هوش مصنوعی

February 1, 2025
10:18 شنبه، 13ام بهمنماه 1403
کد خبر: 184192

DeepSeek از ChatGPT پیشی‌گرفت

منبع: دنیای اقتصاد

دیپ‌سیک‌(DeepSeek) که یک شرکت نوآفرین چینی ساخته است، از چت‌جی‌پی‌تی شرکت اوپن‌ای‌آی (OpenAI) پیشی گرفته و به پرامتیازترین اپلیکیشن رایگان «اپ‌استور» اپل در آمریکا تبدیل شده است. ویژگی‌های هوش مصنوعی این اپلیکیشن به‌دلیل هوشمندی و کارآیی بیشتر در مقایسه با محصولات شرکت‌های معروف آمریکایی مانند اوپن‌ای‌آی تحسین شده است. اما این محبوبیت سوال‌های نگران‌کننده‌ای نیز در سیلیکون‌ ولی ایجاد کرده است، جایی که برخی معتقدند محبوبیت و قدرت این دستیار جدید می‌تواند صنعت عظیم هوش مصنوعی آمریکا را تضعیف کند.
پیشی‌گرفتن دیپ‌سیک از چت‌جی‌پی‌تی
بر اساس گزارش سنسور تاور‌(Sensor Tower) که در زمینه داده‌های اپلیکیشن پژوهش می‌کند، این اپلیکیشن هوش مصنوعی که با مدل دیپ‌سیک‌‌وی‌۳ کار می‌کند‌، مدلی که سازندگانش می‌گویند «در صدر جدول مدل‌های متن‌باز قرار دارد و با پیشرفته‌ترین مدل‌های متن‌بسته در جهان رقابت می‌کند»، از زمان عرضه در ۱۰ ژانویه، به سرعت میان کاربران آمریکایی محبوب شده است. این دستاورد نشان‌دهنده تاثیر عمیقی است که دیپ‌سیک بر سیلیکون ولی گذاشته و نگرش عمومی درباره برتری آمریکا در حوزه هوش مصنوعی و اثربخشی نظارت‌های صادراتی واشنگتن که قابلیت‌های پیشرفته تراشه‌ها و هوش مصنوعی چین را هدف گرفته، زیر سوال برده است.

مدل‌های هوش مصنوعی از چت‌جی‌پی‌تی گرفته تا دیپ‌سیک، برای آموزش به تراشه‌های پیشرفته نیاز دارند. دولت بایدن از سال ۲۰۲۱ دامنه ممنوعیت‌هایی را گسترش داده که هدف آنها جلوگیری از صادرات این تراشه‌ها به چین و استفاده از آنها برای آموزش مدل‌های هوش مصنوعی شرکت‌های چینی است. با این حال، پژوهشگران دیپ‌سیک ماه گذشته در مقاله‌ای نوشتند که دیپ‌سیک‌‌وی‌۳ از تراشه‌های اچ‌۸۰۰ شرکت انویدیا برای آموزش استفاده و کمتر از ۶ میلیون دلار هزینه کرده است. اگرچه این جزئیات محل مناقشه بوده است، ادعای اینکه قدرت تراشه‌های استفاده‌شده پایین‌تر از پیشرفته‌ترین محصولات انویدیا بوده که واشنگتن تلاش کرده است از دسترس چین دور نگه دارد و همچنین هزینه‌های به‌نسبت پایین آموزش، مدیران فناوری آمریکا را به تردید در مورد اثربخشی نظارت‌‌‌ها‌ی اعمال‌شده بر صادرات فناوری واداشته است.

تولیدکننده دیپ‌سیک یک شرکت نوآفرین کوچک مستقر در هانگژو است که در سال ۲۰۲۳ تاسیس شد، همان سالی که موتور جست‌وجوی مطرح بایدو (Baidu) نخستین مدل زبانی بزرگ هوش مصنوعی چینی را معرفی کرد. از آن زمان، ده‌ها شرکت فناوری چینی کوچک و بزرگ مدل‌های هوش مصنوعی خود را عرضه کرده‌اند، اما دیپ‌سیک نخستین مدلی است که تحسین صنعت فناوری آمریکا را برانگیخته و عملکردی در سطح و حتی بالاتر از مدل‌های پیشرفته آمریکایی ارائه داده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.