هوش مصنوعی

July 2, 2025
17:28 چهارشنبه، 11ام تیرماه 1404
کد خبر: 196322

عملکرد چت‌‌بات‌‌های هوش مصنوعی در حفاظت از داده‌ها

منبع: دنیای اقتصاد

یک گزارش تازه منتشرشده می‌گوید بهترین مدل هوش مصنوعی برای محافظت از اطلاعات شخصی کاربران از اروپا می‌آید. بر اساس یک تحلیل جدید چت‌بات «لو چت از شرکت فرانسوی «میسترال ای‌آی» کم‌ترین میزان آسیب را به حریم خصوصی کاربران وارد می‌کند.

این بررسی توسط شرکت «اینکوگنی» که در زمینه حذف اطلاعات شخصی فعالیت دارد، انجام شده و در آن ۱۱ معیار برای سنجش ریسک‌های مربوط به حریم خصوصی در مدل‌های زبانی بزرگ به کار رفته است.

در این تحقیق نمونه‌هایی نظیر چت‌جی‌پی‌تی، متا، جمینای، کوپیلوت، گروگ، کلاود و دیپ‌سیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. به هر پلتفرم، بر اساس این معیارها، نمره‌ای بین صفر (بیشترین احترام به حریم خصوصی) و یک (کمترین احترام) داده شد. معیارهایی مانند نوع داده‌های مورد استفاده در آموزش مدل، امکان استفاده از پیام‌های کاربران برای آموزش مجدد و اینکه آیا داده‌ها با اشخاص ثالث به اشتراک گذاشته می‌شود یا نه نیز مورد بررسی قرار گرفت.

چرا میسترال پیشتاز است؟
طبق این تحلیل، مدل «لو چت» از شرکت میسترال با جمع‌آوری «محدود» داده‌های شخصی و رعایت دقیق اصول حفاظت از داده‌ها، کم‌ترین آسیب را به حریم خصوصی وارد می‌کند. همچنین این ابزار یکی از معدود چت‌بات‌هایی است که تنها پیام‌های تولیدشده توسط کاربر را با ارائه‌دهندگان خدمات خود به اشتراک می‌گذارد.

در این فهرست چت‌جی‌پی‌تی در رتبه دوم قرار دارد، زیرا سیاست حفظ حریم خصوصی اوپن‌ای‌آی شفاف و قابل درک است و به روشنی توضیح می‌دهد که داده‌های کاربران به کجا می‌روند. با این حال، محققان نسبت به نحوه آموزش مدل‌ها و تعامل داده‌های کاربران با خدمات پلتفرم نگرانی‌هایی را ابراز کرده‌اند. گروک، چت‌بات شرکت ایکس ‌ای‌آی متعلق به ایلان ماسک، در رتبه سوم قرار دارد. دلایل این جایگاه، مشکلات مربوط به شفافیت و میزان زیاد داده‌هایی است که این شرکت جمع‌آوری می‌کند.

عملکرد ضعیف متا، جمینای و کوپایلوت
کلاود از شرکت آنتروپیک عملکردی مشابه با ایکس‌ای‌آی دارد، اما به‌گفته این تحقیق، نگرانی‌ها درباره نحوه تعامل مدل با داده‌های کاربران در مورد کلاود بیشتر است. در انتهای فهرست متا به عنوان بدترین پلتفرم از نظر احترام به حریم خصوصی قرار دارد. پس از آن، جمینای و کوپایلوت دیده می‌شوند. طبق این گزارش بیشتر شرکت‌هایی که در پایین فهرست قرار دارند به کاربران اجازه نمی‌دهند استفاده از پیام‌هایشان برای آموزش مجدد مدل را رد کنند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.