لبه تکنولوژی

July 2, 2025
18:02 چهارشنبه، 11ام تیرماه 1404
کد خبر: 196332

تراشه ای که روند درمان سرطان را تغییر خواهد داد

منبع: مهر

گروهی از محققان دانشگاه نیویورک یک دستگاه مینیاتوری ابداع کرده اند که احتمالا شیوه های شخصی سازی شدن و آزمایش درمان های سرطان خون را متحول می کند.

به گزارش اینترستینگ انجینرینگ، این ابزار که به اندازه یک اسلاید میکروسکوپ است، در حقیقت سرطان خون رو تراشه به حساب می آید و نخستین سیستم کشت شده در آزمایشگاه برای تقلید ترکیب ساختاری مغز استخوان و واکنش های سیستم ایمنی بدن است. به این ترتیب ابزار مذکور جهشی بزرگ در زمینه تحقیقات ایمونوتراپی به حساب می آید.

این دستاورد در حالی به دست آمده که سازمان غذا و دارو آمریکا طرح هایی برای منسوخ کردن آزمایش روی حیوانات در بخش آنتی بادی های مونوکلونال و داروهای دیگر را دارد و همچنین نشان دهنده نقشه راه برای تست های ایمنی جایگزین است.

پلتفرم مبتنی بر تراشه مذکور به محققان فرصت می دهد برهمکنش داروهای ایمونوتراپی با سلول های سرطانی در محیطی که شباهت زیادی به بدن انسان دارد را مشاهده کنند.

رهبر پژوهش در این باره می گوید: ما اکنون می توانیم تداوم درمان های سرطان را همانطور که در بدن بیمار انجام می شود امادر شرایط کاملا کنترل شده و بدون آزمایش روی حیوانات رصد کنیم.

درمان CAR T-cell که به نام درمان T-cell با گیرنده آنتی‌ژن چایمریک نیز شناخته می‌شود، به عنوان یک ایمونوتراپی قدرتمند برای برخی از سرطان‌های خون به‌وجود آمده است. این روش شامل استخراج سلول‌های ایمنی بیمار، برنامه‌ریزی ژنتیکی آن‌ها برای حمله به سرطان و تزریق دوباره آن‌ها به بدن است. با این حال، با وجود وعده‌اش، تقریباً نیمی از بیماران در نهایت بازگشت پیدا می‌کنند و بسیاری از عوارض جانبی جدی مانند سندرم آزادسازی سیتوکین را تجربه می‌کنند.

یکی از موانع اصلی برای بهبود این درمان‌ها، کمبود سیستم‌های آزمایش مؤثر است. مدل‌های حیوانی کند، دشوار برای نظارت و به‌طور ضعیفی پیچیدگی سیستم ایمنی انسانی را منعکس می‌کنند. در عین حال، آزمایش‌های استاندارد آزمایشگاهی نیز نمی‌توانند محیط سلولی پیچیده‌ای را که در آن سرطان و سلول‌های ایمنی با هم تعامل دارند، ضبط کنند.

روش جدید که شامل یک دستگاه مبتنی بر تراشه است این روند را تغییر می دهد و عملکرد سه منطقه کلیدی از مغز استخوان که سرطان خون را در خود نگه می دارند یعنی رگ های خونی، اطراف حفره مغز استخوان و پوشش خارجی استخوان را تقلید می کنند. هنگامیکه سلول های مغز استخوان برگرفته از بیمار در این فرایند به کار می رود، سیستم خودسرهم بندی را آغاز می کندو سلول ها ساختار پروتئینی خود را می سازند و سیستم ایمنی کارآمد را حفظ می کنند.

محققان با استفاده از عکسبرداری با وضوح بالا سیستم های ایمنی در حالت واقعی را در رگ های خونی رصد و سلول های سرطانی را شناسایی کردند و آنها را از بین بردند. به این ترتیب چشم اندازی بی سابقه به عملکرد درمان CAR T-cell فراهم کردند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.