تحلیل بازار

تلفن همراه

April 16, 2025
16:18 چهارشنبه، 27ام فروردینماه 1404
کد خبر: 190602

مذاکرات قیمت موبایل را کاهش داد

منبع: پیوست

قیمت موبایل در چند مدت گذشته کاهشی بوده است. این کاهش قیمت متاثر از مذاکرات غیرمستقیم و کاهش سود بازرگانی واردات تلفن همراه است. به گفته رئیس انجمن موبایل ایران حدود ۸۰ درصد تلفن‌های همراه با ارز حاصل از صادرات خود وارد شده است و موبایل‌هایی که با ارز حاصل از صادرات خود وارد شده‌اند بیشتر با ارز آزاد محاسبه می‌شود. درنتیجه افزایش و کاهش ارز آزاد تاثیر مستقیم روی قیمت تلفن همراه دارد.

قیمت موبایل در ابتدای سال جدید با نوسان مواجه بود. در ابتدای سال به دلیل افزایش نرخ ارز با افزایش چشمگیر قیمت موبایل مواجه بودیم؛ اما در هفته‌ای که گذشت، به دلیل مذاکرات انجام شده و کاهش نرخ ارز، قیمت موبایل نیز کاهشی شد.

طبق بررسی‌های پیوست، در چند روز اخیر قیمت آیفون ۱۳ پرومکس از ۹۱ میلیون به ۸۶ میلیون رسید. در همین خصوص مهدی اسدی، رئیس انجمن موبایل ایران به پیوست گفت: کاهش قیمت ارز در کاهش قیمت موبایل موثر بوده است و حدود ۸۰ درصد تلفن‌های همراه با ارز حاصل از صادرات خود وارد شده است و موبایل‌هایی که با ارز حاصل از صادرات خود وارد شده بیشتر با ارز آزاد محاسبه می‌شود.

البته در چنین شرایطی اعلام شد که براساس مصوبه هیات دولت، سود بازرگانی گوشی‌های هوشمند با ارزش کمتر از ۱۵۰ یورو، ۶ درصد و با ارزش بیش از ۶۰۰ یورو، ۵ درصد تعیین شده است؛ قبل از این سود بازرگانی برای واردات این دو دسته، ۱۱ درصد تعیین شده بود. البته دلیل این کاهش قیمت نیز، مصوبه جدید هیات دولت بود؛ طبق این مصوبه نرخ ارز محاسباتی گمرک از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به حدود ۶۸ هزار تومان افزایش پیدا کرد. گفته می‌شود برای جلوگیری از افزایش قیمت موبایل سود بازرگانی کاهش پیدا کرد.

سود بازرگانی تلفن همراه

البته براساس گفته رئیس انجمن موبایل و واردکنندگان موبایل چند ماهی است که واردکنندگان ارز مبادله‌ای بابت واردات نمی‌گیرند و موبایل را با ارز حاصل از صادرات وارد می‌کنند، درنتیجه ۸۰ درصد تلفن‌های همراه با نرخ ارز آزاد محاسبه می‌شود نه ارز مبادله‌ای.

بر همین اساس کاهش نرخ ارز در چند روز گذشته روی قیمت نهایی موبایل موثر بوده است. رئیس انجمن موبایل در همین خصوص به پیوست گفت: در چند روز گذشته بازار در یک رکود بی‌سابقه رفته است. در چند روز اخیر آیفون ۱۶ پرومکس از ۱۷۰ میلیون تومان به ۱۴۹ میلیون رسیده است و در مدل‌‌های سامسونگ و شیائومی زیر ۶۰۰ دلار حدود ۱۰ درصد کاهش قیمت اتفاق افتاده است.

محمدرضا رمضان، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان دستگاه های صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی تهران دلیل این کاهش قیمت را در گفتگو با سیتنا مذاکرات دانست. او گفت: مذاکرات تا حدود زیادی بر کاهش نرخ دلار موثر بوده و بدین خاطر شاهد نزول قیمت اجناس وارداتی و پرتقاضا مانند گوشی تلفن همراه و لوازم جانبی آن هستم.

به گفته رمضان، شاید این افت قیمت به اندازه ریزش قیمت ارز نباشد، اما در صورت ثبات نرخ دلار و طلا شاهد کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت‌ موبایل خواهیم بود.

البته چالش تخصیص و تامین ارز چالش جدید برای واردکنندگان نیست؛ اسفند ۱۴۰۳ بود که مهدی اسدی، رئیس انجمن موبایل ایران در مصاحبه‌ای با پیوست اعلام کرد: در سال ۱۴۰۳ موفق شدیم منشاء ارز را تغییر دهیم زیرا با پیگیری‌های وزارت صمت و بانک مرکزی، ارز به بازار تزریق شد. یکی دو ماه این شرایط را تحت اداره بانک‌های عامل‌مان داشتیم تا اینکه دوباره به دست‌انداز خوردیم و ارز به بازار مبادلات ارز و طلا منتقل شد. اینجا یک سردرگمی بین بانک‌ عامل، وزارت صمت و بازرگان به وجود آمده بود که در نتیجه آن خیلی از شرکت‌ها نتوانستند در آن ۲۰ روز ارزشان را تامین کنند و تخصیص‌شان سوخت.

اسدی معتقد است که بازرگانان همچنان با این مشکل روبه‌رو هستند، به‌علاوه تامین و تحویل ارز هم بسیار زمان‌بر شده است. به طوری که حدود ۲۳ روز است بازرگان ارز خریده است اما بانک چیزی تحویل نداده است.

همچنین در ابتدای امسال گمرک حقوق گمرکی گوشی‌های تلفن همراه را نیز اعلام کرد؛ حقوق گمرکی موبایل با ارزش بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو ۱۵ درصد و گوشی‌هایی که ارزش آنها بیش از ۱۰۰۰ یورو باشد، ۳۰ درصد خواهد بود؛ درواقع مجموع این ارقام به عنوان حقوق ورودی نهایی در نظر گرفته می‌شود.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.