فناوری اطلاعات

April 23, 2025
11:06 چهارشنبه، 3ام اردیبهشتماه 1404
کد خبر: 191148

کمک ۹۴ همتی صندوق نوآوری و شکوفایی به شرکت‌های دانش‌بنیان

منبع: زومیت

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی اعلام کرد این صندوق ۹۴ هزار میلیارد تومان به شرکت‌های دانش‌بنیان کمک کرده است.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی اعلام کرد این صندوق ۹۴ هزار میلیارد تومان به شرکت‌های دانش‌بنیان کمک کرده و در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۴، طرحی با ۲۲ خدمت برای حمایت از تولیدات آن‌ها دارد. ۴ خدمت از این طرح از امروز اجرایی خواهد شد.

محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری، در یک نشست خبری از سرمایه‌گذاری ۹۴ هزار میلیارد تومانی این صندوق روی شرکت‌های دانش‌بنیان در سال‌های فعالیت آن خبر داد. او در این باره گفت: «ما ۱۰ هزار میلیارد تومان منابع داشتیم و توانستیم از این منابع، ۹۴ هزار میلیارد تومان خدمات ارائه کنیم. رویکرد ما در صندوق این است که منابع به صورت عادلانه و با توجه به ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان تقسیم شود.»

به گفته او ضریب نفوذ صندوق نوآوری و شکوفایی، ۶۶٫۲ درصد است؛ یعنی ۶۶٫۲ درصد از شرکت‌های دانش‌بنیان توانسته‌اند حداقل یکی از خدمات آن را دریافت کنند. خیاطیان افزود: «۵۰ درصد شکرت‌های دانش‌بنیان در تهران مستقر هستند. در سال گذشته، ۷۶۲ شرکت توانستند برای اولین بار از صندوق خدمت بگیرند.»

بالاترین ضریب نفوذ صندوق نوآوری و شکوفایی با ۹۶ درصد مربوط به استان کردستان است؛ یعنی ۹۶ درصد شرکت‌های دانش‌بنیان این استان توانسته‌اند از صندوق خدمات دریافت کنند. پایین‌ترین درصد هم با ۶۱ درصد مربوط به استان لرستان است. طبق گفته خیاطیان، تیم صندوق برای ارزیابی استان‌هایی که ضریب نفوذ در آن‌ها پایین است، به این استان‌ها سفر می‌کنند و تسهیلاتی در اختیارشان قرار می‌دهند. در ۸ سفر استانی صندوق نوآوری و شکوفایی در سال گذشته، نزدیک به هزار میلیارد تومان به ۲۷۰ شرکت پرداخت شده است که عموما شرکت‌های نوپا و کوچک بودند و دسترسی کمتری به تهران داشتند.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: «نزدیک به هزار و ۲۰۰ شرکت نوپا و کوچک موفق شده‌اند از صندوق خدمت بگیرند. در تعریف صندوق نوآوری و شکوفایی، شرکت‌های نوپا شرکت‌هایی هستند که زیر ۵ میلیارد فروش دارند. این آمار برای ما راضی‌کننده نیست و برنامه داریم تا شرکت‌های بیشتری بتوانند از خدمات صندوق استفاده کنند.»

حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی از شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه‌ی انرژی
خیاطیان ادامه داد: «ما در سال گذشته ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان را برای حل مسائل کشور بسیج کردیم. یکی از اصلی‌ترین مشکلات کشور، ناترازی انرژی است و در این حوزه ناترازی برق جدی‌تر از سایر موضوعات است. ما قصد داریم با سرمایه‌گذاری روی انرژی تجدیدپذیر و خورشیدی به سمت تولید برق برویم.»

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، رویکرد دیگر این سازمان را اصلاح الگوی مصرف برق عنوان کرد و گفت صندوق قصد دارد از شرکت‌های دانش‌بنیانی که در این راستا راه‌حل فناورانه ارائه داده‌اند، حمایت کند.

او افزود: «در همه‌جای دنیا از فناوری در این حوزه حمایت می‌شود. یکی از کارهایی که ما می‌توانیم در این راستا انجام دهیم، استفاده از فناوری موتورهایی است که منجر به کاهش ۵ هزار مگاواتی مصرف برق خواهند شد. ۱۷ شرکت دانش‌بنیان ما توانایی این کار را داشتند و ما توانستیم هزار میلیارد تومان خدمات دهیم تا زیرساخت‌های خود را برای تولید این موتورها افزایش دهند.»

به گفته او علاوه بر این، صندوق نوآوری و شکوفایی در همکاری با وزارت نیرو طرحی ایجاد کرده که موتور ۲۰ میلیون کولر با این موتورها تعویض شوند.

