سلطه قدرتها بر جهان بیتکوین
صندوقهای قابل معامله بورسی یا EFT بیتکوین با موفقیت چشمگیر در حال حاضر بیش از یک میلیون بیتکوین یا حدود ۵ درصد از تمام این رمزارز را به خود اختصاص دادهاند. این رقم حالا هم تراز بیتکوینهایی است که سالها است در کیف پول بزرگترین نهنگ این صنعت، سازنده ناشناس بیتکوین که با نام ساتوشی ناکاموتو شناخته میشود، قفل شده است.
طبق اعلام بلومبرگ بازیگر بزرگ دیگری هم ممکن است به زودی به این عرصه ورود کند. یکی از متحدان ترامپ در مجلس سنای آمریکا لایحهای را پیشنهاد کرده است که براساس آن فدرال رزرو باید بخشی از طلای خود را برای خرید یک میلیون بیتکوین به فروش برسند و آن را به ذخیره بیتکوین دولت آمریکا تبدیل کند. در جهان شرکتی هم مایکرواستراتژی، شرکت تحت رهبری مایکل سیلور، حدود ۳۸ میلیارد دلار بیتکوین در اختیار دارد و به دنبال خرید بیشتر است.
در اولین روزهای بیتکوین و زمانی که این رمزارز تنها در ازای کسری از دلار معامله میشد قابل تصور نبود و تنها بخشی از عاشقان فناوری و حامیان آزادی معاملات مالی به آن به عنوان یک سیستم ایمن به نفوذ دولت، وال استریت و دیگر شرکتهای بزرگ نگاه میکردند. اما شرایط به کلی تغییر کرده است. حالا این سازمانهای قدیمی و تثبیت شده هستند که روز به روز سهم خود از این بازار را افزایش میدهند.
افزون بر این، مارک کانرز، بنیانگذار و استراتژیست ارشد سرمایهگذاری در شرکت Risk Dimensions، می گوید احتمال شکل گیری ذخیره ملی بیتکوین در آمریکا نیز شاید دیگر دولتها را به رویکرد مشابهی مجاب کند.
کانرز میگوید: «آیا این موضوع خطر مترکز شدن [بیتکوین] در کشورهای G-10، G-20 یا موسساتی مثل بلکراک را به همراه دارد؟ این موضوع به ویژه برای بنیادگرایان یک نگرانی است.»
ETFهای بیتکوین آمریکا در حال حاضر یک میلیون بیتکوین را در خود جای دادهاند
البته که حتی از بین بنیادگرایان نیز اعتراض چندانی به گوش نمیرسد. یک دلیل ساده این موضوع این است که افزایش تقاضا باعث رشد هرچه بیشتر قیمت (حداقل در حال حاضر) شده است و حامیان بیتکوین به ادامه روند امیدوارند.
اما دلیل دیگرش این است که برخلاف شرایطی که برای مثال در سهام یک شرکت شاهد هستیم، زیرساخت برنامهنویسی بیتکوین به گونهای است که حتی بزرگترین دارندگان آن هم نمیتوانند بر نحوه عملکرد آن تاثیر بگذارند.
مایکل ترپین، یکی از سرمایهگذاران قدیمی بیتکوین، میگوید: «قدیمیهای بیتکوین، حتی اگر بیشترین سود را هم کرده باشند، دیگر کنترلی روی بازارهای کریپتو جهانی ندارند. مالکیت مقدار زیادی بیت کوین با کنترل بیتکوین متفاوت است. دولت ها بخش زیادی از طلای جهان را در اختیار دارند اما کنترلی روی کاربرد یا قیمت آن ندارند. همین شرایط در نهایت برای بیتکوین نیز پدید میآید.»
با این همه، مالکیت متمرکز این رمزارز، خطراتی را نیز به دنبال دارد. بسیاری از دارندگان ETF بیتکوین را نمیتوان در دسته هادلرها یا کسانی که به هیچ عنوان بیتکوین را نمیفروشند، قرار داد. آنها ممکن است در صورت قیمت از بازار فرار کنند و در نتیجه شرایط برای این بازار پرنوسان سختتر شود.
اما دیگر نهنگ بزرگ این بازار هم ممکن است دولت آمریکا باشد که به رهبری ترماپ و همراهانش، به زودی شاید از یکی از منتقدان بزرگ به یکی از حامیان اصلی این رمزارز تبدیل شود.
بیتکوین و طلا
ترامپ که زمانی یکی از منتقدان کریپتو بود، حالا وعده ساخت یک ذخیره بیتکوینی را برای دولت آمریکا داده است که طبق گفتهها بیش از ۲۰۰ هزار بیتکوین ضبط شده توسط دولت را نیز شامل میشود. او هنوز از لایحه فروش طلا و خرید بیتکوین حمایت نکرده است و این اتفاق میتواند یکی از مهمترین اخبار بازار کریپتو در دولت جدید آمریکا باشد.
چشمانداز مبهمی که از احتمال ایجاد این ذخیره بیتکوینی ترسیم میشود تا همینجای کار هم به دردسری برای آن دستته از سرمایهگذاران تبدیل شده است که قیمت ۵۰۰ هزار دلاری یا حتی یک میلیون دلاری را برای بیتکوین پیشبینی میکنند.
فدرال رزرو روی کاغذ مقدار زیادی طلا (حدود ۶۹۰ میلیارد دلار براساس قیمت روز) دارد که میتواند با فروش آن یک میلیون بیتکوین با ارزشگذاری روز ۱۰۰ میلیارد دلار را خریداری کند. اما این رقمها ممکن است با توجه اخبار مربوط به لایحه پیشنهادی به شکل قابل توجهی بالا و پایین شوند: انتظار فروش مقدار زیادی طلا توسط دولت آمریکا احتمالا قیمت این فلز ارزشمند را به شدت کاهش میدهد و انتظار خرید یک میلیون بیتکوین از سوی دولت هم قیمت بیتکوین را به اوج بیسابقهای خواهد رساند.
