الزام تامین زیرساختهای اقتصاد دیجیتال
در نشست بررسی مسائل کلیدی خراسان رضوی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات که امروز ۳ آذرماه با حضور سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در محل اتاق بازرگانی استان برگزار شد، فعالان بخش خصوصی به بیان دغدغههای خود در این حوزه پرداختند.
محمدعلی چمنیان، نایب رئیس اتاق بازرگانی مشهد در ابتدای این جلسه عنوان کرد: بخشهای تولیدی ما با بحران انرژی روبهرو هستند. مدیریت انرژی و بهبود وضعیت آن نیاز شدیدی به بسترهای داده، دادهپردازی و هوش مصنوعی دارد. اضافه کردن زیرساختهای داده نیازمند انرژی است و این دو بخش تنها با یکدیگر میتوانند رشد کنند.
وی افزود: پیشنهادی از طرف اتاق داریم که یک پردیس یا نمایندگی از منطقه ویژه اقتصادی پیام در یکی از مناطق ویژه اقتصادی استان ایجاد شود. با توجه به شرکتهای فعال در ارتباطات و فناوری اطلاعات در استان، حضور این شرکتها در این منطقه ضریب چند برابری به توسعه فناوری در استان خواهد داد.
مشکل زیرساختی اینترنت ایستگاه شهید مطهری مشهد
در ادامه محمدحسین روشنک، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی مشهد، خواستار حل مسئله زیرساخت اینترنت به ویژه در منطقه ثامن مشهد شد و گفت: در منطقه ثامن به ویژه در زمان حضور زائران، مشکل اتصال به اینترنت وجود دارد. تقاضای ما از وزارت ارتباطات، رسیدگی به این موضوع و حل آن است. مسئله دیگر، مشکلات زیرساختی در بحث اینترنت در ایستگاه شهید مطهری است که روند کار را در این گمرک زمانبَر نموده است و با توجه به اینکه عمده تجارت استان از این ایستگاه صورت میگیرد، لازم است توجه ویژه تری به زیرساختهای آن صورت پذیرد.
زیان ۳۹ همتی فیلترینگ به کسبوکارهای اینترنتی
سپس علی محمد شریعتی مقدم، رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی اظهار کرد: اعتقاد داریم خراسان رضوی ظرفیت پیشرو و قطب دوم بودن در اقتصاد دیجیتال را داشته و میتواند نقشی بینالمللی و جدی در این حوزه ایفا کند. بر همین اساس کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی تشکیل شده است.
وی افزود: بر اساس گزارش اتاق بازرگانی ایران، فیلترینگ ماهانه ۳۹ همت به کسبوکارهای اینترنتی زیان وارد میکند. در خدمات و تسهیلات موجود، کاستیهای زیادی وجود دارد و به نظر بنده در این حوزه باید به روشهای تسهیل جدیدی روی آورد. به عنوان مثال تبصره ۱۸ باید شامل تمام بانکها شود و منابع دیگری به این حوزه تخصیص پیدا کند. پیشنهاد ایجاد دبیرخانه تحول دیجیتال به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است تا این موضوع را در خراسان رضوی رقم بزنیم.
سهم اندک اقتصاد دیجیتال در استانها
همچنین سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد: یکی از وظایف اتاق های بازرگانی، ایجاد کمیسیونهای اقتصاد دیجیتال و دانشبنیان در استانها بوده و باید از ظرفیتهای بخش خصوصی در این زمینه در کنار بخش دولتی استفاده کرد. علیرغم ظرفیتهای موجود، سهم اقتصاد دیجیتال در استانها پایین است که تقاضا داریم به این موضوع توجه بیشتری شود.
چالشها و دغدغههای خراسان رضوی در اقتصاد دیجیتال
در ادامه سهیل پروازی، دبیر کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: امیدواریم خواستهها و نیازهای بخش خصوصی را به شکل صحیح به شما ارائه کنیم. بخشی از خواستهها و نیازهای بخش خصوصی شامل موارد مختلفی از جمله تکمیل و بهرهبرداری از پروژههای زیرساختی استان و توسعه خدمات دولت الکترونیک است.