۷ بسته‌ی خدمتی برای حمایت از تولید دانش‌بنیان
خیاطیان اعلام کرد برنامه‌های صندوق نوآوری و شکوفایی روی شعار امسال متمرکز است و ۳ محور برای حمایت از تولید دانش‌بنیان طراحی شده است. در این ۳ محور، ۷ بسته پیش‌بینی شده که در قالب ۲۲ خدمت ارائه خواهد شد. او افزود: «امروز ۴ خدمت را شروع می‌کنیم و فراخوان آن‌ها آماده است. بسته‌ی اول ما «پیوند» و با هدف معرفی فرصت‌های دانش‌بنیان برای جذب سرمایه‌های مردمی است. بسیاری از مردم با فرصت‌های سرمایه‌گذاری که در این حوزه وجود دارد آشنا نیستند و ما قصد داریم با این کار شرکت‌های دانش‌بنیان را برای جذب سرمایه‌ی مردمی توانمند کنیم.»

«نوآفرین» بسته‌ی دوم صندوق نوآوری و شکوفایی است و هدف آن سرمایه‌گذاری برای ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان جدید است. خیاطیان درباره‌ی این طرح گفت: «شرکت‌های زیادی در پارک‌ها و مراکز رشد فعالیت می‌کنند که به دلایل مختلف نتوانسته‌اند دانش‌بنیان شوند. ما این شرکت‌ها را شناسایی کرده و با همکاری وزارت علوم و پارک‌های فناوری کمک می‌کنیم روی آن‌ها سرمایه‌گذاری شود.»

بسته‌ی سوم صندوق نوآوری و شکوفایی، «نوپا» است که هدف آن شکوفاسازی بخش خصوصی در شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا است. به گفته خیاطیان، از ۱۰ هزار شرکت دانش‌بنیان، بیش از ۶۰ درصد نوپا هستند و بازار بزرگی ایجاد نکرده‌اند. صندوق نوآوری و شکوفایی قصد دارد با کمک بخش خصوصی و جذب سرمایه برای این شرکت‌ها، به شکوفایی آن‌ها کمک کند.

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ادامه داد: «برنامه‌ی چهارم ما «توانا» است و در آن به دنبال تکمیل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه‌ی دانش‌بنیان‌ها هستیم. شرکت‌هایی که سرمایه‌گذاری آن‌ها نیمه‌کاره است و برای تکمیل پروژه‌های خود نیاز به توسعه ظرفیت دارند، مشمول این بسته می‌شوند. شرکت‌ها می‌توانند تا سقف ۱۵۰ میلیارد تومان از این منابع و تسهیلات استفاده کنند تا ظرفیتشان تکمیل شود.»

به گفته خیاطیان برنامه‌ی «راهبرد» صندوق نوآوری و شکوفایی، عموما به طرح‌های راهبردی به ویژه در حوزه‌ی «انسولین»، «پلاسما» و سایر حوزه‌هایی که گلوگاه کشور است می‌پرداز و شرکت‌هایی که می‌توانند این مسائل را حل کنند، در این بسته مورد حمایت صندوق نوآوری قرار می‌گیرند.

بسته‌ی «ضامن» صندوق نوآوری و شکوفایی، برای حمایت و صیانت از سرمایه‌ی مردمی است که در حوزه‌ی دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری می‌کنند.

خیاطیان درباره‌ی بسته‌ی هفتم صندوق افزود: «بسته‌ی هفتم ما «رشد» است که در آن با حمایت از بخش خصوصی کمک می‌کنیم تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان افزایش پیدا کند و این شرکت‌ها تا ۴۰ درصد تولید و فروش خود را افزایش دهند.»

پیش‌بینی صندوق نوآوری و شکوفایی این است که ۵۰ هزار میلیارد تومان در این برنامه‌ها سرمایه‌گذاری شود و علاوه بر منابع در اختیار صندوق، با استفاده از شرکت‌های سرمایه‌گذاری و منابع بانکی ۵۰۰ شرکت دانش‌بنیان جدید ایجاد شده و فروش شرکت‌های دانش‌بنیان ۱۰۰ هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کند.

۴ خدمت از امروز اجرایی می‌شود
خیاطیان گفت:‌ «ما امروز همزمان با اعلام این بسته‌ها، ۴ خدمت از ۲۲ خدمت را اجرایی خواهیم کرد. بخش اول یکی از زیرمحورهای توانا و برای تکمیل زیرساخت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان است. شرکت‌هایی که بتوانند امسال با سرمایه‌گذاری به بهره‌برداری برسند، مشمول حمایت می‌شود و ما تا ۱۵۰ میلیارد تومان از آن‌ها حمایت خواهیم کرد.»

