هوش مصنوعی

September 14, 2024
10:07 شنبه، 24ام شهریورماه 1403
کد خبر: 173472

مجلس ایران به دنبال طرحی برای قانونمند‌سازی حوزه هوش مصنوعی است

نمایندگان مجلس با هدف قانونمندکردن حوزه هوش مصنوعی قصد دارند طرح «سازوکارها و الزامات توسعه و به‌کارگیری ابزارهای هوش مصنوعی در کشور» را تهیه کنند.

به گزارش «فن‌زی»، مصطفی طاهری، نماینده زنجان و عضو کمیسیون صنایع مجلس از تهیه طرحی برای قانونمندکردن حوزه هوش مصنوعی خبر داد. این موضوع درحالی است که تیرماه امسال معاون علمی و فناوری دولت گذشته از تشکیل سازمان هوش مصنوعی ایران خبر داده بود. سند ملی هوش مصنوعی نیز ۲۹ خرداد ماه به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و مردادماه برای اجرا به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شد. با وجود این سند به نظر می‌رسد نمایندگان مجلس هم به دنبال تهیه طرحی در این زمینه هستند. مصطفی طاهری، نماینده عضو کمیسیون صنایع و معادن در گفت‌وگو با «شبکه شرق» با بیان اینکه سندهایی که قانون نیست و ابلاغ می‌شود، ضمانت اجرایی ندارد، گفت: «ما قصد داریم این موضوع را به قانون تبدیل کنیم. چون سندهایی که قانون نیست و ابلاغ می‌شود، ضمانت اجرایی ندارد. به عنوان مثال در حوزه فضای مجازی شورای عالی فضای مجازی مصوبات بسیاری دارد، اما یکی از گرفتاری‌ها این است که درصورتیکه دستگاه‌ها تمکین نکنند و به وظایف خود عمل نکنند، ضمانت اجرایی ندارد و جرم‌انگاری هم نمی‌توان کرد. به همین خاطر در حوزه هوش‌مصنوعی قصد داریم قانونگذاری کنیم.»

او درمورد اینکه تهیه این طرح درچه مرحله‌ای است، اعلام کرد: «در مراحل اولیه است. قصد داریم تمام دستگاه‌‌ها را به مجلس دعوت کنیم، نظرشان را بشنویم و چارچوب‌های هوش مصنوعی را هم از نظر حقوقی و هم فنی بررسی کنیم. وقتی متن نهایی آماده شود، منتشر خواهیم کرد.»

از نظر طاهری مهم‌ترین چالش‌ها دراین حوزه کمبود نیروی متخصص، هزینه‌های بالا و مسائل اخلاقی است. توسعه زیرساخت‌ها و تحقیقات در حوزه هوش مصنوعی همچنین نیازمند سرمایه‌گذاری‌های کلان است.

به اعتقاد نماینده زنجان، استفاده از هوش مصنوعی می‌تواند به مسائل اخلاقی پیچیده‌ای منجر شود که نیازمند توجه جدی است و پیشرو شدن در حوزه هوش مصنوعی نیازمند یک رویکرد جامع و بلندمدت است که همه جوانب را در نظر بگیرد. با سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه، ایجاد زیرساخت‌های مناسب، توجه به آموزش و همکاری‌های بین‌المللی، می‌توان به این هدف دست یافت.

طاهری درمورد وظیفه مجلس درخصوص این تکنولوژی بیان کرد: «مجلس علاوه‌بر تکلیف دولت در برنامه هفتم توسعه، در حال تدوین طرح «ساز و کارها و الزامات توسعه و بکارگیری ابزارهای هوش مصنوعی در کشور» است. از همه نخبگان دعوت می‌شود پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارند.»

مجلس در برنامه هفتم توسعه، مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات را مکلف کرده است تا برنامه ملی هوش مصنوعی را تهیه کنند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.