تقاضای پایدار برای ETFهای بیتکوین
با این حال هنوز تضمینی برای شکل گیری این ذخیره بیتکوین از سمت ترامپ وجود ندارد و همچنین مشخص نیست که کنگره آمریکا طرح فروش طلا، فلزی گرانبها که بازدهی خود به عنوان یک منبع ذخیره ارزش را به اثبات رسانده است، را برای خرید یک پول اینترنتی جوان که تنها ۱۵ سال از پیدایش گذشته است، تایید کند. پلتفرم پیشبینی Polymarket میگوید تنها ۲۸ درصد احتمال دارد که ترامپ در ۱۰۰ روز اول ریاست جمهوری خود این خزانه بیتکوینی را راهاندازی کند.
حتی در صورت ایجاد این ذخیره بیتکوینی هم ممکن است خطرات بزرگی را در بلندمدت مشاهده کنیم.
نولی اکسون، مولف خبرنامه Cryptor Is Macro Now، میگوید: «بله، قیمت بدون شک بالا میرود. اما بازار برای مثال نسبت به تغییر دولت آسیبپذیرتر میشود. یا حتی تغییر ذهنیت یک دولت موجود هم ممکن است به سیلی از فروش در بازار منتهی شود و سقوط قیمتی که ارزش دارایی دارندگان سراسر جهان را نابود میکند، بسیاری از این افراد بیتکوین را یک ذخیره ارزش بلندمدت در برابر کاهش ارزش ارز رایج میدانند.»
اما در حال حاضر بازار در انتظار آغاز به کار ترامپ و کنگره جدید است و بعید است که در کوتاه مدت شاهد یک نگاه ریزشی نسبت به این بازار باشیم. به طور کلی ما در این جا با یک دارایی روبر هستیم که قیمت آن از ۵ سنت در سال ۲۰۱۰ به حدود ۱۰۰ هزار دلار در حال حاضر افزایش یافته و ETFها نیز خطر استفاده از استارتآپهای کریپتویی مثل FTX را کاهش دادهاند.
مت هوگان، رئیس ارشد سرمایه گذاری شرکت Bitwise، در مصاحبهای اعلام کرده است که از اوایل اکتبر، ۴۰ درصد از جلسات او با مشاوران سرمایهگذاری و موسسات با سابقه به تخصیص سرمایه منتهی شده است، رقمی که در گذشته تنها ۱۰ درصد بود
دیگر فعالان حوزه ETF بیتکوین نیز به افزایش چشگیر تقاضا در این حوزه اشاره میکنند. با افزایش تقاضا و بزرگتر شدن کیف پول نهنگهای شرکتی و از آنجایی که قدیمیهای بیتکوین مایل به فروش نیستند، فروشنده کافی برای پاسخ به تقاضا وجود ندارد. همچنین مقدار زیادی بیت کوین هم به دلایل مختلف مثل از دست رفتن رمز عبور یا موضوعات دیگر به طور کامل از چرخه خارج شده است. والت ساتوشی نیز با حدود ۱.۱ میلیون بیتکوین، ممکن است تا ابد غیرفعال باقی بماند.
عرضه و تقاضا
طبق اعلام شرکت تحقیقاتی Glassnode، ۶۵ درصد از بیتکوینهای باقیمانده بیش از یک سال است که فعالیتی نداشتهاند.
در عین حال، عرضه بیتکوینهای جدید نیز با توجه به مکانیزم بومی بیتکوین برای کاهش عرضه بی از حد، در حال کمتر شدن است. به گفته ادوارد چین، همبنیانگذار شرکت سرمایهگذاری Parataxis Capital، در حال حاضر سالانه حدود ۱۶۴ هزار و ۲۵۰ بیتکوین جدید استخراج و به عنوان پاداش به ماینرها پرداخت میشوند و این رقم تنها نیمی از تقاضا مورد انتظار از سمت مایکرواستراتژی و طرح ذخیره بیت کوین دولت آمریکا را پوشش میدهد.
چین میگوید: «اگر خریداران ETF را که تا همینجا هم در طول یک سال مقدار زیادی بیتکوین خریدهاند، به این رقم اضافه کنید، رقم تقاضا بیشتری میشود. همچنین در کنار آن دیگر صندوقهای ثروت ملی، دیگر فعالان خرد غیرآمریکایی و سرمایهگذاران سازمانی غیرآمریکایی، را در نظر بگیرید و در نتیجه بیتکوین کافی برای پاسخ به تقاضا وجود ندارد مگر اینکه قیمت به حد قابل توجهی افزایش یابد تا مالکان فعلی را ترغیب به فروش کند.»
در نتیجه مالکیت متمرکز بیتکوین از یک سو به نفع دارندگان قدیمی است: قیمت سرسامآور این رمزارز و پیشبینیهای رویایی فعالان کریپتو ممکن است بالاخره محقق به واقعیت تبدیل شود.
چین معتقد است که با توجه به اقدامات دولت آمریکا، قیمت بیتکوین حداقل تا ۵۰۰ هزار دلار افزایش مییابد اما به گفته او «با توجه به اینکه بیتکوین همانند طلا به بخشی از سیستم پولی جهان تبدیل میشود، قیمت آن احتمالا به یک میلیون دلار نزدیکتر خواهد بود.»