معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی: ۵۰ میلیاردتومان پول دیجیتال چاپ (توکنایز) کردهایم
معاون فناوری نوین بانک مرکزی از چاپ (توکنایز) ۵۰ میلیارد تومان ریال دیجیتال و توزیع ۱۲ میلیارد تومان آن بین بانکها خبر داد. در حال حاضر، ریال دیجیتال بر روی اپلیکیشنهای بانکهای ملت و تجارت در جزیره کیش وارد مرحله آزمایشی شده است. بر اساس، گفته معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی سقف تراکنش روزانه در ریال دیجیتال ۱۵ میلیون تومان است.
امروز یکشنبه (۳تیرماه) ریال دیجیتال به شکل آزمایشی در جزیره کیش عملیاتی شد. در حال حاضر، ریال دیجیتال روی اپلیکیشن «سکه» بانک ملت و اپلیکیشن «پاتلایف» بانک تجارت در جزیره کیش اجرایی شده است.
مهران محرمیان معاون فناوری نوین بانک مرکزی به پیوست درباره حجم منتشرشده پول دیجیتال گفت:«۵۰ میلیارد تومان، پول دیجیتال چاپ(توکنایز) شده است و تا الان در حدود ۱۲ میلیارد تومان بین ۴ تا ۵ بانک توزیع شده است. فعالترین بانکها در حوزه ریال دیجیتال بانکهای ملت، تجارت و ملی بودهاند».
محرمیان به پیوست درباره سقف تعیینی برای تراکنش ریال دیجیتال گفت: «به کیف پول تجاری تا ۱۵ میلیون تومان میشود واریز کرد. هر گاه سقف موجودی کیف پول تجاری ریال دیجیتال به مجموع ۲۰۰ میلیون تومان برسد باید به حساب بانکی منتقل شود. سقف پرداخت تراکنش روزانه ۱۵ میلیون تومان است».
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی درباره علت راهاندازی ریال دیجیتال گفت: «در حذف اسکانس پیشرفت خیلی خوبی داشتیم اما مردم در پرداخت خرد با مشکل روبهرو بودند. ما دو راهحل داشتیم یکی چاپ اسکانس بود که به نوعی بازگشت به عقب برای ما به حساب میآمد. روش دیگر ایجاد پول دیجیتال بود و ما چاپ واحد پول دیجیتال را انتخاب کردیم».
محرمیان درباره کاربرد ریال دیجیتال در پرداخت روزمره گفت: «ریال دیجیتال در حال حاضر محدود به پرداخت خرد است اما در این زمینه محدود نخواهد بود و به سمت سطوح پرداخت دیگر توسعه پیدا خواهد کرد».
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی ریال دیجیتال را یک اسکانس کامل معرفی کرد و گفت: «ریال دیجیتال عملا یک اسکانس کامل است که تنها به شکل فیزیکی چاپ نشده است و با حذف چاپ کاغذی تمام ویژگیهای پول را دارد».
محرمیان درباره شیوه پرداخت و انتقال در ریال دیجیتال گفت: «با ریال دیجیتال پرداخت در حداکثر فاصله و حداقل زمان انجام خواهد شد. در حال حاضر، پرداخت از طریق کیآرکد صورت میگیرد و در آینده نیز پرداخت از انافسی ممکن خواهد بود. همچنین از طریق کارتخوان و P2P نیز با همراهی بانکهای ملت و تجارت در جزیره کیش انجام شده است. ایران با اجرای آزمایشی ریال دیجیتال به عنوان سیزدهمین کشور دنیا در استفاده از پول دیجیتال بانک مرکزی قرار گرفته است.».
محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی درباره ریال دیجیتال عنوان کرد: «امروز تقریبا سهم اسکناس و مسکوک از کل نقدینگی به ۱.۳ درصد رسیده است. در ریال دیجیتال وارد فاز آزمایشی شدهایم. ریال دیجیتال همان اسکانس است و پایه پولی دارد. انحصار ریال دیجیتال در اختیار بانک مرکزی است. ریال دیجیتال ابزار پدافند غیرعامل است و یک روش جدید علاوه بر روش پرداخت پولی و کارت ایجاد کرده است. این پول دیجیتال در آینده میتواند باعث کماثرشدن تحریمها شود.»
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: «ریال دیجیتال در ابتدا در مرحله تحقیقاتی بود و اکنون ما از مرحله اثبات مفهومی و مرحله آزمایشی هستیم. گام بعدی ما در ریال دیجیتال اجرای سراسری آن است. اما اینکه مردم از ریال دیجیتال استقبال کنند برای ما بسیار اهمیت دارد و بنای ما در توسعه ابزارها و خدمات در نسبت با ریال دیجیتال خواهد بود».
فرزین عنوان کرد: «ریال دیجیتال بستر مهم و مناسبی برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور است. با ایجاد زیرساختها و بسترسازی در جزیره کیش امروز مرحله آزمایشی ریال دیجیتال به انجام رسیده است. به زودی علاوه بر کیوآرکد با انافسی میتوان از ریال دیجیتال استفاده کرد».
در ادامه طهماسب مظاهری رئیس پیشین بانک مرکزی نسبت به تمایزگذاری میان ریال دیجیتال و رمزارزها تذکر داد و گفت: به دلیل آنکه پول دیجیتال فضایی نزدیک به رمزارز دارد باید نسبت به این مساله هشدار داد. اگر این تمایزگذاری بین ریال دیجیتال و رمزارزها ایجاد نشود ممکن است باعث تبلیغ غیرمستقیم رمزارزها شود. ریال دیجیتال جزو کارهایی است که شتابزده انجام نشده و ظرفیت اجرایی و توسعه در مناطق مختلف کشور را دارد».
فرزین رئیس بانک مرکزی در پاسخ عنوان کرد: «ریال دیجیتال، پول دیجیتال است و به جز حذف کاغذ تمام ویژگیهای ریال را دارد».