لبه تکنولوژی

April 9, 2025
12:20 چهارشنبه، 20ام فروردینماه 1404
کد خبر: 189987

برای اولین بار یک تصویر اشعه‌ایکس از دست انسان در فضا به ثبت رسید

منبع: ایسنا

اولین تصویر اشعه ایکس از دست انسان برای اولین بار در فضا ثبت شده است و این موفقیت قابل توجه توسط خدمه ماموریت خصوصی فرم ۲ (Fram2) شرکت اسپیس‌ایکس به دست آمد.

تصویربرداری با اشعه ایکس از دست انسان برای اولین بار در فضا با موفقیت انجام شده است و فصل جدیدی در تاریخ پرتو ایکس در فاصله صدها مایل بالاتر از سیاره ما رقم خورده است.

به نقل از آی‌ای، این موفقیت قابل توجه توسط خدمه ماموریت خصوصی فرم ۲ اسپیس ایکس به دست آمد. این اولین پرواز فضایی انسان در مدار قطبی بود که زمین از قطبی به قطب دیگر چرخید.

ماموریت فرم ۲ که در روز ۳۱ مارس پرتاب شد، یک تلاش منحصر به فرد توسط میلیاردر ارز دیجیتال، چان وانگ (Chun Wang) بود که سه نفر از علاقه‌مندان به کاوش قطبی نیز به او پیوستند.

ثبت تصاویر اشعه ایکس در فضا

درست مانند اولین تصویر اشعه ایکس از ۱۳۰ سال پیش، این اسکن نمای سیاه و سفید یک دست را با یک حلقه نشان می‌دهد.

در سال ۱۸۹۵، ویلهلم رونتگن (Wilhelm Röntgen)، فیزیکدان آلمانی، به طور تصادفی پرتوهای ایکس را در حین آزمایش با پرتوهای کاتدی کشف کرد. او با شناخت پتانسیل پزشکی آن، اولین تصویر اشعه ایکس دست همسرش را با انگشتر گرفت. این تصویر واحد، تصویربرداری پزشکی را برای همیشه متحول کرد.

خدمه فرم ۲ آن پرتره اشعه ایکس را در ریزگرانش تقریبا در فاصله ۲۰۰ مایلی (۳۲۲ کیلومتری) بالاتر از سطح زمین بازسازی کردند. این تصویر در یک کپسول فضایی چهار نفره که با سرعت ۱۷۵۰۰ مایل در ساعت (۲۸۱۶۳ کیلومتر بر ساعت) حرکت می‌کرد، گرفته شده است.

این روش تصویربرداری موفق، نویدبخش ایمن و سالم نگه داشتن فضانوردان در ماموریت‌های فضایی طولانی‌مدت به ماه و در نهایت مریخ است.

در این آزمایش از یک سیستم اشعه ایکس قابل حمل که برای پروازهای فضایی اقتباس شده بود، استفاده شد و نگرانی‌های اولیه مبنی بر اینکه افزایش تشعشعات پس زمینه کیفیت تصویر را به خطر می‌اندازد، وجود داشت.

لونی پترسن (Lonnie Petersen)، یکی از محققان در این پروژه می‌گوید: از نظر روش‌ها، یکی از نگرانی‌های من این بود که تشعشعات افزایش یافته پس‌زمینه ممکن است کیفیت تصویر را کاهش دهد و به پایین‌تر از استانداردهای بالینی برساند، اما اولین تصاویری که از فضا دریافت کرده‌ایم، به نظر می‌رسد که کیفیت عالی است. من برای تجزیه و تحلیل بیشتر مجموعه‌ کامل تصاویر بسیار هیجان‌زده هستم.

خدمه فرم ۲ با اتکا بر تصویر اشعه ایکس موفق از دست خود، این فناوری را با گرفتن تصاویر تشخیصی از ساعد، لگن، شکم و قفسه سینه بیشتر نشان دادند. آنها همچنین از اشعه ایکس برای تصویربرداری الکترونیک استفاده کردند و پتانسیل آن را برای تشخیص سخت‌افزاری بررسی کردند.

در آینده، هدف کارشناسان بهبود موقعیت سوژه شناور برای اشعه ایکس دقیق است.

خدمه ۲۲ آزمایش تحقیقاتی انجام دادند

خدمه فرم۲ در طول پرواز فضایی ۳.۵ روزه خود، ۲۲ آزمایش تحقیقاتی را از جمله مشاهده قطب‌های زمین و پرورش قارچ انجام دادند. اسکن بدن در طول پرواز بخشی از پروژه SpaceXray بود.

ماموریت Fram۲ نام خود را از نام کشتی نروژی فرم گرفته است. جالب اینجاست که این اولین کشتی بود که در اواخر دهه ۱۸۰۰ کاوشگران را به قطب شمال و قطب جنوب منتقل کرد.

فضانوردان فرم ۲ در روز جمعه، چهارم آوریل به سلامت به زمین بازگشتند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.