بانکداری و پرداخت الکترونیک

فناوری اطلاعات

April 19, 2025
13:57 شنبه، 30ام فروردینماه 1404
کد خبر: 190793

ادامه تاخیر در تصویب ضوابط و بلاتکلیفی پلتفرم‌های آنلاین طلا

تعلیق صدور مجوزهای جدید و تاخیر در تصویب ضوابط اختصاصی طلای آنلاین، پلتفرم‌های فعال در این حوزه را با بلاتکلیفی مواجه کرده است. در حالی که اتحادیه‌ کسب و کارهای مجازی پیش‌نویس مصوبه را ظرف مدت مقرر شده به اتاق اصناف و آنها به وزارت صمت ارائه کرده‌‌اند، اما به نظر می‌رسد نسخه‌ای متفاوت در هیئت عالی نظارت در حال بررسی است. حالا نبود وزیر اقتصاد، طولانی شدن تعیین تکلیف این فرآیند و نگرانی‌ از تغییرات در مصوبه، نگرانی‌های پلتفرم‌های طلای آنلاین را تشدید کرده است.

کیومرث امیریان رئیس اتحادیه طلا و جواهر در این باره به پیوست می‌گوید: «کارها ظرف مهلتی که برای اتاق اصناف برای تعیین تکلیف موضوعِ پیش نویس ضوابط اختصاصی طلای آنلاین داده شده بود، انجام شد و طی چند روز آینده این موضوع تعیین تکلیف خواهد شد. در واقع حالا نوبت وزارت صمت است.»

امیریان ادامه می‌‌دهد: «خیلی از نکاتی که در پیش‌نویس لحاظ شده مورد تایید بوده اما این موارد تنها به خود اتحادیه و اتاق معطوف نیست. ارگان‌هایی مثل پلیس امنیت اقتصادی، سازمان اماکن همه و همه برای ما مهم هستند. ما باید نگرانی‌های حاکمیت را درک کنیم. البته نکته حائز اهمیت اینجاست که تا کنون هیچ شکایتی این پلتفرم‌ها نشده و آنها به اندازه خود برای رفع نگرانی قانون‌گذار کار خود را انجام داده‌اند و ما هیچ گونه شکایتی از این پلتفرم ها نداشتیم و همه پلتفرم‌ها طلاهای خود را در بانک کارگشایی ذخیره کرده‌اند، حالا منتظر وزارت صمت هستیم.»

تعطیلات و تعلیق
رضا الفت نسب رئیس اتحادیه کسب و کارهای مجازی هم می‌گوید: «ظرف ۵۰ روز تعیین شده ما در اتحادیه کسب و کارهای مجازی با همکاری اتاق اصناف کار را به سرانجام رساندیم. اما حالا از سمت وزارت صمت خبری نشده است. گویا هنوز به تایید هیئت عالی نظارت نرسیده است.»

او ادامه می‌دهد: «حتی به نظر می‌رسد ضوابطی که ما نوشته بودیم با ضوابطی که هیئت عالی نظارت در حال بررسی آن است متفاوت است و در این باره اعتراض هم کرده‌ایم. منتظر جلسه مجدد هیئت عالی نظارت هستیم زمانی که تاییدشود هیات مقرر با وزیر اقتصاد جلسه‌ای برگزار می‌کند حالا که وزیر اقتصاد هم نداریم نکته‌ دیگر این است که آیا این جلسه با سرپرست انجام می‌شود یا خیر.»

الفت‌نسب ادامه می‌دهد: «در نهایت ضوابطی که آنها تصویب کنند ابلاغ می‌شود و ما می‌توانیم دوباره صدور مجوز را شروع کنیم و نظارت را هم بر اساس ضوابط جدید ادامه دهیم. در حال حاضر هیچ کسب و کار جدیدی نمی‌تواند مجوز بگیرد تا مصوبه جدید بیاید. به هر حال ما ضوابط را نوشته‌ایم منتظریم ببینیم پس از چکش‌کاری‌های هیئت عالی نظارت چه اتفاقی میفتدکه تعطیلی ایام عید و مسائل دیگر فعلا همه چیز را به تعویق انداخته است.»

