خبر اول

هوش مصنوعی

February 16, 2025
15:23 یکشنبه، 28ام بهمنماه 1403
کد خبر: 185492

هوش مصنوعی متا فکر شما را می‌خواند

منبع: مهر

تیم تحقیقات هوش مصنوعی متا به رمزگشایی افکار انسان یک گام نزدیک تر شده اند.

به گزارش گیزموچاینا، این شرکت با همکاری مرکز شناخت، مغز و زبان باسک یک مدل هوش مصنوعی با قابلیت بازسازی جملات از فعالیت های مغزی با دقت ۸۰ درصد ابداع کرده است.

برخلاف رابط های مغز-رایانه موجود که اغلب نیازمند کاشت تهاجمی ایمپلنت ها هستند، متا از روش های «مغناطیس نگاری مغزی» (MEG)و الکتروآنسفالوگرافی(EEG) استفاده می کند.

این روش ها فعالیت مغز را بدون جراحی می سنجند. مدل هوش مصنوعی مذکور براساس سوابق داده های مغزی ۳۵ داوطلب هنگام تایپ کردن جملات، آموزش دید. متا مدعی شده مدل هوش مصنوعی مذکور هنگام آزمایش روی جملات جدید توانسته با استفاده از داده های MEG، با دقت ۸۰ درصد کاراکترهای تایپ شده را پیش بینی کند. به این ترتیب روش مذکور به اندازه رمزگشایی مبتنی بر EEG موثر بود.

فرایند نوین همچنان محدودیت هایی دارد. MEG نیازمند یک اتاق با حفاظت مغناطیسی است و برای خوانش دقیق شرکت کنندگان باید در مکان خود ثابت بمانند. البته این فناوری روی افراد سالم آزمایش شده اما تاثیرگذاری آن روی افراد دچار جراحت های مغزی مشخص نیست.

هوش مصنوعی متا علاوه بر رمزگشایی افکار به شکل متن به محققان کمک می کند تا شیوه تبدیل ایده به زبان را در مغز درک کنند. این مدل سوابق MEG را تحلیل و فعالیت مغز را در سطح میلیونم ثانیه ردیابی می کند. روند مذکور نشان می دهد مغز چگونه افکار انتزاعی را به کلمات، سیلاب ها و حتی حرکات هر انگشت هنگام تایپ کردن تبدیل می کند.

یکی از یافته های کلیدی آن است که مغز از «کد عصبی دینامیک»، مکانیسمی که مراحل مختلف تشکیل زبان را به شکل زنجیره در می آورد و همزمان اطلاعات پیشین را در دسترس نگه می دارد، استفاده می کند. چنین روندی توضیح می دهد چگونه افراد هنگام تایپ کردن یا صحبت کردن ساختار جملات را می سازند.

تیم تحقیقاتی متا تایید می کند هوش مصنوعی در آینده به توسعه رابط های مغز و تراشه غیر تهاجمی برای افرادی منجر می شود که نمی توانند به طور زبانی ارتباط برقرار کنند. اما در حال حاضر این فناوری برای استفاده در دنیای واقعی آماده نیست. زیرا دقت رمزگشایی مدل هوش مصنوعی باید ارتقا یابد و محدودیت های سخت افزاری MEG نیز باید برای محیط های خارج از آزمایشگاه برطرف شوند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.