اینترنت و شبکه

رگولاتوری

فناوری اطلاعات

December 11, 2023
9:37 دوشنبه، 20ام آذرماه 1402
کد خبر: 153924

آیا دستورهای رئیس جمهور برای بازنگری در سیاست‌های فیلترینگ نتیجه‌بخش بوده است؟

معاون رئیس جمهور بار دیگر از دستور رئیسی برای بررسی مجدد سیاست فیلترینگ سخن گفت. در حالی که ۹ ماه پیش نیز دبیر شورای عالی فضای مجازی مکلف به «بازنگری در سیاست‌های مسدودسازی فضای مجازی» شده بود اما همچنان تغییر محسوسی در این زمینه به چشم نمی‌خورد.

به گزارش پیوست، معاون اجرایی رئیس جمهور، محسن منصوری، دیروز (۱۹ آذر ۱۴۰۲) در نشستی دانشجویی گفت: رئیس جمهور دستور داده است در زمینه سیاست فیلترینگ بررسی مجدد صورت بگیرد.

اشاره معاون رئیس جمهور به دستوری است که ابراهیم رئیسی ۶ تیر ماه در جلسه شورای عالی فضای مجازی صادر کرد و طی آن وزارت ارتباطات و شورای عالی فضای را مأمور پیگیری گله‌ها در خصوص کندی اینترنت و ارائه گزارش تا یک ماه پس از آن کرد.

کمتر از یک ماه بعد در ابتدای مرداد ماه، این کارگروه در جلسه شورای عالی فضای مجازی در این خصوص به رئیس جمهور گزارش داد. در گزارش این کارگروه، فرآیند بررسی ابعاد مختلف اینترنت از منظر فنی شرح داده و نتایج بررسی‌ها نیز مطرح شد. ظاهراً در آن راهکارهایی نیز آورده شده بود اما جزئیاتی از آن درز نکرد.

رئیسی در این جلسه دستور داد این کارگروه به فعالیت خود ادامه دهد اما بعد از آن نشانه‌ای از فعالیت آن در دسترس نیست. تنها عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ۲۶ مهر ماه به این کمیته اشاره کوتاهی کرد: کمیته‌ای برای بررسی وضعیت اینترنت در مرکز ملی فضای مجازی تشکیل شد. دلایلی در مورد وضعیت اینترنت استخراج شد که برخی از آنها تاریخی است. بارها گفته‌ام در برخی از زیرساخت‌های شبکه سرمایه‌گذاری لازم صورت نگرفته است. راهکارهای کوتاه‌مدتی هم پیشنهاد شد که اعمال کردیم. دو ماهی است که تاخیر در شبکه (rtt) حدودا ۳۰ درصد کاهش یافته است.

این اما تنها دستور رئیس جمهور نیست که هنوز به نتیجه نرسیده است.

آقامیری در شورا چه می‌کند؟
ابتدای اسفند ماه ۱۴۰۱، زمانی که رئیس جمهور حکم انتصاب محمد امین آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی را صادر کرد، در یکی از ماموریت‌های وی قید کرد: «بازنگری در سیاست‌های مسدودسازی فضای مجازی با تاکید بر ارزش‌های دینی و انقلابی و توجه به اقتضائات نوین فضای مجازی».

آقامیری اما ابتدای آبان ماه امسال، در یکی از معدود دفعاتی که خبرنگاران امکان داشتند از او سوال کنند در این مورد پاسخ مشخصی نداد و تنها تاکید کرد کار در حال بررسی است. او به کارگروه پیگیری کندی اینترنت اشاره کرد و گفت: کار را شروع کرده‌ایم. در مورد کیفیت شبکه که رئیس جمهور دستور دادند، خیلی فشرده پیگیری می‌شود. در برخی شاخص‌ها می‌شود تاثیراتش را دید. یک سری برنامه هم وزارت ارتباطات داده است که در حال بررسی است. امیدوارم بتوانیم کیفیت مطلوب مردم را ارائه کنیم.

آقامیری در پاسخ به این سوال که فکر نمی‌کنید این بررسی طولانی شده است؟ گفت: طولانی نشده است. دارد بررسی می‌شود.

او همچنین درباره بررسی وضعیت فیلترینگ گفت: بازنگری سیاست‌های مسدودسازی را انجام می‌دهیم و کاری به مصداق نداریم. بحث مصداق مربوط به کارگروهی است که اعضای مختلف دولت و مجلس در آن حضور دارند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.