارد تا ایالات متحده را در توسعه ابررایانه‌های اگزامقیاس(exascale) که می‌توانند یک میلیارد میلیارد محاسبات در ثانیه انجام دهند شکست دهد و دوباره جایگاه اول را در لیست TOP500 به دست آورد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.