لبه تکنولوژی

هوش مصنوعی

December 13, 2023
18:09 چهارشنبه، 22ام آذرماه 1402
کد خبر: 154204

دانشمندان با بافتی شبیه به مغز یک سیستم محاسبه و تشخیص گفتار ساختند؛ گره‌گشایی طبیعت از هوش مصنوعی

 

طی تحقیقاتی که با همکاری چندین دانشگاه و یک بیمارستان کودکان انجام گرفته است، دانشمندان با ترکیب بافتی شبیه به مغز و سخت‌افزار الکترونیکی توانستند یک سیستم محاسبه و تشخیص گفتار بسازند. این تحقیقات پیشرفت بزرگی در زمینه ساخت کامپیوتر‌های قدرتمند زیستی به حساب می‌آید و به گفته محققان ممکن است محدودیت‌های امروز هوش مصنوعی را برطرف کند.

به گزارش پیوست، کامپیوتر‌های زیستی که به عنوان نمادی از ترکیب جهان طبیعی و فناوری به حساب می‌آیند از اجزای بیولوژیکی مثل سلول‌ها، پروتئین‌ها و فرایند‌های بیوشیمی برای محاسبه استفاده می‌کنند. آنچه در این تحقیقات جدید برروی آن تمرکز شده نوعی از دستگاه‌های رایانش معروف به نرومورفیک (neuromorphic) یا عصب‌گون است و از سلول‌های مغز انسان برای یادگیری سریع‌تر و بهینه‌تر استفاده می‌کند.

به گفته فایننشال تایمز، مقاله‌ای در مجله نیچر الکترونیکس در همین رابطه می‌نویسد: «سخت‌افزار رایانشی الهام‌ گرفته شده از مغز قرار است ساختار و چارچوب‌های کار مغز را شبیه‌سازی کند و می‌توان از آن برای رفع محدودیت‌های امروز تکنولوژی‌های هوش مصنوعی استفاده کرد.»

در این تحقیقات پژوهشگرانی از دانشگاه بلومینگتون ایالت ایندیانا، دانشگاه فلوریدا و کنتیکت، و مرکز درمانی اطفال کنتیکت برای ساخت سیستمی به نام «Brainoware» همکاری کردند. این سیستم از اندام‌گون مغز استفاده می‌کند که یک ساختار عصبی سه بعدی بر مبنای سلول‌های بنیادی انسان است.

این تیم برای ارسال محرک‌های الکتریکی به این اندام‌گون و خواندن فعالیت عصبی ناشی از آن از سخت‌افزاری کامپیوتری استفاده کرده است. این سیستم در نهایت توانست آواهای صدادار ژاپنی را تشخیص دهد و یک نقشه ریاضیاتی را پیش‌بینی کند.

محققان در یک آزمون زبانی وظیفه تشخیص هشت گوینده مرد ژاپنی که در ۲۴۰ کلیپ صوتی صدایشان ضبط شده بود را به Brainoware محول کردند. این سیستم پس از آموزش الگوریتمی خیلی سریع عملکرد خود را بهبود بخشید و توانست دقت خود در این وظیفه را از حدود ۵۱ درصد به تقریبا ۷۸ درصد افزایش دهد.

در آزمون ریاضیاتی نیز محققان سعی داشتند سیستم را به پیش‌بینی یک نقشه هنون که نمادی از یک فعالیت بی‌نظم است مجاب کنند. در این مورد دقت Brainoware به نسبت شبکه‌های سیلیکونی کمتر بود اما در زمانی ۹۰ درصد کوتاه‌تر از رقبای فلزی خود آموزش دید.

البته محققان معترفتند که ده‌ها سال تا آموزش سیستم‌های زیستی و استفاده از آنها در جهان واقعی فاصله داریم اما آزمایش Brainoware پتانسیل بالای این حوزه را به رخ می‌کشد.

سه محقق از دانشگاه جانز هاپکینز، در نقدی که در مجله نیچر الکترونیکس روز دوشنبه منتشر شد، در این رابطه گفتند تحقیقات در حوزه رایانش بیولوژیکی احتمالا «چشم‌انداز‌های مهمی را در مکانیزم‌های یادگیری، توسعه عصبی و پیامد‌های ذهنی بیماری‌های زوال‌عصبی ارائه می‌کنند. در چند سال آینده، سیستم‌های عصبی پیشرفته‌تری را خواهیم داشت که می‌توانند با محیط‌های پیچیده مصنوعی که احتمالا پدیدار می‌شوند ارتباط بگیرند.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.