اپل تا سال آینده تولید تمام آیفونهای بازار آمریکا را به هند منتقل میکند
گزارشی از فایننشال تایمز که شرکت اپل از اظهارنظر پیرامون آن خودداری کرده است به نقل از افراد مطلع میگوید سازنده آیفون با قدرت تمام برای کاهش تاثیر جنگ تجاری میان پکن و واشنگتن دست به کار شده است. این گزارش مدعی است که اپل در تلاش است تا تمام آیفونهای بازار آمریکا را تا پایان سال ۲۰۲۶ در هند تولید کند و برای این کار باید ظرفیت تولید خود را در این کشور تا دو برابر افزایش دهد.
به گزارش پیوست، هند مدتی است که به مقصد جدید تولیدات اپل تبدیل شده است و طبق گزارشی که مرداد ماه سال گذشته از بلومبرگ منتشر شد، برای اولین بار نسخههای پرو و پرومکس آیفون نیز در این کشور تولید شدهاند. استراتژی اپل برای کاهش وابستگی به چین و گوناگونی زنجیره تامین آیفون از اولین دوره ریاست جمهوری ترامپ و جرقه اولین تنشها آغاز شد اما با اعمال تعرفههای جدید از سوی ترامپ در دور جدید ریاست جمهوری این روند سرعت بیشتری گرفته است.
حال فایننشال تایمز میگوید این شرکت در تلاش است تا تولید تمام آیفونهای فروخته شده در بزرگترین بازار خود (ایالات متحده) را به هند منتقل کند. اپل به دنبال آن است تا ظرفیت تولید بیش از ۶۰ میلیون آیفونی که در آمریکا به فروش میرسد را در هند فراهم کند. با اینکه هند نیز در ابتدای تعرفههای جبرانی دولت ترامپ با نرخ ۲۶ درصدی روبرو شد، اما مذاکره برای توافق بازرگانی میان دو کشور باعث توقف موقف این تعرفهها شده است.
با توجه به این هدفگذاری اپل باید ظرفیت تولید خود در هند را به دوبرابر افزایش دهد. این در حالی است که غول آمریکایی در حدود دو دهه گذشته بیشتر گوشیها و محصولات خود را در چین تولید کرده است.
چین که تولیدکنندگان شخص ثالث اپل از جمله فاکسکان در آن به تولید گوشیهای آیفون مشغول هستند در دور جدید ریاست جمهوری ترامپ با شدیدترین تعرفهها مواجه است و با وجود سیگنالهای جدید کاخ سفید مبنی بر مذاکره برسر کاهش تعرفهها، هنوز نشانه محکمی از بهبود روابط به چشم نمیخورد.
اعلام تعرفههای دولت ترامپ باعث شد تا بیش از ۷۰۰ میلیارد دلار از ارزش بازار شرکت اپل کاسته شود و دیگر شرکتهای فناوری آمریکا که تولیدات و یا فروش آنها وابسته به بازار چین بود نیز ضربه سنگینی را متحمل شدند. از این رو اپل برای اجتناب از تعرفههای سنگین ترامپ تمرکز خود را روی تولید در هند معطوف کرده است، کشور که مدتی است با یارانههای دولتی و تعدیل قوانین به دنبال جذب تولیدکنندگان خارجی، به ویژه در بخش لوازم الکترونیکی است.
سازنده آیفون در سالهای اخیر به آرمی روند تولید در هند را از طریق تولیدکنندگانی همچون فاکسکان و Tata Electronics تقویت کرده است اما همچنان بیشتر گوشیهای این شرکت در چین اسمبل میشوند.
ترامپ در ابتدا تعرفه کالاهای وارداتی از چین را بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داد اما سپس معافیتی برای گوشیهای هوشمند و چندین دستگاه الکترونیکی در نظر گرفت. با این حال محصول معاف شده نیز همچنان با یک تعرفه فراگیر ۲۰ درصدی برای محصولات وارداتی از چین مواجه هستند.
با اینکه هند نیز با تعرفه واردات ۲۶ درصدی روبرو است اما به دنبال تلاشهای دهلی نو برای امضای قرارداد بازرگانی با ایالات متحده، یک توقف موقتی را شاهد هستیم و به نظر میرسد که امید بیشتری به بهبود روابط میان هند و آمریکا در قیاس با پکن وجود دارد. جیدی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا، هفته گذشته در سفر خود به هند اعلام کرد که دو کشور «پیشرفت خیلی خوبی» را در حوزه روابط تجاری شاهد هستند.
طبق دادههای شرکت تحقیقاتی IDC، ایالات متحده به عنوان بزرگترین بازار گوشیهای اپل حدود ۲۸ درصد از ۲۳۲.۱ میلیون آیفون فروخته شده در سال ۲۰۲۴ را به خود اختصاص میدهد. در نتیجه اپل برای تامین نیاز بازار آمریکا باید ظرفیت تولیدی در هند را خیلی زود تا حد قابل توجهی افزایش دهد.
فایننشال تایمز میگوید سال گذشته و زمانی که اپل به دنبال افزایش تولیدات خود در هند بود، دو شرکت فاکسکان و Tata شروع به انتقال قطعات از پیش اسمبل شده گوشیها از چین به هند کردند.
دنیل نیومن، مدیرعامل شرکت تحقیقاتی Futurum Group، در این باره میگوید: «ما باور داریم که این اقدام برای حفظ روند رشد و قدرت اپل اهمیت بالایی دارد. ما در لحظه میبینیم که شرکتی با این منابع چطور با سرعت نور برای رفع خطر تعرفهها دست به کار شده است.»
اپل هفته آینده گزارش فصلی درآمد خود را منتشر میکند و سرمایهگذاران به دنبال برآورد تاثیر تعرفههای ترامپ براساس این گزارش هستند. با این حال سازنده آیفون از ارائه یک رهنمود دقیق درمورد درآمدها خودداری میکند و مایل به صحبت درمورد بحث تعرفهها نیست.
تیم کوک، مدیرعامل اپل، دائم با ترامپ و دولتش در تماس است و از جمله چهرههای مطرحی بود که در مراسم تحلیف رئیس جمهوری آمریکا حضور پیدا کرد.