اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

March 14, 2025
17:07 جمعه، 24ام اسفندماه 1403
کد خبر: 188218

افشاگری روزنامه دولت از جزئیات جلسه شورایعالی فضای مجازی/ مخالفت اعضا با رفع فیلتر یوتیوب

منبع: خبرآنلاین

شاید صحبت‌های سخنگوی دولت که از احتمال رفع فیلتر تلگرام و یوتیوب تا پایان سال خبر داده بود و همچنین تأکید آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری دولت دوازدهم بر این موضوع بود که مردم را نسبت به پایان یافتن برخی دیگر از محدودیت‌ها تا پایان سال دلگرم کرده بود؛ امیدی که با نبود اجماع بر سر رفع فیلترینگ یا شاید هم مورد قبول قرار نگرفتن شروط ایران ازسوی مدیران پلتفرم‌های خارجی، عملاً از بین رفت.

روزنامه ایران در گزارشی نوشت؛

درحالی که کاربران بعد از برداشته شدن گام نخست رفع فیلترینگ، چشم به راه گام دوم بودند و انتظار داشتند تا پایان سال ۱۴۰۳ شاهد برطرف شدن محدودیت‌های حداقل دو پلتفرم دیگر شوند، نتیجه تازه‌ترین جلسه شورای عالی فضای مجازی که به ریاست رئیس جمهوری برگزار شد، آب پاکی را روی دست همه ریخت؛ خبری که نشان می‌دهد شورای عالی فضای مجازی در مورد گام دوم رفع فیلتر هیچ تصمیمی نگرفته و این قفل همچنان بسته می‌ماند تا سال ۱۴۰۴ را هم با دغدغه فیلترینگ آغاز کنیم.

رفع فیلترینگ به سال آینده موکول شد
خبر کوتاهی که در پایگاه اطلاع‌رسانی دولت منتشر شد، نشان می‌دهد در این جلسه، اعضا به بررسی دستور جلسه پرداختند و مقرر شد مباحث مطرح شده در جلسه آتی شورا، نهایی شود. هرچند درباره جزئیات این جلسه اطلاعاتی منتشر نشده، ولی برخی منابع آگاه می‌گویند وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این جلسه تلاش زیادی داشته تا اعضای مخالف رفع فیلترینگ را متقاعد کند که محدودیت شبکه اجتماعی یوتیوب برداشته شود.

البته این تلاش به سرانجام نرسید و مقرر شد که ادامه بحث‌ها در جلسه آینده انجام شود. ستارهاشمی البته بارها بر این موضوع تأکید کرده بود که نمی‌توان زمان دقیقی برای رفع فیلتر هیچ‌یک از پلتفرم‌ها ارائه داد و به بیان دیگر امکان شفاف‌سازی وجود ندارد. وی در عین حال پیش از این در گفت‌وگو با «ایران» یادآور شده بود که دولت و به طور مشخص وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات پا پس نخواهد کشید و از هیچ تلاشی برای رفع فیلتر از شبکه‌های اجتماعی مسدود شده، فروگذار نخواهد کرد.

با اینکه هنوز یک سه‌شنبه دیگر تا پایان سال، پیش‌رو داریم و جلسه این شورا می‌تواند برگزار شود ولی احتمال برگزاری آن بسیار پایین است، بنابراین گمان نمی‌رود که بتوانیم در سال ۱۴۰۳ شاهد برداشته شدن گام دوم رفع فیلترینگ باشیم؛ موضوعی که اگر به ثمر می‌نشست بی شک شادکامی بسیاری از مردم را به همراه داشت و با شور و شوق و امید بیشتری به استقبال سال جدید می‌رفتند.

مذاکرات به نتیجه می‌رسد؟
شاید صحبت‌های سخنگوی دولت که از احتمال رفع فیلتر تلگرام و یوتیوب تا پایان سال خبر داده بود و همچنین تأکید آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری دولت دوازدهم بر این موضوع بود که مردم را نسبت به پایان یافتن برخی دیگر از محدودیت‌ها تا پایان سال دلگرم کرده بود؛ امیدی که با نبود اجماع بر سر رفع فیلترینگ یا شاید هم مورد قبول قرار نگرفتن شروط ایران ازسوی مدیران پلتفرم‌های خارجی، عملاً از بین رفت.

یکی از شروط ایران برای پلتفرم‌های خارجی، استقرار سرور این شبکه‌های اجتماعی در کشور بوده که البته هنوز این موضوع رخ نداده است؛ هرچند به تازگی محمدامین آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی از آغاز مذاکرات بین ایران و این پلتفرم‌ها خبر داده و یادآور شده بود: «برخی پلتفرم‌ها از این پیشنهاد استقبال کرده‌اند و بعضی هم درحال بررسی این پیشنهاد هستند.»

با اینکه برخی، از لزوم استقرار سرور شبکه‌های اجتماعی در داخل کشور حمایت می‌کنند در مقابل اما برخی هم معتقدند به تعویق انداختن رفع فیلترینگ تا زمان به نتیجه رسیدن مذاکرات با پلتفرم‌ها، بسیار زمانبر است. از نگاه برخی از کارشناسان هم مذاکره با پلتفرم‌های خارجی برای رفع فیلترینگ، به نتیجه نمی‌رسد. ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس پیشین مرکز ملی فضای مجازی یکی از این افراد است که به تازگی به این موضوع اشاره کرده است. وی دراین باره گفت: «بعید است که مذاکره با پلتفرم‌های خارجی برای رفع فیلترینگ به نتیجه برسد؛ چراکه ملاحظات سیاسی در این زمینه وجود دارد، بنابراین توافق با این پلتفرم‌ها به دلیل تحریم‌ها، قابلیت به نتیجه رسیدن ندارد و باید شورای عالی فضای مجازی به صورت یکطرفه تصمیم‌گیری کند، همانند سایر مواردی که تحریم را دور زده‌ایم.»

نیازمند پلتفرم‌های داخلی قدرتمند هستیم
البته بعضی دیگر از فعالان حوزه فضای مجازی هم معتقدند در صورت داشتن پلتفرم‌های داخلی قدرتمند، به راحتی می‌توان بدون هیچ پیش شرطی، رفع فیلتر همه پلتفرم‌های مسدود شده در ایران را انجام داد، چراکه اگر نیازهای کاربران در پلتفرم‌های بومی برطرف شود، کاربران نمونه داخلی را انتخاب خواهند کرد. البته چنین نگاهی نیز قطعاً زمانبر است و باید تولید محتوای مناسب و جذاب در کشور با توان بیشتری صورت بگیرد.

به اعتقاد این گروه، شورای عالی فضای مجازی راه اشتباهی را در پیش گرفته است چراکه به دلایل مختلف، شبکه‌های اجتماعی خارجی، شرط ایران برای استقرار سرورهای خود در ایران را نخواهند پذیرفت. این کارشناسان، یکی از مهم‌ترین موانع را تحریم‌ها می‌دانند و معتقدند اگر با این نگاه پیش برویم، هرگز وعده دولت چهاردهم برای رفع فیلتر پلتفرم‌های خارجی مسدودشده نمی‌تواند عملی شود و شاهد برداشته شدن گام دوم رفع فیلتر نخواهیم بود. حال باید منتظر ماند و دید تحویل سال، تحولی در نگاه مخالفان رفع فیلترینگ و از بین رفتن دو قطبی موجود در شورای عالی فضای مجازی ایجاد خواهد کرد یا خیر.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.