کاربران اروپایی میتوانند گوگل را محدود کنند
قانون بازارهای دیجیتال اتحادیه اروپا یا DMA محدودیتهای تازهای را برای فعالان دیجیتال قاره سبز در نظر گرفته و حالا درنتیجه همین قانون کاربران اروپایی گوگل میتوانند درمورد اشتراکگذاری دادههای خود با خدمات این غول آمریکایی تصمیمگیری کنند.
قانون بازار دیجیتال از ۶ مارس وارد فاز اجرایی میشود و شرکتهای بزرگ دیجیتال از جمله گوگل را به عنوان دوازهبانهای جهان دیجیتال با محدودیتهای بیشتری روبر میکند.
وبسایت ورج میگوید درنتیجه همین محدودیتها کاربران اروپایی گوگل طبق یک سیاست جدید از این پس میتوانند درمورد سطح اشتراکگذاری دادههای خود تصمیمگیری کنند. براساس این سیاست که گوگل میگوید آن را در پاسخ به DMA منتشر کرده کاربران میتوانند اشتراکگذاری داده را برای تمام یا بخشی از خدمات این شرکت محدود کنند. در این بخش خدماتی مثل یوتیوب، جستجو، بخش تبلیغات، گوگلپلی، کروم، گوگل شاپینگ و گوگل مپ لیست شدهاند.
با این حال گوگل در مواردی که اشتراکگذاری دادهها برای انجام کاری مثل پرداخت از طریق گوگل پی، ضرورت داشته باشد این دادهها را برای پیروی از قانون، جلوگیری از کلاهبرداری یا سو استفاده اشتراکگذاری میکند.
گفتنی است که تغییرات بیشتری احتمالا در انتظار گوگل و دیگر غولهای دیجیتالی است. قانون بازارهای دیجیتال که از ۶ مارس امسال اجرایی میشود موضوعاتی مقررات تازهای را درمورد تعامل و رقابت نیز دربر میگیرد. برای مثلا، گوگل دیگر اجازه ندارد خدمات خود را در بخش ردهبندی جستجو به خدمات شخصثالث اولویت دهد.
بزرگان فناوری جهان میل چندانی به پیروی از قوانین بازارهای دیجیتال ندارند. شرکتهای بزرگ فناوری از جمله اپل، متا و بایتدنس، مالک تیکتاک، در حال حاضر شکایت خود را به دادگاه بردهاند و با وجود اینکه گوگل درخواست تجدیدنظرخواهی به جایگاه دروازهبانی دیجیتال نکرده اما این مساله دلیل بر رضایت شرکت نیست.
افزون بر این، اتحادیه اروپا در جدال با گوگل و گنجینه عظیم اطلاعات این شرکت تنها نیست. وزارت دادگستری ایالات متحده نیز در آمریکا از این شرکت در یکی از بزرگترین پروندههای تاریخ ضدانحصار شکایت کرده است. وزارت دادگستری در بخشی از این شکایت به حجم عظیم دادههایی که گوگل در طول سالیان دراز جمعآوری اشاره میکند که یک «دژ اطلاعاتی» را برای پیشتازی در صنعت جستجو در اختیار این شرکت قرار داده است.
اما از سوی دیگر سیاست جدید گوگل ابعاد منفی را نیز برای کاربران به دنبال دارد. به گفته شرکت اگر کاربری ارتباط بخش جستجو، یوتیوب و کروم را قطع کند، از پیشنهادات شخصیسازی شده در یوتیوب محروم میشود. اگر ارتباط جستجو و نقشه قطع شود، گوگل دیگر امکان پیشنهاد مکانهای مختلف مثل رستوران را براساس فعالیت قبلی کاربر نخواهد داشت.
با اینکه کاربران باید بین راحتی و حریم خصوصی خود انتخاب کنند اما اتحادیه اروپا به نظر مرزبندی روشنتری را برای این موضوع ترسیم کرده است.