رگولیشن

December 30, 2023
9:53 شنبه، 9ام دیماه 1402
کد خبر: 156065

یادداشت رضا تقی‌پور: فرصت محدود اپراتورها برای بهبود کیفیت شبکه

منبع: همشهری

نوشته: رضا تقی‌پور انوری، نماینده مجلس و وزیر ارتباطات دولت دهم

 

نرخ ارز طی ۶ سال گذشته با تغییرات قابل توجهی همراه بوده و این در حالی است که تعرفه اینترنت افزایش نداشته است.

گاهی قیمت اینترنت با نان مقایسه می شود، اما به این نکته باید توجه شود که دولت برای نان، یارانه می دهد. قیمت نان اکنون یارانه‌ای است و دولت به‌صورت مستقیم به شبکه پخت و توزیع نان یارانه می‌دهد.

این اتفاق درباره اینترنت اما رخ نمی دهد. درواقع، لایه دسترسی، یعنی لایه ای که اپراتورها، اینترنت را در اختیار کاربران قرار می دهند، به طور کلی غیر دولتی است و یارانه دولتی به اپراتورها داده نمی شود.

از طرفی هنوز عمده تجهیزات شبکه اینترنت به‌صورت ارزی تامین می شود و در مقایسه با نُرم‌های منطقه ای و جهانی هم، وقتی نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که باید چاره‌ای برای تامین مالی‌ به‌منظور جمع‌آوری سرمایه‌ مورد نیاز اندیشیده شود.

بنابراین با مسئله تعرفه اینترنت به ۲ گونه می توان رفتار کرد. یا دولت مثل بقیه موارد تصمیم می گیرد، اینترنت را به صورت یارانه ای عرضه کند که ظاهرا این طور نیست. یا باید به نحوی هزینه ها را تامین کرد که پاسخگوی نیازها باشد.

آمارها نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در این بخش به دلیل نبود منابع، به‌شدت کاهش یافته است. بنابراین ما اگر طی یکی، دو سال آتی کل شبکه را نوسازی و بازسازی نکنیم، قطعا با مشکلات جدی در تأمین پهنای باند مورد نیاز کاربران روبه رو خواهیم شد.

همچنین، نیاز به پهنای باند، نه تنها کاهش نمی یابد یا ثابت باقی نمی ماند، بلکه روز به روز بیشتر هم می‌شود.

یعنی غیر از اینکه باید شبکه را با فناوری‌های نو که در شروط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی هم برای اپراتورهای ارتباطی قید شده است و بر اساس آن، باید ۱۰درصد به سایت‌های ۵G و ۹۶درصد به سایت‌های ۴G اضافه بشود، نیاز به ظرفیت جدید هم داریم؛ چرا که روز به روز تقاضا برای پهنای باند افزایش پیدا می کند.

همچنین گاهی شنیده می شود که چرا باید مردم برای این کیفیت، پول بیشتر بدهند تا ۶ ماه دیگر، بر اساس تعهد اپراتورهای ارتباطی بهبود کیفیت را تجربه کنند.

تاکید و توجه به این نکته ضروری است که از یک سو نیاز به توسعه زیرساخت ها روز به روز افزایش می یابد و از سوی دیگر، سرمایه گذاری در این زمینه به علت ارزی بودن آن، تامین مالی نمی شود.

البته اگر واقعا بخواهیم دوره تامین مالی را در نظر بگیریم، اپراتورها در بهترین حالت باید همین امروز تجهیزات فنی مورد نیاز را بخرند تا پس از بالا بردن ظرفیت، بتوانند تعهدات خود مبنی بر بهبود کیفیت و سرعت اینترنت را تا ۶ ماه آینده محقق کنند.

بنابراین، ۶ ماه قید شده در تعهدات اپراتورها از این منظر، زمان زیادی نیست، مگر آنکه تسهیلاتی در اختیار آنها قرار بگیرد. این تجهیزات خارجی است و خریداری، جایگزین کردن و نوسازی آنها زمان‌بر است.

به عبارت دیگر، اگر اپراتورها اکنون تصمیم بگیرند که ظرفیت را افزایش دهند قطعا نیاز به زمان بیشتری خواهند داشت.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.