وی ادامه داد: در میان مدت نیاز داریم به گسترش اکوسیستم استارتاپی و جذب سرمایهگذاریهای کلان در حوزه در حوزه فناوری بپردازیم و نیاز تبدیل شدن به قطب منطقهای اقتصاد دیجیتالی وجود دارد تا رشد و صادرات فناوری را به دنبال داشته باشد.
دبیر کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان و اقتصاد دیجیتال اتاق بازرگانی خراسان رضوی عنوان کرد: از جمله ظرفیتهای خراسان رضوی در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات میتوان به نقطه حضور مرکز تبادل اطلاعات کشور IXP، تامین زیرساخت انرژی، پلتفرمها، شهر هوشمند، سرویسهای دولت الکترونیک و مجموعههای توانمندساز اشاره کرد.
پروازی در خصوص چالشها و مشکلات اقتصاد دیجیتال در خراسان رضوی گفت: کمبود زیرساختهای دیجیتال و ارتباطی، عدم سرمایهگذاری کافی در فناوریهای نوین، چالشهای مهارت انسانی در استان، ضعف شدید حکمرانی دیجیتال، عدم استفاده از فرصتهای صادرات دیجیتال و پایین بودن سهم اقتصاد دیجیتال از جمله چالشها و مشکلات اقتصاد دیجیتال در خراسان رضوی است.
وی در رابطه با راهکارهای اتاق بازرگانی استان جهت مقابله با چالشها و مشکلات اقتصاد دیجیتال در خراسان رضوی تصریح کرد: توسعه زیست بوم اقتصاد دیجیتال استان و رفع چالشهای حوزه هوش مصنوعی در حوزه امنیت سایبری، توسعه زیرساخت ارتباطی، تحول دیجیتال در گردشگری استان به ویژه زیارت و طراحی پلتفرم هوشمند گردشگری استان و مشهد و… از جمله دغدغههای ما در بحث اقتصاد دیجیتال است.
رشد تولید ناخالص ملی با افزایش پهنای باند
در ادامه شهرام عیدی زاده، نایب رئیس کمیسیون اقتصاد کلان و برنامههای راهبردی اتاق مشهد عنوان کرد: در برنامه هفتم توسعه ۸ درصد رشد سالانه اقتصادی در نظر گرفته شده و ۳۵ درصد این میزان ناشی از بهرهوری است. این میزان رشد اقتصادی سالانه از بهرهوری عمدتاً از فناوری اطلاعات ناشی میشود. بر اساس گزارش اتحادیه بینالمللی مخابرات، هر ۱۰ درصد افزایش نفوذ پهنای باند باعث رشد ۰.۵ تا ۱.۵ درصدی تولید ناخالص ملی میشود و در این زمینه تقاضا داریم افزایش نفوذ پهنای باند مد نظر قرار بگیرد.
وی اضافه کرد: در کارگروه اقتصاد دیجیتال از بخش خصوصی نمایندهای حضور ندارد که تقاضا داریم در جلسات این کارگروه از بخش خصوصی نمایندگانی حضور داشته باشند. همچنین یکی دیگر از خواستههای ما این است که در تبصره ۱۸ سهم فناوری اطلاعات و هوشمندسازی صنعت افزایش پیدا کند.
نایب رئیس کمیسیون اقتصاد کلان و برنامههای راهبردی اتاق مشهد تصریح کرد: در برنامه هفتم توسعه، مدلهای مشارکت وزارت ارتباطات و بخش خصوصی آمده است. آیا مدلهای مشارکت در حوزه سرمایهگذاری اقتصاد دیجیتال وجود دارد یا خیر؟ با توجه به مرز مشترک خراسان رضوی با افغانستان و ضعف زیرساختهای حوزه فناوری اطلاعات در این کشور، آیا میتوانیم پروژهای تعریف کنیم که در حوزه ICT، خراسان رضوی با افغانستان تمکاری مشترکی داشته باشد یا خیر.
