اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

February 2, 2025
15:43 یکشنبه، 14ام بهمنماه 1403
کد خبر: 184369

پایش ۵۰۰۰ حسگر اینترنت اشیا با منظومه شهید سلیمانی

منبع: تسنیم

رئیس گروه فضایی صاایران گفت: هدف این پروژه، ایجاد یک منظومه ماهواره‌ای است که امکان پایش و به‌روزرسانی ۵۰۰۰ حسگر اینترنت اشیا را فراهم کند.
صبح امروز (یکشنبه) مراسم روز فناوری فضایی با حضور مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور کشورمان، ستار هاشمی وزیر ارتباطات، حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران برگزار شد.

شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 88، روز 14 بهمن را که ماهواره ملی امید با موفقیت به فضا پرتاب شد به عنوان روز فناوری فضایی نامگذاری کرد.

مراسم روز فناوری فضایی در حالی آغاز می‌شود که در دولت چهاردهم تاکنون 3 پرتاب موفق انجام شده است که شامل پرتاب موفق ماهواره چمران 1، ماهواره‌های کوثر و هدهد و پرتاب بلوک انتقال مداری سامان 1 و ماهواره فخر 1 است.

در این مراسم قرار است ماهواره‌های ناوک، نمونه ارتقا یافته پارس 1 و پارس 2 رونمایی شود.

نمونه ارتقا یافته ماهواره «پارس 1» براساس تجربیات به‌دست‌آمده از ماهواره قبلی بهبودهای قابل‌توجهی داشته است. همچنین ماهواره «پارس 2» با دقت تصویربرداری بسیار بالاتر در طیف رنگی (8 متر) و سیاه و سفید (4 متر) رونمایی خواهد شد.

علاوه‌براین، ماهواره مخابراتی «ناوک» نیز با هدف تقویت ارتباطات مخابراتی در ارتفاع بالا طراحی شده، این ماهواره با قابلیت تست ارتباطات در مدار بیضوی کشیده ساخته شده که برای اولین بار در چنین مداری قرار خواهد گرفت.

محرم غیاثوند، رئیس گروه فضایی صاایران، با تأکید بر اهمیت ورود کشور به حوزه صنعتی‌سازی فضایی اظهار کرد: با هماهنگی میان وزارت دفاع، مجموعه‌های خصوصی و دیگر دستگاه‌های مرتبط، تلاش شده است تا بخش خصوصی به‌طور مؤثر در این حوزه به کار گرفته شود. نخستین گام در این مسیر با منظومه ماهواره‌ای شهید سلیمانی برداشته شده و حدود یک سال و نیم است که این پروژه در حال اجراست.

وی با اشاره به الزامات توسعه صنعتی در حوزه فضایی تصریح کرد: نخست، باید توانایی منظومه‌سازی ایجاد شود. دوم، محموله‌هایی توسعه یابند که خدمات کاربردی ارائه دهند، از جمله تصویربرداری با دقت زیر یک متر، ارتباطات مخابراتی باند باریک و اینترنت اشیا. سومین محور نیز توسعه بازار است، چرا که اقتصاد فضا باید فعال شود تا از محل درآمدها، روند توسعه صنعتی نیز تداوم یابد. دولت همواره نمی‌تواند تأمین‌کننده منابع مالی باشد و این مسیر باید به سمت خودکفایی اقتصادی پیش برود.

رئیس گروه فضایی صاایران با اشاره به برنامه‌های آینده تأکید کرد: در گام بعدی، دستیابی به مدار زمین‌آهنگ برای مأموریت‌های مخابراتی و تلویزیونی مدنظر قرار دارد. منظومه شهید سلیمانی یک پروژه بین‌دستگاهی است که سازمان فضایی به‌عنوان کارفرما، بخش خصوصی و دولتی به‌صورت مشترک در آن مشارکت دارند و یک کنسرسیوم شکل گرفته است. همچنین، سازمان‌های پرتاب‌کننده در اجرای پرتاب‌ها همکاری می‌کنند.

وی درباره جزئیات این منظومه افزود: هدف این پروژه، ایجاد یک منظومه ماهواره‌ای است که امکان پایش و به‌روزرسانی 5000 حسگر اینترنت اشیا را فراهم کند. این حسگرها در حوزه‌هایی همچون کشاورزی، صنایع نفت و گاز و سایر بخش‌هایی که دسترسی به آن‌ها دشوار است، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در مجموع، 20 ماهواره برای این منظور طراحی شده که در شش مدار قرار خواهند گرفت.

غیاثوند در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر، ساخت زیرسامانه‌های اولیه به انجام رسیده و محموله‌های آزمایشی نیز در حال توسعه هستند. طبق برنامه‌ریزی‌ها، از سال آینده پرتاب‌های این منظومه در دستور کار قرار خواهد گرفت و با راه‌اندازی آن، نخستین گام جدی کشور در صنعتی‌سازی فضایی برداشته خواهد شد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.