لبه تکنولوژی

March 15, 2025
10:44 شنبه، 25ام اسفندماه 1403
کد خبر: 188249

ایلان ماسک تله‌پاتی و کنترل اشیا با افکار را ممکن می‌کند

منبع: دیجیاتو

نورالینک با ثبت علائم تجاری «تلپاتی» و «Telekinesis»، به دنبال تحقق ارتباط ذهنی و کنترل اشیا با افکار است.

شرکت نورالینک (Neuralink) متعلق به ایلان ماسک گام‌های قابل توجهی در راستای تحقق آینده‌ای برداشته که تا پیش از این تنها در داستان‌های علمی‌تخیلی و متافیزیک تصور می‌شد. این شرکت با ثبت درخواست‌علائم تجاری برای «تلپاتی» (Telepathy) و «تِلِکینِسیس» (Telekinesis) در اداره ثبت اختراعات و علائم تجاری ایالات متحده (USPTO)، چشم‌اندازهای بلندپروازانه‌ای فراتر از فناوری فعلی رابط مغز و کامپیوتر خود را نشان داده است.

طبق گزارش‌هایی که منتشر شده، درخواست ثبت علامت تجاری «تلپاتی» همچنین شامل توضیحاتی همچون «نرم‌افزار و سخت‌افزار قابل دانلود و ضبط شده برای استفاده در فناوری‌های کمکی» و «رابط قابل کاشت مغز به کامپیوتر برای تسهیل ارتباط و کنترل نرم‌افزار و سخت‌افزار» می‌شود.

اگرچه ایلان ماسک پیش‌تر اشاره کرده بود که «تلپاتی» اولین محصول نورالینک خواهد بود و به افراد معلول کمک می‌کند تا تنها با استفاده از افکار خود کامپیوترها را کنترل کنند، اما زبان به‌کار رفته در درخواست ثبت نشان می‌دهد که این شرکت اهداف گسترده‌تری دارد که ممکن است شامل امکان برقراری ارتباط تلپاتی بین انسان‌های مجهز به ایمپلنت‌های نورالینک باشد.

این درخواست‌ها بر اساس «قصد استفاده» ثبت شده‌اند که از نظر قانونی نورالینک را ملزم می‌کند تا برنامه‌های واقعی برای توسعه و تجاری‌سازی این مفاهیم در سال‌های آینده داشته باشد.

همچنین آنها با اظهارات ایلان ماسک در پادکست «لکس فریدمن» در آگوست 2024 هم‌خوانی دارد، جایی که او دربارهٔ «روش‌های جدید تعامل با دیگر انسان‌ها» از طریق فناوری نورالینک صحبت کرد، به شرطی که افراد در هر دو طرف ایمپلنت داشته باشند.

مهم‌ترین پیشرفت‌های نورالینک
سیستم فعلی نورالینک شامل یک ایمپلنت مغزی به نام «لینک» (Link) می‌شود که سیگنال‌های عصبی را جمع‌آوری می‌کند و با نرم‌افزاری همراه است که این سیگنال‌ها را به حرکت‌های مکان‌نما روی صفحه کامپیوتر ترجمه می‌کند. آزمایش‌های انسانی آن از ژانویه 2024 آغاز شده و «نولان آرباو» اولین فردی بود که در جریان یک عمل جراحی مغز، این ایمپلنت را دریافت کرد. تاکنون سه شرکت‌کننده به عنوان بخشی از یک مطالعه امکان‌سنجی اولیه، این ایمپلنت آزمایشی را دریافت کرده‌اند.

در اوایل امسال، نشریه MIT Technology Review گزارش داد که نورالینک برای نسخه‌ای دیگر از ایمپلنت خود به نام «بلایندسایت» (Blindsight) که هدف آن بازگرداندن بینایی محدود به افراد نابینا است، از سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) عنوان «دستگاه پیشگامانه» دریافت کرده است. این پیشرفت با یکی دیگر از درخواست‌های اخیر ثبت علامت تجاری این شرکت هم‌خوانی دارد و نشان‌دهنده تلاش نورالینک برای دستیابی به کاربردهای متعدد برای فناوری رابط مغز و کامپیوتر خود است.

علامت تجاری «تِلِکینِسیس» نشان می‌دهد که نورالینک در حال کار بر روی فناوری‌هایی است که به کاربران اجازه می‌دهد تنها با استفاده از افکار خود، اشیاء فیزیکی را کنترل کنند. اگرچه کاربردهای اولیه ممکن است بر توانمندسازی افراد دارای محدودیت‌های حرکتی برای کنترل دستگاه‌های کمکی متمرکز باشد، اما پتانسیل آن به حوزه‌های گسترده‌تری نیز کشیده می‌شود که در آن رابط‌های کنترل ذهنی می‌توانند تعامل انسان و ماشین را متحول کنند.

پیشرفت از ایمپلنت‌های آزمایشی فعلی به محصولات تجاری قابل عرضه که قادر به فعال‌سازی تلپاتی یا تِلِکینِسیس باشند، احتمالاً به چندین سال آزمایش‌های بالینی و تأییدیه‌های نظارتی بیشتری نیاز دارد. با این حال، این درخواست‌های ثبت علامت تجاری نشان می‌دهد که نورالینک خود را برای آینده‌ای آماده می‌کند که در آن مرزهای بین ذهن و ماشین به‌طور فزاینده‌ای محو می‌شوند. این چشم‌انداز با آرزوی دیرینه ایلان ماسک برای دستیابی به «همزیستی با هوش مصنوعی» و به‌طور بالقوه کاهش خطراتی که او از توسعه پیشرفته هوش مصنوعی می‌بیند، هم‌خوانی دارد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.