سخت‌افزار

فناوری اطلاعات

December 25, 2023
15:33 دوشنبه، 4ام دیماه 1402
کد خبر: 155640

رجزخوانی بزرگ اینتل: تا سال ۲۰۳۰ پردازنده‌ای با یک تریلیون ترانزیستور می‌سازیم

منبع: زومیت

مدیرعامل اینتل ادعا می‌کند که این شرکت تا سال ۲۰۳۰ پردازنده‌هایی با یک تریلیون ترانزیستور خواهد ساخت.

قانون مور اولین بار توسط یکی از بنیان‌گذان حوزه‌ی نیمه‌هادی به نام گوردون مور مطرح شد. نسخه‌ی اولیه‌ی قانون مور که در سال ۱۹۶۵ ایجاد شد، خواستار دو برابر شدن تعداد ترانزیستورهای تراشه در هر سال بود. در دهه‌ی ۱۹۷۰، مور مجبور به تجدید نظر در مشاهدات و تغییر این قانون شد تا بگوید که تعداد ترانزیستورها هر دو سال دو برابر خواهد شد.

پت گلسینگر، مدیرعامل اینتل، می‌گوید سرعت افزایش تعداد ترانزیستورها به حدی کاهش یافته است که درحال‌حاضر تعداد ترانزیستورها در یک تراشه تقریباً هر سه سال دو برابر می‌شود.

هرچه عداد ترانزیستورهای یک تراشه بیشتر باشد، آن تراشه قدرتمندتر و کم‌مصرف‌تر خواهد بود. به عنوان مثال، آیفون ۱۱ از پردازنده‌ی ۷ نانومتری A13 Bionic قدرت می‌گرفت که ۸٫۵ میلیارد ترانزیستور داشت. تراشه‌ی ۳ نانومتری A17 Pro به‌کاررفته در گوشی آیفون مدل آیفون ۱۵ پرو و آیفون ۱۵ پرو مکس دارای ۱۹ میلیارد ترانزیستور است و در مقایسه با A13 Bionic بهبودهای زیادی در عملکرد و توان مصرفی ارائه می‌دهد.

به گزارش تامز هاردور، گلسینگر در جریان سخنرانی خود در MIT، قانون مور را «زنده و خوب» خواند و اعلام کرد که اینتل می‌تواند تا سال ۲۰۳۱ از سرعت قانون مور پیشی بگیرد و با لیتوگرافی 18A (۱٫۸ نانومتری) در سال ۲۰۲۵، مجدداً رهبر بازار پردازنده شود.

گلسینگر در سخنرانی خود گفت: «ما دیگر در دوران طلایی قانون مور نیستیم. اکنون افزایش سالانه‌ی تعداد ترانزیستورها بسیار سخت‌تر شده است؛ بنابراین درحال‌حاضر هر سه سال یک‌بار به ‌طور مؤثر تعداد ترانزیستورها دو برابر می‌شود که در مقایسه با گذشته روندی کاهشی محسوب می‌شود.»

مدیرعامل تیم آبی درحال پیش‌برد مفهوم جدیدی به نام قانون سوپر مور یا قانون مور ۲ است که از فناوری‌های پیشرفته‌ی پکیجینگ پردازنده برای افزایش تعداد ترانزیستورها بهره می‌برد.

گلسینگر گفت که تا سال ۲۰۳۰، اینتل می‌تواند تراشه‌ای با یک تریلیون ترانزیستور بسازد. استفاده از ترانزیستورهای جدید RibbonFET در کنار فناوری‌های جدید مربوط انتقال انرژی و لیتوگرافی جدید مواردی هستند که گلسینگر برای رسیدن به این هدف به آن‌ها اشاره کرد.

مدیرعامل اینتل همچنین به این نکته اشاره کرد که اقتصاد کسب‌وکار تراشه تغییر کرده است. او می‌گوید: «یک فناوری ساخت جدید، هفت یا هشت سال پیش حدود ۱۰ میلیارد دلار هزینه داشت. اکنون این فناوری حدود ۲۰ میلیارد دلار هزینه دارد، بنابراین شاهد تغییر دیگری در اقتصاد این صنعت هستیم.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.