رگولاتوری

April 25, 2025
15:36 جمعه، 5ام اردیبهشتماه 1404
کد خبر: 191209

رئیس پژوهشگاه ارتباطات: تعامل دستگاه‌ها، ضامن تحول دیجیتال است

نشست خبری پیش از برگزاری رویداد «نقش تنظیم‌گری ۵G-AIoT در توسعه اقتصاد دیجیتال» امروز سه‌شنبه، دوم اردیبهشت‌ماه، با حضور جمعی از مسئولان و اصحاب رسانه در محل پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد. در این نشست، لیلا محمدی رئیس پژوهشگاه، علی‌اصغر انصاری مشاور رئیس پژوهشگاه و دبیر رویداد و فرامرز رستگار نایب‌رئیس هیأت‌مدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران، جمشیدنژاد و خانم فلاح از معاونت راهبرد سازمان تنظیم مقررات به بیان دیدگاه‌ها و برنامه‌های این رویداد پرداختند.

لیلا محمدی: پژوهشگاه ارتباطات، موتور محرک توسعه هوشمندسازی

در آغاز این نشست، محمدی با مرور سابقه تأسیس پژوهشگاه از سال ۱۳۴۹، به نقش آن در رفع نیازهای حوزه فاوا، بومی سازی محصولات مورد نیاز، شکل‌گیری بخش خصوصی فاوا و پرورش نیروهای متخصص و ارتقای زیرساخت‌های آزمایشگاهی کشور اشاره کرد.

رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه ضمن بیان ماموریت های این پژوهشگاه در دولت چهاردم، گفت: «با توجه به شتاب تحولات فناوری، بازآموزی متخصصان در اولویت قرار گرفته و نیاز به مراکز مرجع آزمایشگاهی بیش از پیش احساس می‌شود. پژوهشگاه در دوره جدید با توجه به تکالیف وزارت در برنامه هفتم پیشرفت، مسئولیت‌هایی چندگانه در مسیر تحول دیجیتال کشور بر عهده دارد.»

وی افزود: «از سال ۱۳۹۹ با تشکیل مرکز توسعه هوش مصنوعی، اقدامات متعددی در زمینه تهیه اسناد ملی، همکاری‌های بین‌بخشی و پرهیز از موازی‌کاری آغاز شده که موجب صرفه‌جویی در منابع و هم‌راستاسازی فعالیت‌های تخصصی شده است.»

رئیس پژوهشگاه ارتباطات در ادامه با تأکید بر لزوم دقت در فرآیند هوشمندسازی، اظهار داشت: «تحول دیجیتال زمانی به ثمر می‌نشیند که بخش‌های مختلف با هم هم‌افزا شوند. هوشمندسازی نیازمند شناخت ظرفیت شرکت‌های داخلی، بهره‌گیری از زیرساخت‌های موجود و تعامل مستمر میان دستگاه‌های اجرایی است.»

او تصریح کرد: «تجربه نشان داده هر جا هماهنگی میان بخش‌های علمی، صنعتی و اجرایی وجود داشته، مسیر توسعه هموارتر شده است. بدون همراهی و همفکری، هیچ اقدام تحولی در سطح ملی به نتیجه نمی‌رسد.»

محمدی با اشاره به اهداف این رویداد اظهار داشت: «رویداد نقش تنظیم‌گری ۵G-AIoT بستری است برای گفت‌وگوی میان سیاست‌گذاران، متخصصان و فعالان صنعت تا با هم‌افزایی و تبادل تجربه، بتوانیم مسیر توسعه پایدار فناوری‌های نو را در کشور هموار کنیم. این رویداد فرصتی ارزشمند برای شناسایی چالش‌ها، همفکری بر سر راهکارها و تدوین نقشه راه ملی در حوزه‌های مهمی چون اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی و نسل پنجم ارتباطات جهت هوشمندسازی صنایع است.»

وی در ادامه افزود: «تنظیم‌گری هوشمند، لازمه توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور است. اگر بتوانیم با نگاهی دقیق و منسجم، تقسیم کار ملی میان نهادها و بازیگران مختلف را مشخص کنیم، نه تنها از دوباره‌کاری‌ها و هزینه‌های اضافی و آسیب ها جلوگیری خواهد شد، بلکه زمینه برای ورود بخش خصوصی و افزایش بهره‌وری در صنعت فاوا نیز فراهم می‌شود. ما در پژوهشگاه تلاش داریم با رویکردی علمی و مبتنی بر تجربه، نقش مرجع را در این مسیر ایفا کنیم.»

