هوش مصنوعی

November 17, 2024
17:01 یکشنبه، 27ام آبانماه 1403
کد خبر: 177823

نبود زیرساخت برای گسترش هوش مصنوعی در ایران

ایران در آستانه جهش بزرگ در حوزه هوش مصنوعی است اما چالش‌هایی در زمینه زیرساخت‌ها و منابع انسانی وجود دارد که باید آنها را رفع کرد همچنین سازمان هوش مصنوعی نیز در این حوزه باید نقش حاکمیتی خود را به درستی ایفا کند و تسهیلگر توسعه فناوری باشد.

به گزارش خبرگزاری دانشجو، در دنیای امروز فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها شناخته می‌شود. با توجه به تحولات سریع در حوزه هوش مصنوعی و حکمرانی داده‌محور، کشورهای مختلف در تلاش هستند تا با به‌کارگیری این فناوری‌ها، بهبود خدمات عمومی و افزایش کارایی سازمان‌ها را محقق کنند. در این راستا، برنامه هفتم توسعه جمهوری اسلامی ایران نیز بر اهمیت هوشمندسازی و حکمرانی داده‌محور تأکید کرده و سازمان‌ها را موظف به تدوین برنامه‌های عملیاتی در این زمینه کرده است.

ایران در آستانه یک جهش بزرگ در حوزه هوش مصنوعی قرار دارد، اما آیا زیرساخت‌ها و منابع انسانی لازم برای تحقق این هدف فراهم شده‌اند؟ با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری و برنامه‌های ملی، کشور به دنبال تبدیل شدن به یکی از پیشگامان جهانی در این فناوری است. در حالی که ایران در تولید علم هوش مصنوعی در رتبه مناسبی قرار دارد، چالش‌های جدی در زمینه کاربردی کردن این علم و توسعه زیرساخت‌ها وجود دارد.

محمدهادی بکایی، رئیس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری ارتباطات در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو، گفت: طبق ماده ۱۰۷ برنامه هفتم توسعه، تمام سازمان‌ها و نهادها موظف به تدوین برنامه هوشمندسازی و حکمرانی داده‌محور هستند این ماده تأکید می‌کند که تمامی سازمان‌ها باید ظرف شش ماه برنامه‌های خود را تدوین و اجرا کنند همچنین این یک تکلیف جدی است و باید به آن توجه شود. ما توانایی‌های لازم را داریم اما باید واقع‌بینانه به مسئله نگاه کنیم. در جلسه‌ای که اخیراً برگزار شد، مشکلات جدی در زیرساخت‌ها مطرح شد، از جمله زیرساخت‌های پردازشی و داده‌ای.

وی با اشاره به موانعی که بر سر راه اجرای این برنامه‌ها است گفت: یکی از مشکلات اصلی کمبود نیروی انسانی متخصص است. ما به برنامه‌نویسان و افرادی نیاز داریم که بتوانند برنامه‌های عملیاتی دقیق بنویسند، متأسفانه ایران در این زمینه ضعیف عمل کرده است.

وی افزود: بسیاری از برنامه‌هایی که نوشته شده‌اند، به راحتی قابل الگوبرداری از کشورهای دیگر هستند اما این روش می‌تواند صرفا پاشنه آشیل برنامه‌ریزی ما باشد و همچنین ما می‌توانیم از تجربیات کشورهای دیگر نیز استفاده کنیم اما باید توجه کنیم که شرایط ما متفاوت است. مثلاً اگر آمریکا برای یک جوان ۳۰ ساله برنامه‌ریزی می‌کند، ما باید برای یک کودک دو ساله برنامه‌ریزی کنیم. بنابراین، الگوبرداری بدون توجه به شرایط خاص ما نمی‌تواند مؤثر باشد.

بکایی با تشریح وضعیت فعلی برنامه‌های توسعه‌ای در کشور گفت: متأسفانه بسیاری از برنامه‌ها در این حوزه عملیاتی نشده‌اند، آمارها نشان می‌دهند که درصد کمی از برنامه‌های توسعه‌ای قبلی به اجرا در آمده است. انتظار می‌رود که دستگاه‌های دولتی برنامه‌های خود را مشخص کنند و این موضوع باید جدی‌تر گرفته شود.

رئیس مرکز نوآوری و توسعه هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری ارتباطات ضمن ارزیابی آینده هوش مصنوعی در ایران تصریح کرد: امیدواریم که سرعت پیشرفت در این حوزه افزایش یابد و برنامه‌ها با دقت بیشتری نوشته شوند. سازمان هوش مصنوعی باید نقش حاکمیتی خود را به درستی ایفا کند و تسهیلگر توسعه فناوری باشد. اساسنامه این سازمان در حال تدوین است و امیدواریم که پس از تصویب، هماهنگی بین بخش‌های مختلف بهتر شود. اگر تعاملات بین رسانه‌ها و سازمان‌ها تقویت شود و زیرساخت‌های لازم فراهم گردد، می‌توانیم به پیشرفت‌های خوبی دست یابیم.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.