لبه تکنولوژی

May 4, 2025
10:54 یکشنبه، 14ام اردیبهشتماه 1404
کد خبر: 191950

این تلسکوپ غول‌پیکر به فضا لیزر شلیک می‌کند

منبع: ایسنا

«تلسکوپ UT4» تنها به رصد ستارگان نمی‌پردازد، بلکه به طور فعال لیزرهای قدرتمند خود را به فضا شلیک می‌کند.

این تلسکوپ به لطف «سامانه نوری تطبیقی»( adaptive optics system) خود، تصاویر فوق‌العاده واضحی از فضا را در حالی که روی سطح زمین است، ارائه می‌دهد که با تصاویر تلسکوپ‌های فضایی رقابت می‌کند.

به نقل از اس‌تی‌دی، این تصویر باشکوه، منظره‌ای خیره‌کننده از «UT4» است. این تلسکوپ یکی از چهار تلسکوپ ۸ متری از «تلسکوپ‌های بسیار بزرگ» (VLT) است که در «رصدخانه پارانال»(Paranal) قرار دارد.

«تلسکوپ UT4» در مقابل آسمانی پر از ستاره، چیزی فراتر از یک رصدگر منفعل است. این تلسکوپ از داخل گنبد خود، چهار پرتو لیزر درخشان را به آسمان شلیک می‌کند.

تولید ستاره با لیزر

این لیزرها از «سامانه 4 ستاره راهنمای لیزری»(4LGSF) می‌آیند. این سامانه به «UT4» اجازه می‌دهد ستاره‌های مصنوعی را در ارتفاعات بالای جو تولید کند. لیزرها، اتم‌های سدیم را در فاصله ۹۰ کیلومتری بالای زمین تحریک می‌کنند و باعث درخشش آنها می‌شوند.

این نقاط درخشان به عنوان «ستاره‌های راهنما»(guide stars) عمل می‌کنند. این تلسکوپ با مشاهده چگونگی انحراف نور این ستاره‌های مصنوعی توسط جو زمین می‌تواند نحوه اصلاح تلاطمی که باعث چشمک زدن ستاره‌های طبیعی می‌شود را تعیین کند.

سامانه نوری تطبیقی

تلسکوپ «UT4» برای انجام این اصلاحات از «سامانه نوری تطبیقی» ​​خود استفاده می‌کند. این سامانه می‌تواند شکل آینه ثانویه تلسکوپ را به طور دقیق در لحظه تنظیم کند و اثرات تاری جو را خنثی کند.

این تلسکوپ به لطف این سامانه می‌تواند تصاویری را از فضا، در حالی که روی سطح زمین است، ثبت کند که تقریباً به اندازه تصاویر گرفته شده توسط تلسکوپ‌های فضایی واضح هستند.

ساخت یک تلسکوپ مجازی

به زودی، سه تلسکوپ ۸ متری دیگر از «VLT»‌ها به ابزار لیزری مجهز خواهند شد. این بخشی از ارتقاهای ابزار تداخل‌سنج «تلسکوپ‌های بسیار بزرگ» و ابزار گرانشی آن است که می‌تواند نور چندین تلسکوپ را برای ایجاد یک تلسکوپ مجازی عظیم ترکیب کند.

یکی دیگر از رصدکننده‌های عظیم رو به آسمان، «تلسکوپ بس‌بزرگ»(ELT) در «رصدخانه جنوبی اروپا»(ESO) در نزدیکی «رصدخانه پارانال» در حال تکمیل است و به حداقل ۶ لیزر مجهز خواهد شد تا واضح‌ترین تصاویر ممکن را با یک تلسکوپ زمینی ارائه دهد.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.