علی‌اصغر انصاری: رشد اقتصادی در گرو هوشمندسازی صنایع و بخش های اقتصادی است

در ادامه نشست، علی‌اصغر انصاری، دبیر رویداد، با اشاره به اهداف کلان توسعه اقتصادی کشور گفت: «در برنامه هفتم، رشد اقتصادی ۸ درصدی هدف‌گذاری شده که با افزایش بهره‌وری و سرمایه‌گذاری در فناوری‌های پیشرفته‌ای نظیر اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و کلان‌داده‌ها قابل دستیابی است.»

وی با اشاره به نقشه راه ملی فناوری‌های نوین اظهار داشت:«مطابق مصوبات شورای عالی و تقسیم کار مرکز ملی فضای مجازی، باید نفوذ و بکارگیری فناوری ایتترنت اشیا در صنایع به صورت متوازن افزایش یابد. این مهم نیازمند تعیین دقیق مسئولیت‌ها و همکاری ساختاریافته میان دستگاه‌های اجرایی است.»

وی با تأکید بر لزوم تنظیم‌گری هوشمندانه، افزود: «اگر در مسیر تحول دیجیتال، مقررات‌گذاری هدفمند و هم‌راستا با نیاز صنعت و جامعه نباشد، نه‌تنها پیشرفتی حاصل نخواهد شد، بلکه هزینه‌های جانبی نیز به کشور تحمیل می‌شود.»

انصاری در بخش دیگری از سخنانش، درباره پنل‌های تخصصی رویداد توضیح داد: «این پنل‌ها با هدف بررسی چالش‌های کلیدی، ارائه یافته‌های تخصصی و دریافت بازخورد از صنایع و بخش خصوصی برگزار می‌شوند. در روز نخست، نشست نقشه راه تنظیم‌گری ۵G-AIoT با محوریت سیاست‌گذاری ملی توسط مرکز ملی فضای مجازی و نشست مدیریت طیف و مقررات ۵G توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برگزار خواهد شد.»

وی ادامه داد: «در دومین روز، نشست امنیت سایبری با همکاری مرکز افتا و سازمان فناوری اطلاعات ایران به تهدیدات و الزامات امنیتی در حوزه ۵G-AIoT می‌پردازد. همچنین نشست اعتبارسنجی محصولات با مدیریت پژوهشکده فناوری ارتباطات، استانداردها و کیفیت محصولات را بررسی خواهد کرد.»

وی در پایان گفت: «این پنل‌ها بستری ارزشمند برای تبادل نظر میان سیاست‌گذاران، نخبگان و فعالان صنعت فراهم می‌کنند تا مسیر توسعه پایدار فناوری در کشور هموار شود.»

فرامرز رستگار: تحول صنعت نیازمند نیروی کار تخصصی است

رستگار، دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران نیز با اشاره به ضرورت تطبیق ساختارهای صنعتی با تحولات روز گفت: «صنعت امروز تنها به تولید محدود نمی‌شود؛ بلکه طراحی، مشاوره، خدمات و راهکارهای هوشمند نیز جزو ارکان آن هستند. به همین دلیل، در سند برنامه پیشرفت پنج‌ساله، صنعت جایگاه محوری دارد.»

وی با اشاره به نقش این رویداد در هم‌راستا کردن توانمندی‌های داخلی افزود: «در این رویداد قرار است مدل‌های کلید در دست و اتوماسیون صنعتی به‌طور جدی معرفی شوند. اما چالش اصلی، کمبود نیروی متخصص و مجرب برای پیاده‌سازی این پروژه‌هاست.»

وی تأکید کرد: «اگر نگاه ما به هوشمندسازی صرفاً محدود به پایلوت‌سازی باشد، نمی‌توانیم از مزایای آن در مقیاس ملی بهره‌مند شویم. تدوین تدابیر دقیق، لازمه عبور از نگرانی‌ها و حرکت به‌سوی اجراست.»

شایان ذکر است رویداد «نقش تنظیم‌گری۵G-AIoT در توسعه اقتصاد دیجیتال» در روزهای ۱۵ و ۱۶ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد. در این رویداد تخصصی، چهار پنل با حضور نمایندگان دستگاه‌های دولتی، فعالان بخش خصوصی و کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، به بررسی ابعاد گوناگون سیاست‌گذاری، امنیت، استانداردسازی و مدیریت طیف در زیست‌بوم ۵G-AIoT خواهند پرداخت.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.