او افزود: «پوشش ریسک نقدینگی «ضامن» طرحی است که ما در آن از سرمایه‌های مردمی برای حضور در تامین مالی جمعی حمایت می‌کنیم. مردم می‌توانند با خیال راحت در شرکت‌هایی که از سوی ما یا شرکت‌های پژوهش فناوری معرفی می‌شوند سرمایه‌گذاری کنند. بر اساس قواعد بورس سقف منابعی که مردم می‌توانند در این شرکت‌های دانش‌بنیان سرمایه‌گذاری کنند، ۵۰ میلیارد تومان است.»

برنامه‌ی سومی که قرار است اجرایی شود برای شرکت‌های بزرگی است که می‌توانند از طریق بازار سرمایه، اوراق منتشر کنند. خیاطیان گفت: «ما ظرفیت صدور اوراق نوآوری را تا ۷۰۰ میلیارد تومان افزایش داده‌ایم و ضمانت شرکت‌های بزرگ را بر عهده می‌گیریم. ۴ شرکت دانش‌بنیان توانسته‌اند از این ظرفیت استفاده کنند.»

او افزود: «برنامه‌ی چهارم ما در راستای حمایت از سرمایه‌های خرد مردمی است. اگر مردم منابع گذاشتند و به هر دلیلی کامل نشد، ما برای حفاظت از این منابع و پروژه‌ی دانش‌بنیان، تا ۵۰ درصد هزینه‌ی تکمیل آن را ارائه می‌دهیم.»

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در پاسخ به سوالی درباره‌ی حمایت صندوق از انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: «ما در زنجیره‌ی انرژی خورشیدی از پنل تا سایر اجزا، شرکت‌های دانش‌بنیان تولیدکننده‌ی خوبی داریم. سال گذشته با برخی از این شرکت‌ها جلسه برگزار کردیم تا به توسعه‌ی ظرفیتشان کمک کنیم. الان ۱٫۲ مگاوات ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان ما برای تولید پنلی است.»

او ادامه داد: «سال گذشته ما به دلیل محدودیتی که در منابع صندوق داشتیم، یک سقف ۱۰۰ میلیاردی در نظر گرفتیم که عموما در دو بخش به شرکت‌ها اختصاص پیدا می‌کرد. دسته اول شرکت‌هایی بودند که نیاز به خرید مواد اولیه داشتند یا نیازمند تامین مالی بودند. دسته‌ی دوم شرکت‌های نیازمند به توسعه‌ی زیرساخت بودند. این شرکت‌ها نیازمندهایی در حوزه تجهیزات داشتند و ما تا سقف ۱۰۰ میلیارد تومان به آن‌ها تسهیلات ارائه کردیم. تا سقف ۳۰۰ میلیارد تومان هم ضمانت‌نامه‌هایی که از طریق بورس اوراق منتشر می‌کردند، بر عهده گرفتیم و ۴ شرکت توانستند در بورس اوراق منتشر کنند.»

نقش صندوق نوآوری و شکوفایی در هوشمندسازی
خیاطیان درباره‌ی نقش صندوق نوآوری و شکوفایی در هوشمندسازی گفت: «نقش دولت حمایت از زیرساخت‌ها و تسهیلگری است اما چون تعامل ما با شرکت‌های دانش‌بنیان است، تمرکز خود را روی کاربردی‌سازی و انتهای زنجیره گذاشته‌ایم. تمرکز صندوق نوآوری و شکوفایی روی صنایع است و بخش خصوصی به صورت مستقیم با ما ارتباط می‌گیرد. این کارها را جزو اولویت‌ها قرار داده‌ایم تا با منابع خود و اعتبار مالیاتی که دولت قرار داده، آن را انجام دهیم.»

به گفته او صندوق نوآوری و شکوفایی امسال صرفا به ظرفیت خود اتکا نمی‌کند و با تمرکز روی بانک‌های و صندوق‌های پژوهش‌ و فناوری، در راستای سرمایه‌گذاری در شرکت‌های دانش‌بنیان تلاش خواهد کرد.

برآورد ما این است که آمار صادرات محصولات دانش‌بنیان نزدیک به ۶۰۰ میلیون دلار باشد.
– محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری

خیاطیان درباره‌ی حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان استان‌های محروم گفت: «اگر استانی شرکت‌های دانش‌بنیانی دارد که نتوانسته از منابع صندوق استفاده کند، به آن سفر می‌کنیم و با ایجاد ارتباط، آن‌ها را از این منابع بهره‌مند خواهیم کرد. نمی‌گویم پیشرفت خوبی داشتیم اما ضریب نفوذ خوبی داریم.»

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.