گوشی

هوش مصنوعی

March 1, 2024
10:49 جمعه، 11ام اسفندماه 1402
کد خبر: 161889

عقب نشینی اپل از ساخت خودروهای خودران

فردای اقتصاد – بزرگترین شرکت تکنولوژی جهان تنها چند هفته پس از عرضه هدست جدید ویژن پرو کار بر روی یک پروژه قدیمی ساخت خودروی خودران را متوقف کرده و در عوض تصمیم گرفته تمرکز خود را روی هوش مصنوعی مولد قرار دهد.

مدیران اپل روز سه شنبه به دوهزارنفر از کارکنان بخش خودران گفتند که این پروژه دیگر ادامه پیدا نمی‌کند و برخی اعضای این تیم به پروژه هوش مصنوعی منتقل شده‌اند. اپل در موج جدید هوش مصنوعی که بعد از معرفی چت‌جی‌پی‌تی شکل گرفت هنوز محصولی رونمایی نکرده در حالی که رقبایی چون مایکروسافت، گوگل و آمازون سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای روی محصولات مختلف انجام داده‌اند.

تصمیم به پایان دادن به خودروهای خودران پس از ماهها بحث داخل این شرکت و بین هیات مدیره و مدیران این شرکت نهایی شده است.

جف ویلیامز مدیر ارشد عملیات و کیوین لینچ مدیر پروژه خودران اپل در جلسه‌ای ۱۵ دقیقه‌ای با بیش از دوهزار نفر از کارکنان بخش خودران تصمیم تعطیلی این پروژه را به آنها اطلاع داده‌اند.

هدف اپل ساخت خودروهای ۱۰۰ هزار دلاری خودران بود و حالا به نظر می‌رسد اپل با این تصمیم می‌خواهد تمرکز خود را روی صنعت هوش مصنوعی مولد و خط محصولی اپل ویژن پرو – هدست واقعیت ترکیبی اپل – قرار دهد.

این اقدام اپل توسط تحلیلگران و سرمایه‌گذاران تحسین شده چراکه آنها معتقدند بازار خودروهای الکتریکی در ماه‌های اخیر بسیار خطرناک و بی ثبات شده است. تحلیلگران بلومبرگ اینتلیجنس معتقدند با توجه به پتانسیل سودآوری بلند مدت جریان‌های درآمدی هوش مصنوعی نسبت به خودروهای خودران این تغییر شیفت استراتژی درستی به نظر می‌رسد.
با این حال این تصمیم یکی از منابع درآمدی اپل در آینده را حذف می‌کند موضوعی که در این شرایط برای اپل بسیار حیاتی است. هرچند اپل توانسته از رکود فروش سه ماهه خود خارج شود اما تمرکز فعلی این شرکت بر محصولات سخت‌افزاری از جمله آیفون چشم‌اندازه درآمدی آینده آن را با چالش مواجه کرده است.

حتی هدست واقعیت ترکیبی ویژن پرو که ماه گذشته با سروصدای زیاد عرضه شد به دلایل مختلف قادر به ایجاد یک خط درآمدی قابل توجه برای اپل نیست.

هرچند خودروهای خودران حاشیه سود ناچیزی داشت اما پتانسیل درآمدزایی آن بسیار بالا بود. این ایده سالها به عنوان حرکت بزرگ بعدی اپل تبلیغ می‌شد.

شرکت تسلا که پیشرو صنعت خودروهای الکتریکی در آمریکاست سال گذشته نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار از فروش این خودروها درآمد کسب کرد و شرکتهای رقیب اپل مانند آلفابت همچنان روی سایت این خودروهای خودران متمرکز هستند.

به رغم این تغییر ریل تکنولوژی از ساخت خودرو به سمت هوش مصنوعی حتی خود پروژه خودران نیز یک چالش هوش مصنوعی بود. اپل به دنبال آن بود که یک سیستم هوش مصنوعی قدرتمند و کم مصرف بسازد تا بتواند هدایت و راهبری یک خودرو را به طور کل از راننده مستقل کند.

حالا با کنار گذاشتن این پروژه پرخرج اپل می‌تواند منابع خود را رویتوسعه محصولات فعلی مثل آیفون و آیپد متمرکز کند.

اپل در حال کار روی یک سیستم هوش مصنوعی مانند چت جی پی تی است که احتمال داده می‌شود نخستین قابلیت‌های آن در سیستم عامل آی او اس نسخه ۱۸ در ماه سپتامبر (‌پاییز ۱۴۰۳ ) قرار گیرد.

پرسش اصلی این است که هوش مصنوعی در چه زمانی می‌تواند درآمد جدی برای اپل ایجاد کند. در حال حاضر بخش عمده درآمد اپل از سخت‌افزارهاست و در بهترین حالت به نظر می‌رسد توسعه هوش مصنوعی در این شرکت در خدمت فروش بیشتر سخت‌افزار قرار خواهد گرفت.

محصول ویژن پرو این شرکت که تشکیل شده از واقعیت افزوده و واقعیت مجازی است سالها تا تبدیل شدن به یک خط تولید پولساز برای این شرکت فاصله دارد. هرچند فناوری‌های موجود در نسخه اولیه این محصول بسیاری از کاربران را شگفت زده کرده اما این نسخه بسیار سنگین و گران است و همین فراگیری آن را با چالش روبه رو می‌کند.

حتی اگر اپل چند میلیون دستگاه از این محصول ۳۴۰۰ دلاری طی یکسال بفروشد سهم آن از درآمد ۴۰۰ میلیاردی اپل در سال بسیار ناچیز خواهد بود.

اپل البته به دنبال ساخت نسخه‌های سبک‌تر این هدست واقعیت ترکیبی هم هست اما با توجه به سابقه اپل سالها طول خواهد کشید تا بتوان آن را جایگزین پروژه‌ای مانند خودروهای خودران اپل کرد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.