لبه تکنولوژی

September 23, 2024
9:38 دوشنبه، 2ام مهرماه 1403
کد خبر: 174246

این نوار OLED مخصوص دید در شب از کاغذ نازک‌تر است

منبع: Digiato

پژوهشگران دانشگاه میشیگان در یک ابتکار هوشمندانه توانسته‌اند یک فناوری دید در شب مبتنی بر OLED توسعه دهند که از یک کاغذ نازک‌تر است. البته شاید به‌اندازه عینک‌های پیشرفته AN/PSQ-20 نیروهای عملیات ویژه ارتش آمریکا جذاب نباشند!

این فناوری یکی از بزرگ‌ترین قدم‌ها در زمینه فناوری دید در شب است که به لطف یک نوع جدید OLED ممکن شده. OLEDها دیودهای گسیل نور ارگانیک هستند که در نمایشگر برخی از مدل‌های گوشی‌های هوشمند یا لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شوند.

پژوهشگران دانشگاه میشیگان با ساخت یک نوار یا فیلم پنج‌لایه OLED که کمتر از یک‌دهم موی انسان ضخامت دارد، توانسته‌اند نور فروسرخ را به نور مرئی تبدیل کنند و شدت آن را بیش از ۱۰۰ برابر افزایش دهند. آن‌ها این فیلم دید در شب را با قطعات حاضر و آماده ساخته‌اند و از روش‌هایی استفاده کرده‌اند که از قبل در فناوری OLED کاربرد داشته است. در نتیجه هزینه و مقیاس‌پذیری این فناوری بسیار مطلوب است.

آن‌ها این کار را با روشی بسیار منحصربه‌فرد انجام داده‌اند. یک لایه جاذب فوتون که با یک پشته پنج‌لایه‌ای OLED ترکیب شده، نور فروسرخ را به الکترون تبدیل می‌کند. پشته OLED به‌ازای هر الکترون که عبور می‌کند، پنج فوتون تولید می‌کنند.

و همزمان که برخی از فوتون‌ها وارد چشم کاربر می‌شوند، بقیه دوباره جذب لایه جاذب فوتون می‌شوند و یک چرخه بازخورد مثبت شکل می‌گیرد که نور خروجی را بیشتر تقویت می‌کند.

پژوهشگران عقیده دارند که می‌توانند طراحی خود را بهینه‌سازی کنند تا کیفیت تصویر خروجی افزایش یابد.

پژوهشگران از یک سیستم تصویربرداری میکروسکوپی برای ارزیابی فیلم دید در شب OLED استفاده می‌کنند.
پژوهشگران از سیستم تصویربرداری میکروسکوپی برای ارزیابی فیلم دید در شب OLED استفاده می‌کنند.

خصوصیات دوربین دید در شب OLED
یکی از خصوصیات جالب این نوار که کمتر از یک میکرون ضخامت دارد، «اثر حافظه» یا هیستِرِزیس (Hysteresis) است. پژوهشگران باور دارند که این قابلیت باعث می‌شود فیلم‌شان قابلیت استفاده در سیستم‌های بینایی کامپیوتری را داشته باشد. سیستم‌های یادگیری ماشین و شبکه‌های عصبی (هوش مصنوعی) می‌توانند از تصاویر و سیگنال‌های نوری سیستم دید در شب OLED برای معنی‌کردن و تفسیر تصاویر استفاده کنند.

این اثر حافظه مانند وقتی است که در یک اتاق تاریک ناگهان یک نور شدید می‌بینید و برای مدتی یک لکه بنفش مشابه منبع نور در میدان دید شما باقی می‌ماند. ماندگاری و وضوح اثر حافظه این نوار OLED نیز به همین شکل به شدت و مدت‌زمان تابش منبع نور بستگی دارد.

این دستگاه با ولتاژی بسیار پایین‌تر از تقویت‌کننده‌های تصویر متداول کار می‌کند. پژوهشگران می‌گویند که این اولین دستگاه فیلم نازک است که افزایش فوتون آن بالا است.

دستگاه‌های دید در شب از پیش از جنگ جهانی دوم در دسترس بوده‌اند. عینک‌های دید در شب متداول نیاز به برق زیادی دارند و استفاده از آن‌ها راحت نیست.

عینک‌های مدرن، نور فروسرخ موجود در محیط را جمع و آن را با گذراندن از یک فوتوکاتد به الکترون تبدیل می‌کنند. این الکترون‌ها از یک صفحه ریزکانال عبور می‌کنند که تعداد الکترون‌ها را پیش از هدایت به سمت یک صفحه نمایش فسفری افزایش می‌دهد. صفحه فسفری به الکترون‌ها حساس است و آن‌ها را به نور مرئی تبدیل می‌کند.

این صفحه‌ها عمدتاً سبزرنگ هستند، زیرا چشمان ما به نور سبز حساس‌تر است و جزئیات آن را بهتر تشخیص می‌دهد. اما صفحه‌های سفید و صفحه‌هایی که گرما را نشان می‌دهند نیز وجود دارد.

امروز عینک‌های دید در شب فراوانی، از انواع بسیار ارزان تا بسیار گران، در بازار موجود هستند. یک عینک خوب می‌تواند زیر نور ستاره‌ها جزئیاتی را نشان دهد که کاملاً از چشم غیرمسلح پنهان هستند. اگر فناوری نوارهای OLED دید در شب تجاری شوند، شاید بتوان آن‌ها را خیلی ساده مانند برچسب روی هر عینکی چسباند.

پژوهشگران نتایج کار خود را در ژورنال Nature Photonics منتشر کرده‌اند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.