فناوری اطلاعات

May 3, 2025
11:51 شنبه، 13ام اردیبهشتماه 1404
کد خبر: 191886

مرکز ملی فضای مجازی: کمک حقوقی مرکز ملی فضای مجازی به دستگاه‌ها برای تکمیل سند راهبردی

معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی ضمن اشاره به لازم الاجرا بودن مصوبات شورای عالی فضای مجازی گفت: مهم‌ترین مسئله در اجرای اسناد راهبردی، ضمانت اجرایی آن‌هاست؛ به همین دلیل این ضمانت در سه ساحت پیش، حین و پس از اجرا پیش‌بینی شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرکز ملی فضای مجازی، محمدصادق فراهانی معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی امشب(۱۱ اردیبهشت) در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری با موضوع آخرین وضعیت اسناد راهبردی فضای مجازی کشور، اظهار داشت: علی رغم جنب و‌ جوش دستگاه‌ها برای تدوین پیش نویس‌های اسناد، جدی ترین مسئله ضمانت اجرایی آنهاست و این ضمانت اجرایی در سه ساحت در نظر گرفته شده است.

وی با بیان اینکه در ساحت پیش از اجرا، فرآیندی در نظر گرفته شده که نگارنده سند خودش مجری نهایی سند خواهد بود، گفت: علاوه بر این، دستگاه های همکار در نگارش نیز در فرایند اجرایی سازی دخیل هستند؛ به طور مثال در سند علم، تحقیقات، فناوری و نوآوری متولی اجرای آن وزارت علوم است که متولی نگارش سند نیز هست.

فراهانی خاطرنشان کرد: از طرفی شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت آموزش و پرورش و … در تدوین این سند مشارکت و در مرحله تصویب و اجرای سند نیز حضور دارند؛ همچنین سازوکارهایی پیش بینی شده که مشارکت دستگاه‌ها در مرحله تدوین سند بررسی و ارزیابی شود.

معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی به ساحت اجرای اسناد اشاره کرد و گفت: ما در این مرحله با ارزیابی‌ها و تذکرها سعی می‌کنیم اجرایی سازی سند را تضمین کنیم. در نهایت در مرحله پس از اجرا، ضوابط قانونی وجود دارد که توسط مجلس شورای اسلامی برای اجرای مصوبات لازم الاجرا در نظر گرفته است. بند ت ماده ۶۵ قانون برنامه هفتم پیشرفت، کلیه دستگاه‌ها را مکلف کرده که اسناد مصوب شورای عالی فضای مجازی را اجرا کنند.

وی افزود: در صورت وقوع ترک فعل در این مصوبات، مسئله اعمال ضمانت اجرایی پیش بینی شده در قانون کشور را در پی خواهد داشت، به همین خاطر سعی شده در پیش، حین و پس از اجرای اسناد از ابزارهای مشارکتی و نرم و در غیر اینصورت از برخورد قانونی برای فرایند اجرای اسناد استفاده شود.

فراهانی با بیان اینکه حدود ۶۰ درصد از این اسناد مجازی واصل شده و مقدار باقی مانده منتظر ارسال دستگاه‌هاست، گفت: آنچه اولویت مرکز ملی فضای مجازی است این است که با همکاری و همراهی دستگاه‌های مسئول، ۴۰ درصد باقی مانده اسناد واصل شود؛ از همین‌جا اعلام آمادگی می‌کنیم که حاضریم از لحاظ تخصصی و‌ حقوقی به دستگاه‌ها کمک کنیم تا این مسیر با دقت و سرعت بیشتری طی شود.

معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی خاطرنشان کرد: اگر دستگاهی سند خود را ارسال نکند، براساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی برای تغییر متولی نگارش سند باید اقدام کرد؛ این مسئله در جلسه شورای عالی فضای مجازی مطرح و نسبت به تغییر دستگاه مسئول اقدام می‌شود.

وی در ادامه اظهار داشت: البته باید‌ توجه کرد که ۳۹ اقدام کلان سند راهبردی فضای مجازی مسئله حق الناس و حقوق ملت است که از ضروریات نظام شرعی و حقوقی ماست. درواقع باید در تدوین اسناد مولفه سرعت، کیفیت و دقت را در نظر گرفت و مبتنی بر آن اسناد را بررسی تصویب و اجرا کرد.

فراهانی به فرایند تدوین سند حفاظت از داده‌های اتحادیه اروپا اشاره کرد و گفت: فرایند این قانون از سال ۲۰۱۲ آغاز شد و در سال ۲۰۱۸ به پایان رسید؛ یعنی تدوین و تصویب آن ۶ سال به طول انجامید لذا باید هر دو مولفه سرعت و کیفیت را باهم پیش برد.

معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی با اعلام آمادگی مرکز ملی برای کمک به دستگاه ها برای رفع نیاز کشور و مردم در این زمینه، تصریح کرد: سازوکارها و ابزارهای قانونی برای الزام‌ دستگاه‌ها به تدوین سندها پیش بینی شده ولی با اینحال تلاش ما این است که این کار با همکاری و همراهی دستگاه‌هایی که خودشان مجری هستند انجام شود؛ به علاوه دانش و تخصص خودمان را هم در اختیار دستگاه‌ها قرار می‌دهیم تا این فرایند با سرعت بیشتری طی شود.

وی افزود: فرایند تصویب سند به کیفیت نگارش آن بستگی دارد و اگر سندی استانداردهای لازم را داشته باشد می‌تواند در کمترین زمان تصویب شود اما همانطور که عرض کردم تا خرداد ماه امسال اسناد باقی مانده واصل می‌شود و در غیر اینصورت از سازوکارهای قانونی استفاده خواهد شد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.