در ادامه مژگان ثابتتیموری، رئیس کمیسیون گردشگری و صنایع دستی اتاق بازرگانی مشهد بیان کرد: بیش از ۵۳ درصد زیرساختهای حوزه گردشگری در خراسان رضوی و مشهد است، بیشترین سامانه ارائه خدمت به گردشگران به وزارت گردشگری مرتبط است، چه بحث ارائه خدمت و فروش کالا و صنایع دستی ما، به دلیل مشکلات فیلترینگ و سرعت پایین و قطعی مکرر با مشکل مواجه هستیم.
وی افزود: با توجه به گستره خراسان رضوی و گردشگری طبیعی مورد اهمیت قرار گرفته، دسترسی مناسب به حوزه زیرساخت گردشگری و ارائه خدمات اینترنتی سبب میشود بار زیادی از مشکلات را کاهش دهیم و قطعا تفاوت زیادی خواهیم داشت.
سپس نسرین یوسفی عارفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ما با موضوع هوشمندسازی و امکان حضور شرکتهای دانشبنیان در حوزه بهرهوری انرژی و مدیریت مصرف مواجهیم. اگر در این حوزه تسهیلاتی در اختیار شرکتها قرار بگیرد، میتواند سهم بزرگی در رفع ناترازی انرژی داشته باشد. امروزه یکی از موضوعات مهم مصرف انرژی، عدم استفاده صحیح از انرژی خصوصا در بخشهای خانگی و تجاری است؛ تقاضا داریم وزارتخانه ارتباطات و فناوری اطلاعات به این حوزه نیز نگاه ویژهای داشته باشد.
در ادامه سعید بامشکی، رئیس کمیسیون مدیریت واردات و بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی خراسان رضوی اظهار کرد: مانند دیگر نقاط جهان، شهروندان ایرانی حق طبیعی اینترنت آزاد و بدون فیلتر را دارند. یکی از وعدههای انتخاباتی آقای پزشکیان، حذف فیلترینگ بود. در تجارت آزاد با دنیا مشکلاتی نظیر فیلترینگ و تعطیلی پنجشنبهها را داریم.
سپس مرتضی قندچی، نائب رئیس کمسیون مدیریت واردات و بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی خراسان رضوی بیان کرد: بزرگترین گمرک صادراتی ریلی کشور گمرک راهآهن مشهد به لحاظ حضور در مرکزیت شهر به گمرک شهید مطهری فریمان منتقل شد. ۹۹ درصد کار فعالان اقتصادی با اینترنت است و در آن منطقه اینترنت سیار نداریم. راهآهن جمهوری اسلامی ایران سیستم مخابراتی خود و گمرک اینترنت ثابت دارد و فعالان اقتصادی استان عملا اینترت سیار ندارد.
محسن کامیار، رئیس سازمان نظام صنفی رایانه خراسان رضوی در بخش دیگری از این جلسه گفت: در خراسان رضوی ظرفیتهای خوبی در حوزههای مختلف از جمله رباتیک، زیرساختهای پردازشی، گرافیک، صنایع الکترونیک و صنایع نرمافزاری داریم. تقاضا داریم حمایتهای مشخص و مستقیمی از این حوزه اتفاق بیفتد. ما عملا در بخش تحقیق و توسعه یک صندوق پژوهش در استان داریم که سرمایه اندکی دارد و به صورت خاص با توجه به منابع موجود در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه فناوری اطلاعت، حمایت از تامین سرمایه یک الزام است.
وی افزود: این حمایت میتواند از جنس تشکیل یک صندوق مستقل در حوزه فناوری اطلاعات و ورود این صندوق به حوزههای VC باشد. فعالین اقتصادی آمادگی به بهرهبرداری رساندن سایت فکوری و مرکز داده شهید میری را دارند.