لبه تکنولوژی

April 16, 2025
12:25 چهارشنبه، 27ام فروردینماه 1404
کد خبر: 190535

دانشمندان اولین «باران کوانتومی» را مشاهده کردند

منبع: دیجیاتو

یافته‌های جدید محققان می‌تواند به ایجاد فناوری‌های کوانتومی جدید کمک کند.

در فیزیک کلاسیک مشخص شده که مایع در اثر کشش سطحی (ناشی از نیروهای چسبنده بین مولکولی) تمایل دارد مساحت سطح خود را به حداقل برساند؛ این مکانیسم ماکروسکوپی باعث تشکیل قطرات باران یا حباب‌های صابون می‌شود. اکنون دانشمندان ایتالیایی ایجاد قطره کوانتومی منفردی را مشاهده کرده‌اند که می‌توان آن را به «باران کوانتومی» تشبیه کرد.

براساس گزارش Phys، محققان مؤسسه ملی اپتیک ایتالیا و دانشگاه فلورانس تشکیل قطرات را در گاز کوانتومی فوق رقیق مشاهده کرده‌اند که همانند مایعات معمولی توسط اثرات کشش سطحی ایجاد می‌شود. این پدیده بسیار نادر است؛ زیرا گازهای کوانتومی میلیون‌ها بار کمتر از مایعات چگالی دارند و معمولاً فاقد کشش سطحی موردنیاز برای نگه‌داشتن قطرات در کنار هم هستند. تشکیل قطرات کوانتومی نشان می‌دهد اتفاقی بسیار غیرعادی در چنین چگالی کمی رخ می‌دهد.

این یافته‌ها می‌توانند به کشف روش‌های تازه برای توسعه مواد جدید و فناوری‌های کوانتومی کمک کنند.

مشاهده اولین باران کوانتومی
قبل از آنکه به یافته‌های محققان بپردازیم، بهتر است با مفهوم کشش سطحی آشنا شوید. کشش سطحی (Surface tension) نیروی منسجم در سطح مایع است که مولکول‌های آن را به‌سمت یکدیگر می‌کشد و فضای سطح را کاهش می‌دهد؛ درنتیجه، مایع شکل‌هایی مانند قطره به خود می‌گیرد و در طبیعت نیز آن را به‌صورت شبنم، حباب‌های صابون و قطرات باران می‌بینیم.

در برخی موارد نیز کشش سطحی منجر به ناپایداری مویرگی می‌شود، در این مواقع قطرات جدا می‌شوند تا انرژی سطح را کاهش دهند؛ برای مثال جریان استوانه‌ای مایع به‌دلیل کشش سطحی ناپایدار و به قطرات تبدیل می‌شود. وقتی شیر آب را باز می‌کنید، در جریان استوانه‌ای مایع می‌بینید که قطرات جدا می‌شوند.

این پدیده‌ها معمولاً در مایعات معمولی مشاهده می‌شوند اما محققان وقوع آنها را در مخلوط فوق‌سردی از اتم‌های پتاسیم و روبیدیم مشاهده کردند. محققان می‌گویند این اولین‌ بار است که گاز اتمی چنین رفتاری از خود نشان می‌دهد.

محققان مشاهده کردند وقتی گاز کوانتومی فوق‌رقیق (مخلوط اتمی پتاسیم روبیدیم) به دمای نزدیک به صفر مطلق رسید، در فاز گازی ماند اما هم‌زمان خواص مایع‌مانندی نیز داشت و یک قطره کوانتومی منفرد را تشکیل داد. وقتی این قطره در مسیری که لیزر ایجاد کرده بود، قرار گرفتند، مانند خط نازکی کشیده شد و این قطره کوانتومی دراز، ناپایدار شد و به قطرات کوچک‌تری بدل گشت.

یافته‌های این پژوهش در Physical Review Letters منتشر شده است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.