هوش مصنوعی

February 9, 2025
14:10 یکشنبه، 21ام بهمنماه 1403
کد خبر: 184884

طراحی ماده‌ای به سبکی یونولیت و استحکام فولاد توسط هوش مصنوعی

منبع: دیجیاتو

می‌توان از این ماده در ساخت خودرو، هلیکوپتر، هواپیما و فضاپیما استفاده کرد.

دانشمندان از هوش مصنوعی برای طراحی نانومواد کاملاً جدیدی با استحکام فولاد کربنی و سبکی یونولیت (Styrofoam) استفاده کردند. می‌توان از این مواد در ساخت خودرو، هلیکوپتر، هواپیما و فضاپیما بهره برد.

براساس گزارش Live Science، محققان دانشگاه تورنتو با استفاده از یادگیری ماشین و چاپگر سه‌بعدی نانومواد جدیدی ساخته‌اند که استحکام مواد مشابه فعلی را بیش از دوبرابر می‌کند و به سبکی یونولیت است. محققان می‌گویند این مواد می‌تواند قطعات هواپیماها و خودروها را قوی‌تر، سبک‌تر و کم‌هزینه‌تر بکند.

توسعه نانومواد جدید با هوش مصنوعی
در بسیاری از مواد، 2 مؤلفه استحکام و چقرمگی (Toughness) اغلب در تضاد هستند؛ برای مثال، بشقاب غذاخوری سرامیکی را در نظر بگیرید؛ اگرچه این بشقاب‌ها معمولاً قوی هستند و می‌توانند بارهای سنگین را حمل کنند، برای شکستن آنها انرژی زیادی لازم ندارید.

این مشکل برای مواد نانو نیز صدق می‌کند، این مواد از انبوهی بلوک‌های ریز و تکراری به ضخامت یک‌صدم موی انسان تشکیل شده‌اند که نسبت به وزنشان قوی و سفت هستند اما با ایجاد تنش در قسمتی از این مواد می‌توانیم آنها را بشکنیم. تمایل نانومواد به شکستن، اغلب کاربرد آنها را محدود کرده بود. اکنون محققان برای غلبه بر این مشکل از هوش مصنوعی کمک گرفتند.

محققان هندسه‌های مختلف طراحی نانومواد را از طریق الگوریتم یادگیری ماشینی شبیه‌سازی کردند. این الگوریتم با یادگیری از طرح‌های مختلف، توانست بهترین شکل‌هایی را ایجاد کند که تنش‌ها را یکنواخت توزیع و درعین‌حال بارهای سنگین را نیز تحمل می‌کنند. سپس محققان از چاپگر سه‌بعدی برای ایجاد نانوشبکه‌های جدید خود استفاده کردند و دریافتند آنها می‌توانند در برابر تنش 2.03 مگاپاسکال به‌ازای هر مترمکعب بر کیلوگرم مقاومت کنند؛ 5 برابر قوی‌تر از تیتانیوم.

«پیتر سرلز» (Peter Serles)، نویسنده اصلی پژوهش حاضر، می‌گوید: «این اولین‌ باری است که یادگیری ماشینی برای بهینه‌سازی موادی که معماری نانو دارند، استفاده می‌شود و ما از پیشرفت‌های آن شوکه شدیم. این فناوری فقط هندسه‌های موفق را از داده‌های آموزشی قبلی تکرار نمی‌کند، بلکه تغییرات موفق و آنچه را مؤثر نیست یاد می‌گیرد و می‌تواند هندسه‌های کاملاً جدیدی طراحی کند.»

سرلز درباره کاربرد این مواد جدید می‌گوید اگر اجزای ساخته‌شده از تیتانیوم را در هواپیما با این ماده جایگزین کنید، به‌ازای هر کیلوگرم ماده‌ای که جایگزین می‌شود، سالانه 80 لیتر در سوخت صرفه‌جویی می‌شود.

یافته‌های محققان در Advanced Materials منتشر شده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.