صد در صدی‌ها
مهدی فدایی مدیر عامل طلاسی هم می‌گوید: «مصوبه جدیدی نیامده و ما همچنان با روال قبلی فعالیت می‌کنیم. روالی که همچنان مجبوریم صد در صد ذخایر خود را نزد بانک‌ها بگذاریم بدون آنکه به موضوع تحویل طلا به کاربران توجه شود.»

فدایی ادامه می‌دهد: «در ارتباط با نظارت همان نهادهای ناظر به صورت همزمان و هفتگی از ما گزارش می‌گیرند. به تازگی جلساتی با معاون وزیر صمت، رئیس مرکز توسعه تجارت و دبیر هیئت عالی نظارت داشتیم اما نتیجه‌ای حاصل نشده است، ما با همان بلاتکلیفی کار می‌کنیم و عده‌ای هم پشت صف این مجوزها مانده‌اند.»

طبق گفته فدایی حالا نوبت وزارت صمت است که همکاری خود را با پلتفرم‌ها نشان دهد: ما همیشه همراه قانون‌گذار بوده ایم و در شرایط تعطیلی و سخت عید و حتی روزهای ریزشی بازار در کنار کاربران بوده و جوابگو بودیم. من معتقدم هر قدر زودتر تعیین تکلیف شود چالش پیش روی همه ما کم و کم‌تر می‌شود.

ابهام و سمی شدن فضای کسب و کار
علیرضا عیوضی مدیرعامل گلدیکا هم اضافه می‌کند: «اتحادیه و اتاق اصناف طبق اختیاراتی که داشتند اصلاحات و پیشنهادات خود را در ضوابط لحاظ کردند. اما نکته ناراحت کننده اینجاست که نسخه در حال بررسی با نسخه‌ای که ما داده بودیم متفاوت است و اصلا نمی‌دانیم این نسخه از کجا وارد این فرآیند شده است. اعتراض خود را هم به این موضوع اعلام کردیم. اما به نظر می‌رسد علی‌رغم جلسات متعدد حرف‌ها و مطالبات ما بی‌نتیجه مانده است اما به هر حال همچنان این بلاتکلیفی برای این رسته صنفی وجود دارد.»

عیوضی ادامه می‌‌دهد: «در نگاه اولیه ممکن است این تصور ایجاد شود که کسب و کارهایی مثل ما از این بلاتکلیفی و نبود حضور بازیگران جدید استقبال کنند، اما در عمل اینطور نیست. جدای از اینکه رقابت لازمه پیشرفت است.»

او با اشاره به مشکلاتی که با آن روبه‌رو هستند می‌گوید:«وقتی هنوز فرآیند کاری ما مشخص نیست و مجبوریم با همان سیستم بسیار ضعیف گذشته کار کنیم، مشکلاتمان بیشتر می‌شود. فضای ابهام و اینکه کسب و کاری از آینده خود خبر نداشته باشد به مثابه سم برای آن کسب و کار است. اصلا نمی‌دانیم این صنعت بالاخره توسط حاکمیت پذیرفته می‌شود یا خیر.»

طبق گفته عیوضی طولانی شدن این فرآیند نهادهای بی‌ربط بیشتری را وارد این مقوله می‌کند او در این باره توضیح می‌دهد: «ما معتقدیم که متولی این حوزه اتحادیه کشوری کسب و کارهای مجازی است و موضوع ما یک موضوع صنفی است، بانک، بورس و بسیاری حوزه‌های دیگر حالا به دلیل همین طولانی شدنِ موضوع وارد آن شده‌اند و فرآیندی فرسایشی در این باره ایجاد شده است.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.